23. marec 2021

Nagrada za slovensko manjšinsko koprodukcijo Oaza na festivalu v Sofiji

Od 11. do 31. marca poteka 25. mednarodni filmski festival v Sofiji, kjer so to soboto podelili nagrade.

Slovenska manjšinska koprodukcija Oaza srbskega scenarista in režiserja Ivana Ikića je v tekmovalni sekciji balkanskih filmov bila nagrajena s posebno omembo. Žirija je v svoji obrazložitvi zapisala: »Ne srečamo na vsakem festivalu filma, ki je hkrati umetniški dosežek in pomemben dokument. Ta film postavlja ljudi s posebnimi potrebami v ospredje javne agende in lahko spremeni način, kako gledamo na invalidnost, ter nam odpre srce za stiske in težave.«

Oaza pripoveduje o treh najstnikih, ki živijo v zavodu za osebe s posebnimi potrebami in se morajo spopasti z novoodkritimi čustvi poželenja in zavisti, ko se med njimi nepričakovano splete ljubezenski trikotnik, ki mu grozi, da se bo sprevrgel v spor in iskanje skrajnih poti do kakršnega koli izhoda. Film je bil posnet v resničnem zavodu. V njem nastopajo mladi varovanci, ki so se prvič preizkusili v igranju. Oaza nas tako popelje v svet, od katerega vsi odvračamo pogled. Predstavi nam pretresljivo zgodbo o tem, kaj pomeni biti živ, zaželen in ljubljen, ter kako življenje vedno najde razpoke, skozi katere privre na plano.

V filmu igrajo Marijana Novakov, Tijana Marković, Valentino Zenuni, Milica Đinđić in Saša Strugar. Prav tako v glavnih odraslih vlogah vzgojiteljev vidimo hrvaškega igralca Gorana Bogdana in našo Marušo Majer.

Gre za srbsko-slovensko-nizozemsko-bosansko-francosko koprodukcijo, pri njegovem nastajanju pa je sodelovala slovenska produkcijska hiša Tramal Films ter producenta Miha Černec in Jožko Rutar. Glavni producent je srbska produkcijska hiša Sense, koproducenti so še nizozemski Kepler Film, francoski Les Films d’ Antoine in SCCA/Pro.ba iz Bosne in Hercegovine.

Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra ter ostalih nacionalnih filmskih skladov. Prav tako je pridobil tudi sredstva s srani evropskih skladov Eurimages in Kreativna Evropa Media.

To je osma nagrada za film Oaza, ki je imel lani na beneškem festivalu svetovno premiero, kjer je prejel nagrado za najboljši evropski film v sekciji Dnevi avtorjev (Giornate degli autori), na filmskem festivalu Cinedays v Skopju je prejel nagrado za najboljši film jugovzhodne Evrope, sledila je nagrada za najboljšo režijo na kitajskem festivalu Pingyao, posebna omemba žirije na festivalu El Gouna v Egiptu, na filmskem festivalu lani novembra v Zagrebu pa je prejel nagrado za najboljši igrani film. Na lanskem festivalu v Cottbusu so igralci Marijana Novakov, Tijana Marković in Valentino Zenuni prejeli nagrado za izjemen individualni nastop, film je na istem festivalu prejel tudi nagrado Fipresci, ki jo podeljuje žirija mednarodnega združenja filmskih kritikov in novinarjev.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO