12. avgust 2024

Po svetovni premieri otroškega filma Igrišča ne damo! režiserja Klemna Dvornika

Film Igrišča ne damo! režiserja Klemna Dvornika, z mednarodnim naslovom Block 5, je imel preteklo nedeljo svetovno premiero na mednarodnem filmskem festivalu v Locarnu. Je prvi slovenski film prikazan v uradnem programu Locarno Kids Screenings, ki ga je legendarni švicarski festival namenil občinstvu najmlajših gledalcev.

Režiser je po premieri med drugim povedal: »To, da smo imeli premiero v Locarnu, je samo po sebi nagrada. Zelo sem vesel, da je velik del ekipe tukaj, da smo si lahko skupaj ogledali film pred polno dvorano. Film je zelo lepo sprejet, vesel sem, da vsi opazijo, da nagovarja pomembne teme ter avtentičnost otrok. Komaj čakam, da si bo slovensko občinstvo lahko ogledalo film!«

Igrišča ne damo! je akcijska pustolovščina o skupini dvanajstletnikov, ki se zoperstavijo odraslim in rešijo svoje igrišče pred uničenjem. Alma se z očetom preseli v novo sosesko, ki pa je skejtersko gnezdo sošolke Lune. Ne le, da se Alma in Luna ne razumeta najbolje – sploh se ne razumeta! Ko Alma izve, da bo očetovo podjetje porušilo igrišče pred blokom, ji v borbi za kisik in drevesa ne preostane nič drugega, kot da združi moči s svojo najhujšo nasprotnico in njeno družino. Ekipa ima teden dni časa, da reši igrišče.

Občinstvo je film sprejelo z navdušenjem: »Vtisi so zelo dobri, bilo je veliko ljudi, veliko vprašanj, vsi so veliko ploskali, zelo dobro,« je svoje vtise strnila Kaja Šuštar, ki v filmu igra vlogo Lune.

Ob zaključku projekcije so poleg dveh glavnih igralk – Kaje Zabret in Kaje Šuštar, film občinstvu predstavili igralca Alenka Kraigher in Marko Mandić, režiser Klemen Dvornik, scenaristka Dora Šustić, direktor fotografije David Hoffman ter producenti Branislav Srdić, Peter Badač in Jakub Rálek. Gre za slovensko-češko-hrvaško-srbsko soprodukcijo, ki so jo finančno podprli Slovenski filmski center, RTV Slovenija, Češki filmski sklad, Hrvaški avdiovizualni center, Ministrstvo za kulturo Republike Srbije in Filmski center Srbije. Igrišča ne damo! je prejel tudi podporo programa evropske komisije Media za razvoj in podporo Eurimages za produkcijo. Producent filma je A Atalanta, soproducenti filma so še slovenska produkcijska hiša December, češki BFILM.cz, hrvaški Antitalent in srbski Living Pictures.

Film Igrišča ne damo! ima že zagotovljeno distribucijo v tujini, saj je tik pred svetovno premiero v Locarnu prodajni zastopnik filma postalo dansko podjetje LevelK. »Zelo smo veseli, da je film Igrišča ne damo! postal del našega programa. Verjamemo, da bo film zelo uspešen in bo prečkal meje. Otroci so odlični, verjamemo, da bo nagovoril otroke po celem svetu!,« pravi Alexandra Cruz iz LevelK.

Slovensko občinstvo si bo film v kinematografih lahko ogledalo od 5. septembra, pred tem pa ekipo čaka še regionalna premiera na filmskem festivalu v Sarajevu, ki bo ta vikend.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO