9. junij 2022

ReActing as a Star – igrajo lokalno, delujejo globalno

V sklopu druge edicije igralskega filmskega festivala – Krafft v Kranju, bo od 16. do 19. junija prvič potekal nov mednarodni program za spodbujanje povezovanja filmskih in avdio-vizualnih igralcev v regiji in povečanje njihove prisotnosti v evropski filmski industriji ReActing as a Star.

Z namenom večje vidnosti slovenskih filmskih in avdio-vizualnih igralcev in povečevanju možnosti njihovih sodelovanj v mednarodni filmski industriji, Slovenski filmski center v sodelovanju s Sarajevskim filmskim festivalom, mednarodno mrežo kasting direktorjev (ICDN) ter partnerskimi filmskimi centri iz Hrvaške, Srbije, Severne Makedonije in Črne gore, pripravlja novo strokovno platformo ReActing as a Star.

Nataša Bučar, direktorica SFC je ob tej priložnosti povedala: »Igralci so prvi obraz vsakega filma ali serije in dejstvo je, da so igralci iz naše regije premalo prepoznavni v evropskem prostoru. Program ReActing as a Star je namenjen izkušenim filmskim igralcem iz Slovenije in jugovzhodne regije filmske Evrope. Zahvaljujoč sodelovanju s Sarajevskim filmskim festivalom ter partnerstvu filmskih centrov iz Hrvaške, Srbije, Severne Makedonije in Črne gore se bodo v Sloveniji zbrali filmski igralci iz celotne regije. Nadejamo si, da bo to povečalo kroženje igralcev v regiji in v Kranj tudi v prihodnjih letih privabilo tako kasting direktorje in agente kot tudi uveljavljene režiserje in producente, ki se bodo na enem mestu srečali s širšo paleto igralcev za morebitne vloge v prihodnjih projektih.«

Cilj programa ReActing as a Star je povezati filmske igralce, kasting direktorje in agente ter jih promovirati regionalno in mednarodno. Program je zasnovan kot dogodek za mreženje, kjer bodo igralci lahko povečali svoje kompetence in razširili svoje znanje ter hkrati ustvarili nove poslovne priložnosti. Na tridnevnem dogodku bodo svoje strokovne izkušnje kot strokovnjaki in vodje tematskih delavnic z udeleženci delili priznani igralci, režiserji, kasting direktorji in agenti.

Tina Hajon, idejna snovalka in vodja programa ob prvi ediciji pravi: »Evropska avdiovizualna produkcija se sooča z nenehno rastjo koprodukcij in s prihajajočim programom mreženja si prizadevamo ustvariti platformo za krepitev naših povezav. Verjamemo, da bo krepitev regionalne in evropske mobilnosti igralcev med sosednjimi državami okrepila našo celotno avdiovizualno industrijo. Na tridnevnem dogodku bomo razpravljali o najboljših načinih in orodjih za promocijo igralcev.«

Novi program se bo tematsko povezal s strokovnim programom festivala, ki letos raziskuje intimne scene na filmu.

V okviru novega mednarodnega programa bodo s svojimi delavnicami v Kranju sodelovali prepoznavna filmska režiserka Teona Mitevska, ki se je s svojimi številnimi filmi predstavljala na berlinskem filmskem festivalu, mednarodno uveljavljena filmska igralca Leon Lučev ter Jelena Graovac Lučev in kasting direktorica francoskega režiserja Luca Bessona Nathalie Chéron. Mojstrske delavnice, ki bodo odprte tudi za javnost, pa bodo imeli priznani in večkrat nagrajeni hrvaški režiser Dalibor Matanić, kasting direktorica filma Najbolj grozen človek na svetu Yngville Kolset Haga ter koordinatorka intimnih prizorov in direktorica gibanja za film, televizijo in gledališče Ita O'Brien.

Programa se bo udeležilo 20 priznanih igralcev iz regije, slovenske igralske barve bodo zastopali Jure Ivanušič, na zadnje smo ga lahko videli v celovečernih igranih filmih Stekle lisice režiserja Borisa Jurjaševiča in Slovenija, Avstralija in jutri ves svet režiserja Marka Naberšnika (oboje leta 2017), Maruša Majer je bila leta 2016 izbrana med deset igralskih zvezd na Berlinalu, za vlogo Mare v filmu Ivan (2017), režiserja Janeza Burgerja, je prejela več nagrad in Saša Pavlin Stošić, ki smo jo lahko videli v celovečernih filmih Prebujanja režiserja Petra Bratuše (2017), Prekletstvo Valburge režiserja Tomaža Gorkiča (2019) ter kratkih Nevidna roka Adama Smitha režiserja Slobodana Maksimovića (2017) in Raj režiserjev Mitja Lična in Sonje Prosenc (2019). Prisotni bodo tudi glavni agenti in kasting agenti iz regije, med njimi predstavnica slovenske agencije Casting.si.

Med igralci in igralkami iz regije bi izpostavili hrvaško igralko Judito Franković Brdar, ki je ob vlogah v hrvaških filmih, nastopila tudi v dveh slovenskih filmih: Utrip ljubezni režiserja Borisa Petkovića iz leta 2015 in Izbrisana režiserja Miha Mazzinija iz leta 2018. Kosovski igralec Alban Ukaj je med drugim leta 2008 nastopil v filmu Le silence de Lorna režiserjev Jean-Pierre Dardenne in Luc Dardenne, ki je bil nagrajen na festivalu v Cannesu, kot tudi v zmagovalnem evropskem filmu Quo Vadis, Aida? (2020) režiserke Jasmile Žbanić. Makedonska igralka Zorica Nuševa je zablestela v glavni vlogi filma Bog obstaja, ime ji je Petrunija režiserke Teone Mitevske, premierno predstavljenem leta 2019 na Berlinalu, kasneje pa je za vlogo prejela 9 nagrad na različnih filmskih festivalih. Srbski igralec Petar Benčina pa je odlično odigral vlogo zdravnika znanega srbskega pevca Toma Zdravkovića v filmu Toma (2021) režiserjev Dragana Bjelogrlića in Zorana Lisinca.

Še zlasti bi vas radi opozorili na poseben dogodek, ki bo potekal v petek, 17. junija od 10. do 13. ure v Ullrichovem dvorcu, v Gorenjskem muzeju. Na dogodku se bodo medijem s svojimi portreti predstavili izbrani in prisotni igralci iz regije. Dogodek bo povezovala novinarka TV Slovenije Mateja Valentičič.

V soboto, 18. junija, pa bodo z nami na okrogli mizi, poleg že naštetih priznanih gostov, tudi kasting direktorica iz Bosne in Hercegovine Anila Gajević, njena agencija Zona zastopa nekatere najvidnejše igralce in mlade talente iz regije in širše. Kot kasting agentka je med drugim sodelovala pri projektih Misija: Nemogoče - protokol duh, Skyfall, Igra prestolov in mnogih drugih. Screen International jo je

leta 2016 uvrstil na seznam prihajajočih, vodilnih kasting agentk (Future Leaders: Agents). Georg Georgy prihaja iz Nemčije, živi in dela v Berlinu. Po karieri profesionalnega plesalca v klasičnem in sodobnem plesu se je začel ukvarjati s svojim življenjskim poslanstvom – iskanju in delu z mladimi talenti. Leta 2020 je skupaj z Nadine Juntke ustanovil posebno kasting agencijo Gretel & Hensel, ki predstavlja navdih igralcem mednarodnih umetniških filmov in serij. Iz Bosne in Hercegovine prihaja tudi Timka Grin, ki je sodelovala pri več kot 50 celovečernih in kratkih filmih, od katerih so mnogi prejeli nagrade. Med drugim je sodelovala z režiserji kot so Jean-Luc Godard, Danis Tanović, Aida Begić, Jasmila Zbanić, Marion Haensel in drugimi. Sodelovala je tudi pri slovenski manjšinski koprodukciji Morena režiserke Antonete Alamat Kusijanović, ki je lani v Cannesu prejel zlato kamero za najboljši prvenec. Tijana Popović prihaja iz Srbije in deluje na polju stikov z javnostmi, marketinga in mednarodnih odnosov. Makedonka Kirijana A. Nikolovska ima kot kasting direktorica 25 let izkušenj, sodelovala je pri več kot 40 filmskih in TV projektih. Oriana Kunčić pa prihaja s Hrvaške, je diplomirana igralka in kot kasting direktorica deluje od leta 2003. Sodelovala je s številnimi režiserji kot so Srđan Karanović, Jasmila Žbanić, Hans Christian Smith, Andrea Štaka. Sodelovala je tudi pri filmu Grbavica Jasmile Žbanić, ki je na Berlinalu prejel zlatega medveda.

Okrogla miza bo potekala od 16.30 do 18.30 ure v stolpu Škrlovec.

Moto prve edicije mednarodnega programa ReActing as a Star je Igrajo lokalno, delujejo globalno! (Play Locally and Act Internationally!)

Program ReActing as a Star

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO