30. september 2024

Slovenski dokumentarni film Praslovan režiserja Slobodana Maksimovića bo drevi v beograjski Jugoslovanski kinoteki odprl 9. festival glasbeno-dokumentarnega filma Dok'n'Ritam

"Izjemno sem počaščen, da bo film Praslovan odprl Dok'n'Ritam in tako imel svojo srbsko premiero," je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug ob tem povedal režiser in scenarist filma Slobodan Maksimović, ter dodal, da je Beograd doživljal svoje najlepše dni, ko je "dihal" v ritmu rokenrola. "Čas je, da rokenrol spet zavlada temu mestu," je še povedal. Film Praslovan, ki je imel svetovno premiero na letošnjem Sarajevskem filmskem festivalu, spremlja pot Zorana Predina od mladosti v Mariboru do slave s skupino Lačni Franz in njegove solo kariere. Skozi retrospektivo njegovih uspešnic pokaže, kako so njegove pesmi odsevale družbene spremembe in osebne preobrate. Film se konča z intimnim pogledom na njegovo življenje, vključno z vzponi in padci, pa tudi na njegov vpliv na družino in prijatelje.

V filmu nastopajo številne znane osebnosti, kot so Đorđe Balašević, Branko Đurić, Miljenko Jergović, Gabi Novak, Petar Peca Popović, Petar Janjatović, Ante Tomić, Dejan Cukić, Aleksandar Stanković, Magnifico, Nikola Čuturilo, Jure Franko in drugi. Film je slovensko-hrvaška soprodukcija, glavni producent je produkcijska hiša Invida. Nastal je s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, soproducenti so še: RTV Slovenija, Film Factory, 001 in Gustav Film.

Festival Dok'n'Ritam bo do četrtka potekal v Jugoslovanski kinoteki in Dorćol Platzu. Letos je slogan festivala Ritem v ženski. Ženska v ritmu in je posvečen ženskim figuram na glasbeni sceni. Na festivalu bodo prikazali več kot 20 dokumentarnih filmov iz 13 držav, od tega 15 premier za srbsko občinstvo. Poleg filmskih projekcij so napovedane tudi promocije knjig z glasbenega področja, razprave in omizja ter koncerti. Dok'n'Ritam je prvi festival glasbeno-dokumentarnega filma v Srbiji. Njegovi začetki segajo v leto 2016. Festival je sestavljen iz tekmovalnega in revijalnega dela. V tekmovalnem delu se za nagrade žirije in občinstva potegujejo dokumentarni filmi, katerih tema je glasba. Nagrada festivala je sestavljena iz replike skulpture kiparja Vitolda Koširja ter nagradnega sklada, v katerega prispevajo Filmski center Srbije ter donatorji in sponzorji, je objavljeno na spletni strani festivala.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO