29. januar 2020

Slovenski kratki film Potop scenarista in režiserja Kristijana Krajnčana v tekmovalnem programu v Clermont Ferrandu

Od 31. januarja do 8. februarja bo potekal 42. mednarodni festival kratkega filma v francoskem Clermont Ferrandu.

V tekmovalni program se je uvrstil film Potop scenarista in režiserja Kristijana Krajnčana. V glavnih vlogah nastopata Žigan Krajnčan in Matej Puc. Po daljši očetovi odsotnosti sin poskuša najti izgubljeno bližino na izletu v družinsko gorsko kočo. Bolj ko se trudi, bolj se zdi oče hladen in nedostopen. Ko sončen dan nepričakovano prekine močno deževje, sina zaskrbi, da je to povezano z očetom. Bo zbral dovolj moči, da bo še pred potopom spregledal resnico?

Režiser o svojem filmu pravi: »Voda in dež me fascinirata, odkar pomnim. Navdajata me z melanholijo preteklosti, ki se nikoli ni zgodila. Povezana sta tako z uničenjem kot z očiščenjem in ravno to me je zanimalo v povezavi z odnosom med očetom in sinom. Njune zgodbe nisem razumel kot konkretne ali avtobiografske, pač pa kot nekaj, kar simbolizira zapleteno vez med nami in našimi predniki. Po eni strani želi sin ugoditi očetu, lačen je njegovega odobravanja in priznanja ter sposobnosti vključevanja v skupnost, po drugi strani pa se želi vzpostaviti kot odrasla oseba in se odmakniti od uničevalnih idej, ki se prenašajo skozi generacije. Ker gre za brezčasno temo, nisem želel snemati nobenih elementov današnjega sveta. Želel sem ga izvesti na najbistvenejše vizualne in zvočne lastnosti, ki bi poudarile igro obeh glavnih igralcev, gibanje kamere in božansko naravno krajino. Še en pomemben cilj je bil zame raziskovanje skrivnostnega vzdušja prek filmskega jezika. Format kratkega filma mi je všeč natanko zato, ker dopušča eksperimentiranje s pripovedovanjem zgodbe. Film sem hotel začeti v realističnem tonu, nadaljevati pa s prehodom k abstraktnejši pripovedi. Zame je bilo ključno naslednje vprašanje: “Po tem, ko je oče rekel, da bo deževalo, je začelo deževati zato, ker je to napovedal, ali ker je sin temu začel verjeti?«

Krajnčanov kratki film bo na najpomembnejšem filmskem festivalu kratkega filma imel sedem projekcij. Prva bo v soboto, 1. februarja ob 14. uri, v kinu Genova. Potem pa bo vsak dan po ena projekcija filma, do zadnje, ki bo v soboto, 8. februarja v kinu Lumière, ob 16. uri.

Slovensko občinstvo si je film že lahko ogledalo v sklopu 22. Festivala slovenskega filma, v tekmovalnem programu lanskoletnega LIFFe festivala, prikazan je bil tudi na lanskih Dnevih slovenskega filma v Srbiji. Film je nastal v produkciji EnaBande, producenta filma sta Katja Lenarčič in Marko Kumer, ter v koprodukciji z RTV Slovenija, hrvaško produkcijsko hišo Eclectica, MB Gripom in Studiom 100, ter s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

V sklopu festivala se bo od 3. do 6. februarja odvijala tudi filmska tržnica kratkih filmov, na kateri bodo slovenski kratki filmi imeli svojo sedmo zaporedno predstavitev. Tudi letos se bodo na glavnem svetovnem sejmu kratkega filma skupaj že drugič predstavile tri države, ki že redno sodelujejo na tržnici v Berlinu: Češka, Slovaška in Slovenija, pod skupno promocijsko znamko CEC (Central European Cinema). Vse tri države pa ob promociji poglabljajo tudi svoje sodelovanje pri produkciji filmov in ustvarjajo nove povezave na področju animacije. Nosilci predstavitve so Češki filmski center, Slovaški avdiovizualni inštitut in Slovenski filmski center.

Del filmske tržnice je tudi koprodukcijski forum kratkega filma Euroconnection, ki ga sestavlja program izbranih projektov v nastajanju, pa tudi program predstavitev različnih evropskih producentov. Leta 2018 je bil tudi film Potop predstavljen na tem koprodukcijskem forumu kot projekt v razvoju.

V sklopu največje festivalske tržnice kratkih filmov v Evropi je Slovenski filmski center pravkar izdal tudi katalog kratkih filmov (Shorts 2020), v katerem se predstavlja 29 filmov, ki so bili končani v letu 2019 in najavlja tudi filme, ki bodo končani spomladi. Med filmi je 9 igranih, 1 dokumentaren, 1 fantazijski muzikal, 5 animiranih, 6 eksperimentalnih in 7 animiranih serij.

42. izdaja mednarodnega festivala Clermont Ferrand prinaša 163 naslovov v treh tekmovalnih programih, od tega 80 v mednarodni konkurenci. Festivaski selektorji so svoj izbor naredili med 9.300 prijavljenih filmov iz vsega sveta.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO