16. november 2020

Slovenska manjšinska koprodukcija Oaza prejela nagrado za najboljši igrani film na filmskem festivalu v Zagrebu

Kot večina letošnjih festivalov, je tudi 18. mednarodni filmski festival v Zagrebu potekal na daljavo od 8. do 15. novembra. Nagrado zlati voziček za najboljši igrani film je žirija v sestavi srbske režiserke in lanske zmagovalke zagrebškega filmskega festivala Ivane Mladenović, slovaškega scenarista, režiserja in producenta Marka Škopa in slovenskega režiserja Damjana Kozoleta dodelila slovenski manjšinski soprodukciji Oaza srbskega režiserja Ivana Ikiča, ki je za film spisal tudi scenarij.

Žirija je v svoji obrazložitvi zapisala: »Film prikazuje ljudi, ki so bili vse življenje izolirani in jim svet le redko daje priložnost, da se v nečem počutijo uspešni. Gre za stvaritev, ki presega kategorijo najboljšega filma in meje najboljših igralcev; skozi sam postopek poda roko tistim, ki jo potrebujejo, pri čemer igralcem daje priložnost, da postanejo izjemni in pri tem izrazijo in pokažejo, da ljubezen potrebuje malo in da so le-ti ljudje tega sposobni. Nagrada zlati voziček gre režiserju in njegovi ekipi, ki jim je uspelo ne izdati pridobljeno zaupanje. Zato so lahko prav oni tisti, ki bodo svetu prenesli krik tistih, ki jih nihče noče slišati.«

V glavnih odraslih vlogah vzgojiteljev vidimo hrvaškega igralca Gorana Bogdana in našo Marušo Majer. Poleg njiju v filmu igrajo še Marijana Novakov, Tijana Marković, Valentino Zenuni, Milica Đinđić in Saša Strugar. Direktor fotografije je Miloš Jačimović, asistenti režije Senka Domanović, Bogosav Apostolović ter Petar Pešut, zvok Aleksandar Perović, oblikovanje zvoka Ranko Pauković, direktorica filma Marija Stojanović, tajnica produkcije Katarina Popović, montažer Dragan Von Petrović, scenografinja Dragana Baćović, kostumografinja Milica Kolarić in slovenska oblikovalka maske Tina Šubic Dodočić.

Oaza pripoveduje o treh najstnikih, ki živijo v zavodu za osebe s posebnimi potrebami in se morajo spopasti z novoodkritimi čustvi poželenja in zavisti, ko se med njimi nepričakovano splete ljubezenski trikotnik, ki mu grozi, da se bo sprevrgel v spor in iskanje skrajnih poti do kakršnega koli izhoda. Film je bil posnet v resničnem zavodu. V njem nastopajo mladi varovanci, ki so se prvič preizkusili v igranju. Oaza nas tako popelje v svet, od katerega vsi odvračamo pogled. Predstavi nam pretresljivo zgodbo o tem, kaj pomeni biti živ, zaželen in ljubljen, ter kako življenje vedno najde razpoke, skozi katere privre na plano.

Film je imel svetovno premiero na letošnjem festivalu v Benetkah, v programu Dnevi avtorjev (Giornate degli Autori), kjer je prejel tudi nagrado za najboljši evropski film. Gre za srbsko-slovensko-nizozemsko-bosansko-francosko soprodukcijo. Pri njegovem nastajanju je sodelovala slovenska produkcijska hiša Tramal Films ter producenta Miha Černec in Jožko Rutar. Glavni producent je srbska produkcijska hiša Sense, soproducenti so še nizozemski Kepler Film, francoski Les Films d' Antoine in **SCCA/Pro.ba iz Bosne in Hercegovine. **

Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra ter ostalih nacionalnih filmskih skladov. Prav tako je pridobil tudi sredstva s strani evropskih skladov Eurimages in Kreativna Evropa Media.

Več o ostalih nagradah na filmskem festivalu v Zgarebu je dostopno na tej povezavi.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO