30. september 2021

Slavnostna premiera celovečernega filma Sanremo režiserja Miroslava Mandića

V sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga Slovenski filmski center, v sodelovanju s Cankarjevim domom organizira od jeseni 2017, bo v torek, 5. oktobra ob 19.30 uri, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, ob prisotnosti filmske ekipe, slavnostna premiera igranega celovečernega filma Sanremo scenarista in režiserja Miroslava Mandića.

Film govori o Brunu in Duši, ki živita v domu starejših občanov. Občasno se srečujeta, skupaj preživljata čas, a vedno sproti pozabljata, da se poznata. Kljub temu sta vesela vsakega novega srečanja.

»Prednost, a tudi zagata otroštva je neznanje. Podobno kot sta zagata in prednost starosti – znanje. Ljudje v starosti spoznajo, da je življenje krhko. In prav ta krhkost iz njih seva neko višje spoznanje,« je za Sobotno prilogo Dela o filmu povedal režiser.

V filmu igrajo: Sandi Pavlin, ki je za vlogo Bruna na minulem filmskem festivalu v srbskem Leskovacu prejel nagrado za najboljšega igralca, Silva Čušin, Mojca Funkl, Boris Cavazza, Lara Komar, Barbara Cerar, Barbara Vidovič, Safet Mujčić, Vladimir Jurc, Doroteja Nadrah, Jurij Drevenšek in drugi.

Film je prav tako slovenski kandidat za mednarodnega oskarja. »Z dolgimi kadri in izbrano zvočno kuliso, ki venomer odzvanja Brunov nemir, s subtilno, pa vendar zelo precizno in suvereno montažo film ustvari pretanjeno atmosfero. Poetični premislek naslovi starost ter tegobe in bolezni, ki jih priletnost prinese, s spoštovanjem, potrpežljivostjo, občutljivostjo in toplino,« je v utemeljitvi ob izboru za slovenskega kandidata za oskarja med drugim zapisala komisija iz Zveze društev slovenskih filmskih ustvarjalcev.

Za zgodbo filma sta odgovorna Milan Urbajs in Miroslav Mandić, direktor fotografije je Peter Zeitlinger, montažer Andrej Nagode, scenografa Dušan Milavec in Barbara Kapelj, kostumografka Polonca Valentinčič, oblikovalka maske Anita Ferčak, oblikovalec zvoka je Francesco Morosini. Avtor glasbe je Darko Rundek.

Producent filma je produkcijska hiša Filmostovje. Koproducenta sta italijanski Incipit Film ter RTV Slovenija. Mednarodni prodajni agent je Coccinelle film sales, slovenski distributer je Fivia video in kino distribucija. 

Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra in s podporo Studia Viba film ter filmske komisije Furlanije-Julijske krajine, regionalnega avdiovizualnega sklada Furlanije-Julijske krajine in italijanskega Ministrstva za kulturo.

Svetovna premiera filma je bila na lanskem 24. mednarodnem filmskem festivalu v Talinu. Po slavnostni premieri si bo film v Cankarjevem domu, v Kosovelovi dvorani, mogoče ogledati še od 13. do 18. oktobra ob 19.30 uri. Film se bo prav tako predstavil tudi na bližajočem se 24. Festivalu Slovenskega filma v Portorožu ter kasneje v kinematografih Art kino mreže Slovenije.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO