29. junij 2020

Polsestra bo zaključni film 14. festivala tolerance v Zagrebu

V nedeljo, 28. junija, se je v Zagrebu pričel 14. festival tolerance, ki ga je ustanovil oskarjevec Branko Lustig. Filmski program bo v soboto, 4. julija, zaključil slovenski celovečerni igrani film Polsestra režiserja Damjana Kozoleta. Festival bo letos potekal v odprtem filmskem gledališču na jezeru Bundek v neposredni bližini zagrebškega Muzeja sodobne umetnosti. Film je po premieri začel intenzivno pot po mednarodnih festivalih, ki jo je prekinila korona kriza. Zdaj se ta pot nadaljuje. Polsestra bo te dni prikazana tudi v tekmovalnem festivalskem programu Sofia IFF, ki je bil ravno tako prestavljen iz marca na julij. Kompletna edicija festivala tako že od 25. junija poteka preko spleta, zaključila se bo 19. julija. Poleg Polsestre bodo v tekmovalnem programu v Sofiji prikazane še tri slovenske manjšinske koprodukcije, ki jih je sofinanciral Slovenski filmski center, in sicer Oče režiserja Srdana Golubovića, Bog obstaja, ime ji je Petrunija režiserke Teone Strugar Mitevske (slovenski koproducent obeh je produkcijska hiša Vertigo) in Šivi režiserja Miroslava Terzića (slovenski koproducent je produkcijska hiša Nora).

Polsestra pripoveduje zgodbo o odtujenih polsestrah iz Izole, ki morata zaradi spremenjenih okoliščin živeti skupaj v majhnem najetem stanovanju v Ljubljani.

Film je imel svetovno premiero v tekmovalnem programu lanskoletnega filmskega festivala v Karlovih Varih in požel odlične mednarodne kritike. Nastal je po scenariju Damjana Kozoleta, Urše Menart in Ognjena Sviličića. Glavne vloge igrajo Urša Menart, Liza Marijina, ki je na 22. Festivalu slovenskega filma prejela vesno za najboljšo žensko vlogo, Jurij Drevenšek in pokojni Peter Musevski.

Direktor fotografije je Miladin Čolaković, scenografka Neža Zinajić, kostumografka Katja Hrobat, oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska, montažerja Jurij Moškon in Atanas Geogijev, oblikovalca zvoka Julij Zornik in Igor Popovski, direktor filma je Mitja Kozamernik.

Gre za slovensko-makedonsko-srbsko koprodukcijo, poleg Vertiga iz Ljubljane so koproducenti Sisters and Brother Mitevski, Filmska hiša Baš Čelik in RTV Slovenija. Film so sofinancirali Slovenski filmski center, Filmska agencija Severne Makedonije, Filmski center Srbije, program Ustvarjalna Evropa MEDIA, RE-ACT in Eurimages, ki je filmu podelil koprodukcijsko nagrado za razvoj projekta, s tehničnimi storitvami pa je sodeloval Filmski studio Viba film.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO