2. november 2021

Mirjam Korbar nagrajena za glavno žensko vlogo v filmu Zastoj

Mirjam Korbar je na 15. Mostarskem filmskem festivalu – festivalu filmske igre prejela nagrado »Drevo ljubezni« za najboljšo glavno žensko vlogo. Nagrado je prejela za vlogo Mejre, ki jo je odigrala v filmu Zastoj režiserja Vinka Möderndorferja.

Posebno nagrado so posthumno podelili tudi Petru Musevskemu, ki je v filmu Zastoj odigral glavno moško vlogo.

Iz obrazložitve žirije: »Vloga matere, ki najde dovolj moči, da kljub težkim življenjskim okoliščinam, v katerih se je znašel njen sin, na najbolj plemenit način pomaga drugi družini, je igralska kreacija, o kateri razmišljamo še dolgo po koncu filma. Svojo vlogo je Mirjam Korbar v filmu "Zastoj" oblikovala v sodelovanju z drugimi odličnimi igralci: Petrom Musevskim, Urošem Fürstom in Barbaro Cerar. Skupaj so ustvarili enovito umetniško kreacijo tega pretresljivega in družbeno zelo pomembnega filma.«

Žirijo so sestavljali režiser Nedžad Ibrahimović, režiserka Branka Bešević Gajić, agentka za talente Anila Gajević in filmski kritik Dejan Dabić.

Na 15. Mostar filmskem festivalu – festivalu filmske igre, ki je od 28. 10. do 1. 11. potekal v Mostarju, je bil Zastoj predstavljen v tekmovalnem programu desetih celovečernih igranih filmov.

Poleg nagrade za najboljšo glavno žensko vlogo festival podeljuje nagrado za najboljšo moško glavno vlogo, najboljšo žensko in moško stransko vlogo in za najboljšega debitanta. Festival podeljuje tudi »Drevo življenja za življenjsko delo«, ki so jo v preteklih letih prejeli velikani filmske igre iz regije: Nebojša Glogovac, Lazar Ristovski, Ivo Gregurević, Bogdan Diklić, Rade Šerbedžija, Mira Banjac, Milena Dravić, Mustafa Nadarević in drugi.

Film Zastoj pripoveduje o srečanju dveh zakonskih parov z različnih polov družbene lestvice, ki na prvi pogled nimata ničesar skupnega. Nesreča in tragični dogodek pa ju v eni sami noči usodno združita in najbrž povežeta za vse življenje.

V glavnih vlogah igrajo Mirjam Korbar, Peter Musevski, Uroš Fürst in Barbara Cerar. Igrajo tudi: Ivo Ban, Klemen Kovačič, Mila Fürst, Benjamin Krnetić, Igor Žužek, Branko Završan in drugi.

Producentka filma je Eva Rohrman (Forum Ljubljana), direktor fotografije Mitja Ličen, montažerja Andrija Zafranović in Jurij Moškon, dramaturg Blaž Lukan, scenograf Dušan Milavec, kostumografinja Alenka Korla, oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska, oblikovalca zvoka Julij Zornik in Ognjen Popić, skladatelj Marjan Nečak. Koproducenti so Biljana Prvanović in Srdjan Dragojević (Delirium, Srbija) ter Vladimir Anastasov in Angela Nestorovska (Sektor film, Severna Makedonija). Sofinancerji filma so Slovenski filmski center, Filmski center Srbije, Filmska agencija Severne Makedonije, s sodelovanjem Viba filma.

Slavnostna premiera filma bo januarja, v Cankarjevem domu, v sklopu projekta Naši filmi doma.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO