15. julij 2024

Padla je prva klapa celovečernega filma Elvis Škorc- genialni štor režiserja Borisa Jurjaševiča

V petek, 5. julija 2024, je v Ljubljani padla prva klapa slovenskega celovečernega mladinskega filma Elvis Škorc, genialni štor režiserja Borisa Jurjaševiča. Scenarij za film je po istoimenskem romanu napisala mladinska pisateljica in scenaristka Janja Vidmar.

Režiser o svojem novem filmu pravi: »To je film o izjemno simpatičnem glavnem junaku Elvisu, ki išče svoje mesto v družini in med svojimi vrstniki. Film prikazuje kritično obdobje v življenju Elvisa, ki se mora poleg težav z odraščanjem, spopasti še z ločitvijo staršev. V šoli briljira pri kemiji, ima opravka z nadlegovanjem sošolcev in se zagleda v najlepše dekle na šoli. Elvis Škorc – genialni štor je mladinski film o prijateljstvu, odnosih s starši in o prvi ljubezni. Mladi se bodo v filmu z lahkoto prepoznali, starejši pa se bodo spomnili, kako so se nekoč v mladosti sami soočali z Elvisovimi težavami.«

V filmu bo glavno vlogo odigral 14 letni Maks Peštaj Zevnik. Ostale otroške vloge zasedajo Frida Bratuš, Kiara Kenig, Hana Majdič, Tilen Kolbe, Til Pučko, Arne Duhovnik, Emil Kulović in Peter Perme. Vloga mame Elvisa Škorca je pripadla Ivi Krajnc, vloga očeta pa Mateju Pucu. Elvisovo babico bo igrala Zvezdana Mlakar, vloga učitelja je pripadla Marku Mandiču. V ostalih vlogah bomo videli še Gojmirja Lešnjaka - Gojca, Ksenijo Mišič, Alenko Kraigher in Manco Dorrer.

Direktor fotografije je v Pragi živeči Slovak Alexandr Šurkala, scenograf filma je Niko Novak, oblikovalka maske je Eva Uršič, kostumografinja je Polonca Valentinčič.

Producent filma je Radovan Mišić iz produkcijske hiše Fabula. Ob snemanju novega filma je povedal: »Elvis Škorc-genialni štor je mladinsko - družinski film, ki na aktualen, sodoben in humoren način predstavlja glavnega junaka Elvisa, njegovo ločeno družino Škorčevih, burna dogajanja v osmem razredu osnovne šole, njegove prigodbe povezane s kemijskimi poskusi in prvo ljubeznijo. Glavni junak Elvis Škorc bo s temi svojimi karakteristikami z lahkoto postal ljubljenec svoje generacije, ki je v glavnem izgubljena in prisesana na telefone, brez večje želje, da bi se v čem drugem izrazila.«

Film bo predvidoma posnet v 28 snemalnih dneh, z glavnino v Ljubljani, na Prulah, Trnovem in Poljanskem nasipu ter v eni od najlepših kraških jam v Sloveniji. Nastja s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, soproducent je RTV Slovenija.

Režiser in scenarist Boris Jurjaševič, rojen leta 1955 v Slovenj Gradcu, je uveljavljen avtor igranih in dokumentarnih filmov za kinematografijo in televizijo. Kot korežiser se je v zadnjem času posvetil uspešni TV seriji Primeri inšpektorja Vrenka, podpisuje se tudi pod celovečerni igrani TV film Stekle lisice.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO