28. februar 2020

Slovenski filmi na 48. mednarodnem filmskem festivalu - FEST

Od 28. februarja do 8. marca 2020 v Beogradu poteka že 48. mednarodni filmski festival – FEST.

V glavni tekmovalni program sta se uvrstila celovečerni igrani film Polsestra režiserja Damjana Kozoleta in manjšinski koprodukcijski celovečerni film **Oče ** režiserja Srdana Golubovića , ki bo festival danes tudi odprl.

Film Polsestra je svetovno premiero doživel v lanskem uradnem tekmovalnem programu festivala v Karlovih Varih. Gre za zgodbo o odtujenih polsestrah iz Izole, ki morata zaradi spremenjenih okoliščin živeti skupaj v majhnem najetem stanovanju v Ljubljani. V glavnih vlogah nastopata Urša Menart in Liza Marijina, ki je na 22. Festivalu slovenskega filma prejela vesno za najboljšo žensko vlogo. Igrajo še Jurij Drevenšek, Peter Musevski, Anja Novak, Damjana Černe, makedonska igralka Labina Mitevska in drugi. Po predstavitvi na Festu bo film marca prikazan v tekmovalnem programu filmskega festivala v Sofiji.

Oče je imel minulo soboto svetovno premiero v uradnem programskem sklopu Panorama na 70. Berlinalu. Gre za srbsko – francosko – nemško – hrvaško – slovensko - bosansko koprodukcijo. Slovenski koproducent je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo, ki je tudi producent filma Polsestra. Ženska stoji pred tovarno z dvema majhnima otrokoma in grozi, da se bo zažgala, če možu Nikoli ne izplačajo preostalih plač in odpravnine. Ker se nihče ne odzove, se res zažge. Otroka kričita in jokata. Ko Nikolo obvestijo, kaj se je zgodilo, odhiti v tovarno. Izve, da je žena v bolnišnici, otroka pa je center za socialno delo odpeljal k rejniški družini. Nikola odkrije, da se za odločitvijo centra za socialno delo skriva korupcijska veriga: direktor je poslal otroka v svojo vas, k svoji družini in sosedom ter si prisvojil del denarja, ki ju zanju plačuje država. Iz protesta in obupa se Nikola odpravi peš v Beograd na ministrstvo iskati pravico zase in svoja otroka. Scenarij za filma sta napisala Ognjen Sviličić in Srdan Golubović. V filmu igrajo: Goran Bogdan, Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski, Muharem Hamzić, Ajla Šantić, Vahid Džanković, Milan Marić in Nikola Rakočević.

V tekmovalno sekcijo Fest Fokus sta se prav tako uvrstila dva slovenska filma. Vsi proti vsem režiserja Andreja Košaka bo na festivalu imel svojo mednarodno premiero , udeležili se je bodo režiser, igralka Aleksandra Balmazović in montažer filma Martin Ivanov. Filmje politični triler, ki se dogaja v izmišljenem kraju Rovte pod idiličnimi Alpami in govori o demokraciji, volilnih prevarah in razkrajanju družbenih vrednot. V glavni vlogi skorumpiranega župana igra Vlado Novak, ob njem pa so v filmu tudi Iva Krajnc Bagola, Silva Čušin, Aleksandra Balmazović, Valter Dragan, Peter Musevski, Rok Vihar, Jernej Kuntner, Jure Ivanušič, Uroš Potočnik in Blagoj Veselinov. Kot igralca sta se v epizodnih vlogah preizkusila tudi režiser Igor Zupe in pisatelj Jurij Hudolin. Ustvarjalna ekipa je bila mednarodna, producent filma je Zoran Dževerdanović iz produkcijske hiše Blade Production, ki bo prav tako prisoten na mednarodni premieri.

Drugi film Zgodbe iz kostanjevih gozdov, prvenec mladega režiserja Gregorja Božiča in scenaristke ter producentke Marine Gumzi, je bil na zadnjem festivalu v Portorožu nagrajen z 11 vesnami, med drugim za najboljši film, najboljšo režijo in najboljši film po izboru občinstva. Film je posnet na 16- in 35-milimetrski filmski trak. Skozi lirični preplet podob iz sanj, prividov in spominov film pripoveduje o razpadu majhne skupnosti na slovensko-italijanski meji po drugi svetovni vojni. V glavnih vlogah nastopajo Massimo De Francovich, Ivana Roščić, Giusi Merli, Tomi Janežič, Anita Kravos, Nataša Keser in Janez Škof. Zgodbe iz kostanjevih gozdov je slovensko-italijanska koprodukcija in je nastajal med leti 2012 in 2019 v produkciji Zavoda Nosorogi. Na posamičnih projekcijah bo film po Sloveniji na ogled še februarja in marca, od 4. marca tudi v Dvorani slovenskega filma v ljubljanskem Koloseju. Nagrada Fest fokus je namenjena enemu izmed režiserk/režiserjev izbranih filmov.

Posebno projekcijo bo imel celovečerni igrani film Sin režiserke Ines Tanović ,ki je lani odprl jubilejni 25. filmski festival v Sarajevu.Film je koprodukcija Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Romunije, Slovenije in Črne gore. V filmu igrajo Dino Bajrović, Snežana Bogdanović, Uliks Fehmiu, Emir Hadžihafizbegović, Lidija Kordič, Lazar Dragojević, Kemal Rizvanović, Enes Kozličič, Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Jernej Kogovšek, Izudin Bajrović, Admir Gajrović in drugi. Gre za sodobno zgodbo, ki pripoveduje o odnosih štiričlanske družine v Sarajevu, v kateri je bil posvojen eden od sinov. Slovenski koproducent je Rok Sečen iz produkcijske hiše Monoo. Film bo jeseni predstavljen na rednem sporedu slovenskih kinematografov.

V sekcijo posebnih projekcij se je uvrstil tudi slovenski režiser Peter Cerovšek s kratkim filmom Dom je, kjer je hiša, ki je nastal v srbsko-slovenski koprodukciji. Direktor fotografije je Darko Herič, v glavnih vlogah pa nastopajo Maja Šuša, Dado Ćosić, Lana Karaklajić, Nina Violić.

Prav tako bo imel posebno projekcijo tudi kratki film Ne vem več, kdo smo mi hrvaškega scenarista in režiserja Borisa Homovca. V filmu igrajo Dora Fišter Toš, Luka Dragić, Robert Budak, Mislav Čavajda, Biserka Ipša, Bruna Romac, Ljiljana Bogojević in Bojana Gregorić-Vejzović. Gre za hrvaško-slovensko-nemško koprodukcijo, slovenska koproducenta sta Marko Cafnik in Daniel Paskvan.

Predsednik žirije glavnega tekmovalnega programa je slovenski igralec Sebastian Cavazza.

FEST je nepogrešljiv del kulturnega življenja Beograda in festivala, ki že skoraj pet desetletij prikazuje kakovostno mednarodno in lokalno produkcijo. Njegova 48. izdaja poteka v devetih dvoranah po Beogradu, četrtino filmskega programa pa sestavljajo naslovi, ki jih režirajo ženske. Častni gost na letošnjem FEST-u je John Malkovich, ki bo prejel priznanje za izjemen prispevek k filmski umetnosti. Pred kratkim preminuli cenjeni igralki Nedi Arnerić se bodo na beograjskem festivalu poklonili v okviru programa FEST klasik, v katerem bo predstavljenih devet njenih filmov.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO