24. april 2023

Slovenski filmi tekmujejo v Pekingu

Mož brez krivde Ivana Gergoleta, Jezdeca Dominka Menceja in Inventura Darka Sinka bodo te dni navduševali kitajsko občinstvo. Od 20. do 30. aprila v Pekingu poteka 13. mednarodni filmski festival (13. Beijing International Film Festival), na katerem je slovenski film v preteklosti že žel uspehe. Spomnimo, lani je na tem festivalu v sekciji Forward Future slavil Orkester Matevža Luzarja, ki je osvojil nagrado za najboljšega režiserja.

Letos v sekciji Forward Future, ki skozi 16 filmskih del osvetljuje tematike in posebnosti različnih kultur, tekmuje film ceste režiserja Dominika Menceja Jezdeca, ki si ga v teh dneh lahko ogledamo v naših kinematografih. V tem programu bo slovenski filmski doprinos deležen pozornosti še v hrvaško-slovenskem filmskem sodelovanju pri filmu Varen kraj hrvaškega režiserja Juraja Lerotića, ki je lani zmagal tudi na Liffu. Varen kraj so soustvarjali slovenski filmski avtorji igralec Igor Samobor, direktor fotografije Marko Brdar in oblikovalec zvoka Julij Zornik.

V dveh uradnih sekcijah festivala imamo še dva slovenska filma, ki ju je prav tako finančno podprl Slovenski filmski center. V Panorami, posebno izbranem programu z edinstvenimi tematikami, ki se odvija v 27 kinematografih po metropoli, bo na ogled Inventura Darka Sinka, ki je na Festivalu slovenskega filma leta 2021 prejel štiri vesne (za režijo, glasbo, glavnega in stranskega igralca). Še dve leti po premieri ima Sinkova eksistencialna srhljivka z elementi črne komedije, satire in psihološke drame torej še vedno pestro festivalsko življenje.

Za glavno nagrado festivala tiantan pa se v uradni tekmovalni sekciji – ki odkriva in predstavlja nove izjemne dosežke režiserjev z vsega sveta, s ciljem spodbujati raznolikost v filmski industriji –, v izboru 15. filmov poteguje Mož brez krivde v režiji Ivana Gergoleta. V slovensko-italijansko-hrvaški soprodukciji, v kateri glavno vlogo igra Branko Završan, spremljamo življenje predane negovalke Angele (Valentina Carnelutti), še žalujoče vdove. Mož ji je umrl za posledicami azbestoze, ki jo je dobil na delovnem mestu. Po naključju tudi direktor podjetja, ki je odgovoren za številne podobne smrti, konča v bolnišnici. Angela se pusti pregovoriti, da ga bo negovala, a le zato, ker naklepa maščevanje. To pa je šele začetek Angelinega potovanja, potovanja v tragedijo njene izgube, trpljenja in sovraštva.

»Tema je arhetipska, saj gre za sovraštvo in maščevanje. Okvirno pa zgodba tematizira azbestozo in korporativno ter osebno prevzemanje odgovornosti. V današnji splošni hiperprodukciji v podivjani ekonomiji brez meja – v kateri se seveda Kitajska tudi lahko prepozna, bi odločevalce znalo pritegniti prav to gospodarsko-politično ozadje filmske zgodbe. Splošno občinstvo pa se bo, verjamem, brez težav poistovetilo z junaki in potopilo v zgodbo dobrega proti zlu in vseh sivin vmes,« je filmu v popotnico na Kitajsko povedal igralec Branko Završan.

Filme v tej sekciji bo ocenjevala žirija, ki ji letos predseduje slavni kitajski režiser Yimou Zhang (Junak (2002), Hiša letečih bodal (2004)), eden od članov pa je tudi izraelski režiser Nadav Lapid.

Čeprav Kitajska velja za zahteven kulturni prostor in velik trg, smo se Slovenci s svojim filmom tam že proslavili, spomni Završan. Svoje čase je Kitajsko osvajal Kekec (1951), v času nekdanje skupne države, pa sta bili na Kitajskem pravi uspešnici denimo tudi jugoslovanska filma Most (1969) in Valter brani Sarajevo (1972).

Poleg filmskega festivala v Šanghaju je festival v Pekingu ena najpomembnejših prireditev kitajske filmske industrije, ki odpira vrata na največje svetovno filmsko tržišče. Kitajska je namreč po podatkih spletne platforme Statista glede na prihodke od prodanih kino vstopnic (box office) več let veljala za največji filmski trg na svetu. V pandemičnemu letu 2020 je sicer prvo mesto morala prepustiti ZDA, a se letos z odpiranjem novih kinodvoran zopet poskuša zavihteti na sam vrh.

Festivala v Pekingu se bodo udeležili avtorji filmov, producent Jezdecev in Moža brez krivde Miha Černec iz produkcijske hiše Staragara, režiser Ivan Gergolet in igralca Branko Završan ter Valentina Carnelutti. Slovensko odpravo bo sprejela tudi slovenska veleposlanica v Pekingu Alenka Suhadolnik.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO