3. maj 2022

Premiera slovenskega filma Inventura v Kinodvoru

Slovenski filmski center v skupni pobudi s Cankarjevim domom in mestnim kinom Kinodvor od jeseni 2017 prireja slavnostne premiere, namenjene promociji in večji dostopnosti slovenskega filma. V sklopu dogodkov Premiera slovenskega filma si bodo obiskovalci tokrat lahko ogledali prvenec Inventura scenarista in režiserja Darka Sinka. Premiera filma bo v sredo, 4. maja ob 20.30 uri v Kinodvoru, ob prisotnosti filmske ekipe. Pred projekcijo bodo na letnem vrtu kavarne ob 19.30 uri nastopili Teo Collori in Momento Cigano in nas pospremili v ogled filma.

Boris Robič je povsem običajen človek, preveč običajen, da bi bil komu v napoto. A nekega dne po večerji nekdo strelja nanj skozi okno. Ker policija ne najde osumljencev, primer kmalu zaključi. Boris pa se s tem ne more sprijazniti in sklene, da bo zadevo raziskal sam.

V glavni vlogah nastopajo Radoš Bolčina, Mirel Knez in Dejan Spasić. V filmu nastopajo še Renato Jenček, Mojca Partljič, Žan Koprivnik, Janez Škof, Davor Janjić, Saša Tabaković, Barbara Vidovič, Veronika Drolc in Mojca Ribič. Direktorica filma je Sandra Ržen, direktor fotografije Marko Brdar, scenografinja Adriana Furlan, kostumografinja Katja Hrobat, oblikovalka maske Lija Ivančič in montažer Matic Drakulič.

Marko Stojiljković je za Cineuropo o filmu med drugim zapisal: »Sinkov film se ne ukvarja toliko s preiskavo kot z metaforično osebno inventuro ter iskanjem smisla v včasih neprijetnih in celo nevarnih naključjih. Izbira Radoša Bolčine za vlogo Borisa je zadetek v polno: kot gledališki igralec zna izvrstno poudariti bolj izjemne vidike Borisove običajnosti, vendar brez vsakršne teatraličnosti. Bolčina na svojih ramenih nosi ves film, ko pa se znajde v kadru z drugimi igralci različnih občutljivosti in ozadij /…/, njegova igra deluje naravno in lahkotno. Režiser poleg talenta za delo z igralci izkazuje tudi izjemen estetski čut /…/. Suveren in eleganten igrani prvenec.«

Svetovna premiera filma je bila na lanskem filmskem festivalu v San Sebastijanu v Španiji, kjer je film doživel izredno lep odziv. Na 24. Festivalu slovenskega filma je prejel 4 vesne (vesna za najboljšo režijo, igralca, stranskega igralca, izvirno glasbo) in posebno omembo Art kino mreže Slovenije (nagrada za najboljšega debitanta). Marca letos je film doživel svojo italijansko premiero na filmskem festivalu v Bergamu.

Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše December iz Ljubljane, producenta sta Vlado Bulajić in Lija Pogačnik. Soproducent filma je RTV Slovenija, sofinanciral ga je Slovenski filmski center. V slovenskih kinematografih bo na ogled od 5. maja.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO