29. avgust 2022

Prva mednarodna nagrada za prvenec Jezdeca režiserja Dominika Menceja

Od 22. do 28. avgusta je v Črni gori potekal 35. filmski festival Herceg Novi. Glavni cilj tega tradicionalnega festivala je promocija regionalne in svetovne kinematografije, še posebej pa odpira prostor avtorjem in avtoricam, ki negujejo izvirno umetniško senzibilnost, pogumen pristop k družbeni stvarnosti, filmskemu jeziku in produkciji. Poudarek festivala je na predstavitvi sklopa sodobnih poetik in izrazov.

V tekmovalni program celovečernih igranih filmov se je uvrstil tudi prvenec Jezdeca režiserja Dominika Menceja, ki je na festivalu prejel nagrado žirije Federacije filmskih kritikov Evrope in Mediterana – FEDEORA. Žirija je filmu podelila nagrado za avtentičen in močan izraz, skozi katerega prikazuje realnost regije. V obrazložitvi je med drugim zapisala: »Zgodbo Jezdecev lahko osebno doživijo na vseh kontinentih, brez kakršnegakoli poznavanja konteksta družbene realnosti regije, kar je zelo pomembno za našo mednarodno žirijo kritikov«.

Svetovna premiera filma je bila na minulem filmskem festivalu v Sarajevu, kjer je občinstvo film zelo lepo sprejelo.

Slovenija, 1999. Najboljša prijatelja svoja mopeda predelata v stilu chopperjev in se iz rodne vasice odpravita na motoristično popotovanje po Sloveniji in Hrvaški. Na poti se jima pridružita mlada ženska s skrivnostno preteklostjo in star motorist, ki je iskal ljubezen po vsem svetu, a je še ni našel. V skupnih dogodivščinah izzivajo sami sebe in drug drugega, trgajo vezi s starimi pojmovanji in sprejemajo nova. A pot je izdajalska: ob nenadni smrti sopotnika je na kocki njihovo prijateljstvo, bolečina pa tako neznosna, da mora biti nekdo kriv …

Scenarij za film sta napisala režiser in Boris Grgurović, v njem igrajo Timon Šturbej, Petja Labovič, Anja Novak in Nikola Kojo. Direktor fotografije je Janez Štucin, montažerja sta Andrej Nagode in Matic Drakulić, scenografka je Iva Rodić, oblikovalka maske Tatjana Lipanović, kostumografka Katarina Zaninović, skladatelj Luca Ciut, oblikovalec zvoka je Samo Jurca. Produkcija Staragara, zanju Miha Černec in Jožko Rutar, ki sta ob prvi nagradi povedala: »Po uspešni mednarodni premieri v Sarajevu in navdušujočih kritikah v mednarodnem tisku sva ponosna na prvo mednarodno nagrado. Verjameva, da bo to še pripomoglo k nadaljnji mednarodni poti filma Jezdeca. V času, ko se zaključujejo dogovori z mednarodnim prodajnim agentom, ki bo skrbel za mednarodno distribucijo filma, nagrada še dodatno povečuje vrednost in potencial filma za evropsko in svetovno občinstvo.«

Koprodukcijske hiše so Antitalent (Hrvaška), Sense production (Srbija), Transmedia (Italija), Novi film (Bosna in Hercegovina) ter NuFrame (Slovenija). Film so poleg Slovenskega filmskega centra sofinancirali: Studio Viba Film, RTV Slovenija, Hrvaški avdio-vizualni center, Ustvarjalna Evropa – MEDIA, Re-Act, Filmski center Srbija, Fundacija za kinematografijo kantona Sarajevo in Avdiovizualni sklad Furlanije – Julijske krajine. Svetovni prodajni agent je Slingshot films.

Poleg Jezdecev se je v tekmovalni program celovečernih igranih filmov uvrstila še večkrat nagrajena slovenska manjšinska koprodukcija Morena hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović, v slovenski koprodukciji SPOK Films in Staragara, slovenska koproducenta sta prav tako Jožko Rutar in Miha Černec. Film je koprodukcija Hrvaške, Brazilije in Slovenije. V netekmovalni program Kino Evropa se je uvrstil tudi koprodukcijski film Rožnata luna nizozemske režiserke Floor van der Meulen. Film je nizozemsko – slovenska koprodukcija, slovenski koprodukcijski hiši sta Tramal films in Staragara, tudi tukaj zanju Jožko Rutar in Miha Černec.

V tekmovalni program kratkih dokumentarnih filmov se je uvrstil prav tako večkrat nagrajeni animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić, producent filma je Boštjan Virc iz produkcijske hiše Studio Virc. V tekmovalni program kratkih študentskih filmov pa so se uvrstili štirje filmi. In sicer: In je ostala noč scenarista in režiserja Anžeta Grčarja, Nočko, mami! scenarista in režiserja Aljoše Nikoliča, Soseda scenarista in režiserja Juša Hrastnika in Rodna gruda scenarista in režiserja Filipa Jembriha. Vsi študentski filmi so nastali pod okriljem Akademije za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO