3. avgust 2023

Novi film slovenske režiserke Hanne Slak v Torontu

Na 48. filmski festival v Torontu se je uvrstila slovenska manjšinska soprodukcija Niti besede v režiji Hanne Slak.

Potem ko so selektorji programa filmskega festivala v Torontu prejšnji teden naznanili 60 filmskih naslovov, ki se bodo vrteli na posebnih in gala projekcijah – med njimi so novi filmi Vigga Mortensena, Alexandra Paynea, Richarda Linklaterja, Michaela Keatona, Ethana Hawka, Hirokazuja Kore-ede in Marca Bellocchia –, so sinoči objavili še tekmovalni program imenovan Platform, v katerega se je uvrstil film Niti besede, scenaristke in režiserke Hanne Slak (Rudar, Tea).

Film pripoveduje o triinštiridesetletni dirigentski zvezdi Nini (igra jo nemška igralka Maren Eggert, ki se jo spomnimo iz filma Pravi moški), ki se z orkestrom pripravlja na odločilni koncert Mahlerjeve Pete simfonije. Ravno med vajami, je njen štirinajstletni sin Lars (Jona Levin Nicolai) vpleten v nenavadno nesrečo. Nina prekine vaje, da bi se posvetila sinu. Pet dni preživita v počitniški hišici na zapuščenem otoku, kjer se znajdeta v popolni osami, soočena drug z drugim in z lastno nezmožnostjo začeti pristen pogovor. Medtem ko se na otoku razbesni zimska nevihta, se med njima odvija drama nezaupanja. Nina se mora znova povezati z Larsom, naravo in glasbo.

Intimna drama raziskuje soodvisnost poklicnega in družinskega življenja. Govori o tektonskih premikih v odnosu med otrokom in staršem, ki vplivajo na odraščanje, ter o medsebojnem zaupanju in posledicah, ko je to izgubljeno.

Nemško-slovensko-francoska soprodukcija, pri kateri je sodelovala številna slovenska ustvarjalna ekipa, bo na pomembnem festivalu v Torontu doživela svetovno premiero. Slovenski doprinos k filmu je povzela scenaristka in režiserka Hanna Slak: »V filmu imata zelo pomembno vlogo glasba in zvok, zato je bilo ključno, da sta pri ustvarjanju sodelovala slovenska dirigentka Živa Ploj Peršuh in vrhunski snemalec zvoka Grega Švabič. Snemali smo pozimi na viharni francoski obali Atlantika, Grega je to nalogo mojstrsko obvladal, prav tako izjemni Aleš Belak, slovenski operator stedikema, vajen ekstremnih izzivov. Eno od glavnih vlog je odigral Marko Mandić, igralec, s katerim sodelujem že od študijskih let in upam, da imava pred sabo še vrsto zanimivih filmskih zgodb. Glavno vlogo igra nemška zvezda Maren Eggert, pri delu z njo se je izkazala maskerka Tina Lasič Andrejevič in znova potrdila, da je delo maskerke za igralke in igralce ključnega pomena. Slovenski del ekipe se je vrhunsko odrezal, kot tudi producent Miha Černec s svojo neustavljivo energijo.«

Poleg omenjenih so pri filmu sodelovale še Petra Trampuž in Mihaela Trupi kot direktorici filma, Urška Kos kot prva asistentka režiserke in Mitja Ličen kot fotograf.

Film je je nastal s finančno pomočjo Slovenskega filmskega centra ter v soprodukciji Volte, Ici et Là Productions in Tramal Films – zanj Jožko Rutar in Miha Černec, ki se je novice, da je film Niti besede uvrščen v tekmovalni program tako pomembnega festivala, kot je TIFF, zelo razveselil. »Pri filmu smo sodelovali že v fazi razvoja in kasneje s številčno slovensko ekipo v fazi produkcije, zato bi se ob tej priložnosti rad zahvalil naši ekipi in režiserki Hanni Slak za sodelovanje. Seveda pa gredo zahvale tudi vsem financerjem na slovenski strani, brez katerih tega filma prav gotovo ne bi bilo; to so Kreativna Evropa – MEDIA, Eurimages, Slovenski filmski center in RTV Slovenija,« je dejal producent.

Program Platforma od leta 2015 predstavlja in slavi filme z edinstveno režisersko perspektivo. Deset filmov se letos poteguje za denarno nagrado platforma, v višini 20.000 kanadskih dolarjev. Poleg slovenske manjšinske soprodukcije Niti besede, z angleškim naslovom Not a Word, so to še otvoritveni film Dream Scenario ameriškega režiserja Kristofferja Borglija z nicolasom Cagom v glavni vlogi, Dear Jassi indijskega režiserja Tarsema Singha Dhandwarja, Great Absence Japonca Keja Čika-ure, I Told You So italijanske režiserke Ginevre Elkann, The King Tide Kanadčana Christiana Sparkesa, The Rye Horn španske režiserke Jaione Camborda, Sisterhood francoske režiserke Nore El Hourch, Shame on Dry Land švedskega režiserja Axela Peterséna in Spirit of Ecstasy Francozinje Héléne Klotz. O zmagovalcu bo odločala tričlanska žirija: režiser Barry Jenkins (Šepet nežne ulice, Moonlight), scenaristka, režiserka in igralka Nadine Labaki (Kafarnaum) in režiser in producent Anthony Shim (Daughter, Riceboy Sleeps).

Vir: Slovenski filmski center

Fotografije: Arhiv Tramal Films

POVEZANO