12. maj 2023

Kratki film Kurentova luna: Ritual niza uspehe na mednarodnih festivalih

Po uspešnem festivalskem kroženju po Sloveniji, Hrvaški, Srbiji, Romuniji, Italiji, Franciji, Španiji, Portugalski, Islandiji, Estoniji, ZDA, Kanadi, Mehiki in Čilu je kratki film Tomaža Gorkiča Kurentova luna: Ritual te dni v kitajskem mestu Deli na festivalu Pumpkin Fantasy Film dočakal še svojo azijsko premiero. Šestminutna srhljivka, v kateri skrivnostni moški izvaja mistični poganski ritual, navdušuje ljubitelje žanrskega filma po vsem svetu. Skozi film režiser Tomaž Gorkič raziskuje izročilo kurenta in staroslovanske obrede plodnosti, z mistično atmosfero pa nakazuje, da bi šlo lahko tudi za bolj mračne svečenikove oziroma krvnikove vzgibe.

Kratki film je samostojno delo, a tudi del oziroma napovednik celovečernega projekta, ki ga Tomaž Gorkič razvija že nekaj let. Scenarij celovečerca zasleduje dva policista, ki odkrivata temačne okoliščine nenavadnih smrti. Po besedah producenta si lahko obetamo »raziskovalno kriminalko in skrivnostni triler z elementi mračne grozljivke ter temačne drame«. Ko bo končan, bo to tretji celovečerni film režiserja Tomaža Gorkiča (Idila, 2015, Prekletstvo Valburge, 2019)

Kurentova luna obkrožila Zemljo

V enem letu je kratki film Kurentova luna: Ritual prepotoval večino kontinentov in se uvrstil v tekmovalne programe najbolj pomembnih festivalov žanrskega filma. Prav te dni pa so si nov Gorkičev kratki film lahko ogledali tudi na Kitajskem. Še vedno previdni zaradi pandemije covid-19 so organizatorji 7. Pumpkin Fantasy Film festivala v Pekingu najprej prestavili terminsko, nato še lokacijsko. Tako se je Kurentova luna: Ritual pred kitajskim občinstvom predstavljala med 4. in 10. majem, v mestu Deli, kjer se je uvrstila v izbor 73 žanrskih filmov – med 320 prijavljenimi deli.

Že drugič v tekmovanju za Méliès d’Argent

Na pred kratkim končanem 18. Haapsalu Horror & Fantasy festivalu v Estoniji je Kurentova luna: Ritual v tekmovalnem programu kratkih filmov prejela posebno omembo žirije. Ob tem je žirija zapisala: »Film Kurentova luna: Ritual je nagrado dobil za mogočno atmosfero in močno simboliko, ki v gledalcih zbudi vrsto možnih interpretacij.« Film Kurentova luna: Ritual je bil edini slovenski film v selekciji estonskega festivala, sicer pa je za ta film to že tretja mednarodna nagrada. Festival, ki je potekal med 28. in 30. aprilom in ga organizirata Black Nights Film Festival (PÖFF) ter mesto Haapsalu, je sicer vključen v federacijo festivalov žanrskega filma, ki podeljuje nagrade Méliès d’Argent. Za to prestižno žanrsko nagrado se je Gorkičev kratki film potegoval že drugič – prvič lani na Grossmannovem festivalu fantastičnega filma in vina v Ljutomeru.

Nagrade Méliès d’Argent so poimenovane po Georgesu Mélièsu, francoskem pionirju fantastičnega filma in posebnih učinkov iz obdobja nemega filma. Ustanovljene so bile leta 1995, podeljujejo pa jih evropskim filmom, ki s svojo različnostjo odražajo kulturno bogastvo in raznolikost evropskega fantastičnega filma. Mednarodna zveza festivalov Méliès – MIFF je mreža 26 filmskih festivalov iz 19 držav, ki privablja skupno več kot 800.000 gledalcev po vsem svetu, kar jo uvršča med pomembne gospodarske in kulturne akterje na žanrski filmski sceni.

Festivali v maju

V maju je bil Gorkičev kratki film tudi že v Kanadi, kjer je bil prikazan v tekmovalnem programu na Shock Stock Horror & Underground Film Festival. Sicer je lani v Kanadi na Demonic Brilliance Film Festivalu Tomaž Gorkič prejel nagrado za najboljšo režijo za Kurentovo luno: Ritual. Konec maja pa film potuje še v Zagreb, kjer se bo na Croatia Creators International Film Festival (CCIFF) v tekmovalni sekciji potegoval za nagrado best horror.

Avtorsko ekipo filma Kurentova luna: Ritual sestavljajo scenarist in režiser Tomaž Gorkič, direktor fotografije Igor Pečoler (pred kratkim nominiran za stanovsko nagrado iris, ki jo za najboljšo filmsko fotografijo podeljuje Združenje filmskih snemalcev Slovenije (ZFS)), avtor glasbe Jane Mujić, scenograf Zoran Lesjak, oblikovalca maske Eva Uršič in Blaž Kastelic, oblikovalec zvoka Boštjan Kačičnik, ustvarjalci posebnih digitalnih in 3D učinkov NuFrame ter igralca Marinko Prga in Lara Vouk. Kratki film je nastal v produkciji Zavoda 666 Productions, producenta sta Deja Škerjanc in Tomi Matič. Soproducenti filma so NuFrame, Zvokarna in Lignit film. Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra in sklada RE-ACT.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO