18. julij 2022

Prva nagrada za film Orkester režiserja Matevža Luzarja

Od 7. do 14. julija je v Skopju, v Severni Makedoniji, potekal mednarodni filmski festival Cinedays. V uradni tekmovalni program osmih filmov se je uvrstil celovečerni igrani film Orkester režiserja Matevža Luzarja, ki je na festivalu prejel srebrno zvezdo za najboljšega režiserja. Žirija je v svoji obrazložitvi zapisala: »Zaradi svoje natančnosti in ambicioznosti v filmskem slogu, ki ju je uspešno in prepričljivo izpolnjeval ob vodenju velike zasedbe, nagrado za najboljšo režijo, srebrno zvezdo, prejme najslabša skupina potnikov v Orkestru v režiji Matevža Luzarja.«

Filmska zgodba Orkester spremlja razposajene člane pihalnega orkestra, ki potujejo v majhno avstrijsko mesto na glasbeni festival. Ob petju in zabavi spremljamo njihovo prešerno gostovanje skozi težave različnih protagonistov - mladega voznika avtobusa, ki se trudi vzbuditi zaupanje starejšega voznika, saj ga je strah, da bo izgubil službo. Dveh članov orkestra, ki po pomoti pristaneta pri avstrijskih gostiteljih in ne moreta pobegniti svoji žurerski naravi. Filmska zgodba se nadaljuje skozi oči srednješolske članice orkestra, ki jo prizadane očetov drugi obraz na gostovanju, Orkester prav tako ne more mimo brezskrbnega drugega življenja in kako uživanje dojemajo žene članov orkestra, ki ostanejo v domačem kraju. Pet zgodb zaobjame celotno izkušnjo gostovanja orkestra in posledice, ki bodo vplivale na njih.

V filmu igrajo: Gregor Čušin, Jernej Kogovšek, Gregor Zorc, Alexander Mitterer, Marie Hofstätter, Lovro Lezič, Gaber K. Trseglav, Vesna Pernarčič, Ana Facchini, Mateja Pucko, Mojca Funkl, Marinka Štern, Ela Murko, Ines Pavlič, Matej Abrahamsberg, Marjana Mlinarič Pikelj in Klaudia Reichenbacher.

Pri filmu sodelujejo še: direktor fotografije Simon Tanšek, scenografka Katja Šoltes, montažerka Jelena Maksimović, kostumografka Nadja Bedjanič, oblikovalka maske Eva Uršič in oblikovalec zvoka Julij Zornik.

Film je imel svetovno premiero lani novembra v tekmovalnem programu filmskega festivala v nemškem Cottbusu in je nastal v koprodukciji z RTV Slovenija in v sodelovanju z Pihalnim orkestrom Svea – Zagorje, Napravi film iz Zagreba, Viba filmom ter številnimi drugimi. Producentka filma je Petra Vidmar iz produkcijske hiše Gustav Film. Film je sofinanciral Slovenski filmski center.

Slovensko občinstvo si bo Orkester lahko ogledalo od 29. julija na prizoriščih letnih kinov, od 11. avgusta pa prihaja na redne kinematografske sporede.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO