23. februar 2023

Slovenska filma na 51. mednarodnem filmskem festivalu - FEST

Od 24. februarja do 5. marca 2023 v Beogradu poteka že 51. mednarodni filmski festival - FEST.  V program festivala sta se uvrstila dva slovenska filma.

Celovečerni igrani film Zbudi me režiserja Marka Šantića se je uvrstil v glavni tekmovalni program in manjšinski koprodukcijski celovečerni film Illyricvm režiserja Simona Bogojevića Naratha, ki se je uvrstil v program FEST specijal.

Film Zbudi me je imel svetovno premiero novembra na mednarodnem filmskem festivalu Black Nights v Talinu, ki je zadnji festival svetovnih premier v tekočem letu. Rok trpi za izgubo spomina, ki mu je izbrisala nedavno življenje. V iskanju lastne preteklosti se vrne v rojstno mesto, kjer izve, da je njegov brat stopil na isto napačno pot kot on.

V glavni vlogi je zaigral Jure Henigman, nastopajo še Timon Šturbej, Nataša Barbara Gračner, Živa Selan, Jurij Drevenšek, Tamara Avguštin, Benjamin Krnetić, Blaž Setnikar, in številni drugi.

Avtorji scenarija so Marko Šantić, Goran Vojnović in Sara Hribar. Direktor fotografije je hrvaški filmski snemalec Ivan Zadro, scenograf Marco Juratovec, kostumografinja Tina Bonča, oblikovalka maske Lija Ivanič in pomočnica režije Irena Gatej. Glasbo za film bo prispeval francosko-avstrijski skladatelj Jan Visocky, montažer filma je hrvaški ustvarjalec Vladimir Gojun, direktor filma je Luka Rus.

Scenarist in režiser Marko Šantić je o filmu povedal: "Delo na scenariju smo začeli v času prvega vala migrantov iz Vzhoda, ko so množice beguncev romale mimo naših domov. Za našo generacijo je bilo to prvič. V tem času sem v svojem okolju začel opažati spremembo v odnosu do tolerance in razumevanja, ter spremembe načina razmišljanja, kar je posledica vdora tuje kulture. Sprememba odnosa do drugačnosti je bila naš glavni motiv pri nadaljnjem delu, kar se je izkazalo za aktualno vse do današnjega dne."

Film, katerega producenta sta Danijel Hočevar in Zala Opara iz produkcijske hiše Vertigo, je nastal v mednarodni koprodukciji z Jaka produkcija iz Hrvaške in Living Pictures iz Srbije.

Producenta filma Danijel Hočevar in Zala Opara sta povedala: »Film opozarja na problem globoko zakoreninjene ksenofobije do manjšin v slovenskem industrijskem mestu in zato nagovarja vso diskriminacijo, ki se dogaja v Sloveniji in po svetu. S problematiko odnosov do migrantov so se poistovetili gledalci svetovne premiere na  Black Nights filmskem festivalu v Talinu, v Estoniji.«

Film Illyricvm je imel svetovno premiero na 69. filmskem festivalu v Pulju, kjer je prejel zlato areno za najboljšo masko (Ana Bulajić Črček). Na festivalu neodvisnega filma Bahia v Braziliji pa je prejel nagrado za najboljši igrani film.

Leta 37 pr. n. št. se mladi Ilir Volsus pridruži rimski enoti, katere na videz preprosta naloga pobiranja davkov se sprevrže v napeto in z nepričakovanimi obrati prepleteno srečanje z lokalnimi, dozdevno pokorjenimi ilirskimi plemeni. Skozi oči tega za Rimljane primitivnega barbara spremljamo arhaičen, čustven svet čudnih, brutalnih zakonov in običajev, ki so našemu sodobnemu svetu podobni bolj, kot bi sprva pričakovali.

Eno izmed glavnih vlog v filmu je odigral Robert Prebil, nastopajo tudi Filip Križan, Ylber Bardhi, Adrian Pezdirc, Ilir Prashtapica, Ana Takač in drugi. Pri scenariju je poleg režiserja Simona Bogojevića Naratha sodelovala tudi Saša Podgorelec. Pod fotografijo se podpisuje Aleksandar Kavić, montažo Damir Čučić, glasbo je prispeval Mirko Jankov in zvok oblikoval Julij Zornik. Scenografijo je ustvaril Giorgio Barullo, kostumografijo Zjena Glamočanin in masko Ana Bulajić Črček.

Film je koprodukcija petih držav, Hrvaške, Slovenije, Italije, Kosova ter Bosne in Hercegovine. Producentka filma je Ankica Jurić Tilić iz hrvaške produkcijske hiše Kinorama, koproducenti filma so Eva Rohrman (Foruma Ljubljana, Slovenija), Alessandro Borrelli (La Sarraz Pictures, Italija), Fatmir Spahiu (Buka Production, Kosovo), Amra Bakšić Čamo in Adis Đapo (SCCA/pro.ba, BiH)

Zgodovinska drama bo distribucijsko premiero doživela 27. februarja v Kinodvoru v Ljubljani. Od 2. marca si bo film mogoče ogledati v izbranih kinematografih po Sloveniji.

Oba filma je finančno podprl Slovenski filmski center.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO