20. oktober 2021

Nadgradnja Baze slovenskih filmov


Drage obiskovalke in obiskovalci!

V zadnjem letu je naša ekipa načrtovala in razvijala največjo nadgradnjo BSF platforme odkar smo jo prvič predstavili javnosti novembra 2019. Podobno kot takrat, si bomo tudi za to novo poglavje vzeli čas, da nove funkcionalnosti z vašo vsakdanjo rabo dodobra preizkusimo, izboljšamo in naredimo uporabniško izkušnjo še bolj prijazno, sklenemo dodatna zavezništva ter uredimo in omogočimo dostop do še večjega števila slovenskih filmov in drugih avdiovizualnih del.

Z današnjim dnem Baza slovenskih filmov vstopa v testno obdobje nove storitve Video na zahtevo, ki bo zaključeno predvidoma z začetkom novega leta, zato vas obveščamo, da smo objavili posodobljene “Splošne pogoje uporabe spletnega portala Baza slovenskih filmov” in povsem nove “Posebne pogoje za ogled in izposojo avdiovizualnih del prek spletnega portala Baza slovenskih filmov”, ki so dostopni TUKAJ.


NOVE FUNKCIONALNOSTI

Bazo slovenskih filmov smo nadgradili s storitvijo video na zahtevo, kar pomeni da si boste na BSF lahko ogledali še več filmov oz. avdiovizualnih del. Dostop do plačljivih del bo mogoč na dva načina: s plačilom za možnost ogleda (pay-per-view) ali z izposojo filma preko partnerskih knjižnic, kar bo za uporabnike brezplačno kot del članstva v knjižnici. Storitev izposoje smo razvili v sodelovanju z Mestno knjižnico Kranj, naša želja pa je, da se projektu pridruži čim več splošnih knjižnic po Sloveniji.

Kot do sedaj bo še naprej na voljo izbor brezplačnih avdiovizualnih del. Nekatere bodo dostopne v naši stalni zbirki, del te so predvsem študijski in delavniški filmi ter filmi, katerih imetniki pravic so se odločili, da jih ponudijo brezplačno. Mnoge - za gledalce brezplačne - vsebine boste še naprej lahko našli tudi med dogodki, ki jih pripravljamo v sodelovanju z različnimi partnerji in kjer pravice za predvajanje pokrijemo organizatorji.

Obiskovalci, ki si bodo odslej želeli v Bazi slovenskih filmov izposoditi oz. ogledati film si bodo morali ustvariti brezplačen uporabniški račun. Ta bo poleg možnosti izposoje filmov, vpogleda v pretekle izposoje in oglede ter povezavo s knjižnico, posameznikom omogočal tudi urejanje lastnega seznama ogledov in označevanje filmov, ki bi si jih želeli ogledati, vendar na BSF še niso dostopni. S slednjo funkcijo boste neposredno vplivali na prednostno urejanje pridobivanja pravic za dostopnost filma v Bazi slovenskih filmov.

Več informacij o tem kako polno izkoristiti nove funkcionalnosti, ki jih Baza slovenskih filmov ponuja, najdete v rubriki Pogosta vprašanja.

Kot že rečeno bomo do konca leta 2021 uvajali in izpopolnjevali vse omenjene spremembe, zato prosimo za potrpežljivost in hkrati tudi za vaša mnenja, predloge in težave na katere naletite. Sporočite jih lahko na podpora@bsf.si ali preko kontaktnih obrazcev, ki jih najdete na strani.

Prijetno brskanje in ogled slovenskih filmov vam želimo!

Ekipa BSF