26. avgust 2021

Kratka filma Delčki in Dom je, kjer je hiša uvrščena na uveljavljena filmska festivala

Kratki igrani film Dom je, kjer je hiša režiserja Petra Cerovška se je med več kot 6.700 prijavljenimi kratkimi filmi uvrstil v tekmovalni program 24. Festivala kratkega filma v Bruslju, ki se začenja to soboto, 28. avgusta in traja do nedelje 5. septembra. Festivalska edicija je letos dvojna saj je v letu 2020 festival zaradi epidemije odpadel. 98 filmov mednarodnega tekmovalnega programa se bo poleg glavnih festivalskih nagrad potegovalo tudi za nominacijo za nagrado oskar, ki ga podeljuje Ameriška filmska akademija.

Film Dom je, kjer je hiša je imel svetovno premiero leta 2019 na festivalu Vienna Shorts in je nastal v slovensko-srbski koprodukciji. Luka in Luna živita v babičini hiši, ki za njiju predstavlja cel univerzum. Vsaka želja po spremembi se šteje za največjo izdajo.

Slovenski producent je Darej Šömen iz produkcije Warehouse Collective, srbski koproducent je Jovan Jelisavčić iz produkcije Karantin Film. Slovenski del ekipe poleg režiserja Petra Cerovška in producenta filma Dareja Šömna, ki je bil odgovoren tudi za montažo, dopolnjujejo še direktor fotografije Darko Herič ter snemalec in oblikovalec zvoka Luka Furlan ter igralca v stranskih vlogah Deana Lozar Šömen in Darij Šömen. V glavnih vlogah nastopata srbska igralka Maja Šuša in hrvaški igralec Dado Ćosić, igralsko zasedbo pa dopolnjujeta še srbska igralka Lana Karaklajić in hrvaška igralka Nina Violić. Film se je slovenskemu občinstvu predstavil leta 2019 v tekmovalnem programu Festivala slovenskega filma.

Kratki igrani film Delčki scenarista in režiserja Árona Horvátha pa se je uvrstil na danski mednarodni filmski festival Odense, ki bo potekal od ponedeljka 30. avgusta do nedelje 5. septembra. Festival poteka že od leta 1975 in je najstarejši danski filmski festival. Tudi na tem festivalu je bila konkurenca za izbor filmov velika, saj se je za leto 2021 skupaj prijavilo 3.229 filmov, v tekmovalni program je bilo izbranih 112. Tudi ti filmi se poleg glavnih festivalskih nagrad potegujejo za nominacijo za nagrado oskar.

V kratkem filmu Delčki spremljamo en dan v življenju Tea in Ksaverja, ki jih po dveh mesecih obišče oče, voznik kamiona. Njihova mama je nad obiskom manj navdušena, vendar Teo ne želi zamuditi obisk tekme formula 1.

V naslovnih vlogah nastopata Teodor Tot in Ksaver Pratnekar, ki sta se s filmom srečala prvič, ter madžarski igralec Zsolt Nagy in Tamara Avguštin. Jedro avtorske ekipe sestavljajo še direktor fotografije Sašo Štih, montažer Andrej Avanzo, oblikovalec zvoka Boštjan Kačičnik, scenografka Neža Zinajić in kostumografka Ina Ferlan.

Svetovan premiera filma je bila lani, v tekmovalnem programu na 43. mednarodnem filmskem festivalu za mlado občinstvo – Lucas. Na minulem 23. Festivalu slovenskega filma pa je prejel vesno za najboljši kratki igrani film. Film je za produkcijsko hišo A Atalanta producirala Barbara Daljavec. Nastal je s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO