30. avgust 2021

Kateri kratki film je osvojil zlati MUVIT?

Ciljno črto je prečkal že 8. MUVIT, maratonska filmska dirka, na kateri so morali slovenski filmarji v le 60 urah ustvariti kratki film. V veliki finale se je po strokovni oceni režiserke Urške Djukić, igralca Mateja Zemljiča in direktorja fotografije Sašota Štiha, članov letošnje žirije, prebilo 12 filmov. Trije med njimi pa so bili kronani z bronastim, srebrnim in zlatim MUVITom! Letošnji veliki zmagovalec je tako kratki film Alternativa, ekipe 5. KADER, ki kot edini beležijo že drugo zmago na MUVITu.

Na priljubljenem slovenskem festivalu kratkih filmov se je letos kar 25 filmskih ekip spopadlo z izzivom ustvarjanja filma v 60 urah, ki ne sme biti krajši od 6 ali daljši od 8 minut. Pravočasno oddanih je bilo 22 filmov, 12 med njimi pa je našlo svoje mesto v velikem petkovem finalu, ki je tudi letos potekal prek spleta.

Kako so ocenjevali letošnji žiranti?

Letošnjo žirijo so sestavljali režiserka Urška Djukić, ki ravno v teh dneh premierno predstavlja svoj animirani film Babičino seksualno življenje na enem najpomembnejših festivalov animiranega filma v Ottawi, igralec Matej Zemljič, znanega po vlogi Andreja v filmu Posledice in direktor fotografije Sašo Štih, zaslužnega, med drugim, tudi za fotografijo najbolj gledanega filma pri nas, Pr’ Hostar.

“Finalni filmi predstavljajo izvirne avtorske poglede na letošnje tekmovalne smernice, kar nas kot komisijo izjemno veseli. Zmagovalni filmi pa so postregli z vsem, kar MUVIT ustvarja obvezno poletno postojanko v koledarjih filmarjev: izvirno scenografijo, bistrimi dialogi, večplastnimi igralskimi liki in ravno pravšnjimi preobrati v preprostih pripovedih,” pravi žirija MUVITa 2021.

Letošnji zlati MUVIT je šel v roke ekipi 5. KADER za film Alternativa. “Film Alternativa koherentno povezuje vse elemente filmskega jezika. Natančno obravnava atmosfero prostora zgrajeno z realistično scenografijo in inovativno zvočno podobo. Filmu dajejo kvaliteto avtentični, večplastno zgrajeni liki, ki nas popeljejo v nepričakovan preobrat,” najdemo v obrazložitvi žirije.

Srebrni MUVIT je prejel film Ostanki, ekipe ALTRX Media.Film Ostanki se pogumno loti raziskovanja različnih spominov na dinamiko družinskih odnosov. Subtilno uokviri atmosfero in poetično obravnava prostor v katerem se zgodi pretresljiva izpoved, ki je igralsko dobro izpeljana,” je srebrno nagrado obrazložila žirija.

Bronasti MUVIT pa je šel v roke ekipi KUD KIKS KREW, za film Ujeta, pod katerim režijo in scenarij se podpisuje Rok Bohinc, ki je pretekla leta nastopal na MUVITu v vlogi voditelja. “Film spretno zgradi parodijo iz vsem znanega filmskega motiva. Izvirna scenografija, kostum in maska še dodatno podprejo žanr in popeljejo gledalca v napeto in mestoma humorno pripoved z bistrimi dialogi,” pravi žirija.

“Zakaj vedno dežuje na moji paradi,” v glavah filmarjev v kar treh festivalskih dneh.

MUVIT se je tudi letos začel z naključnim žrebom treh usmeritev: stavka, predmeta in akcije, usmeritvam, ki so jim morali tekmovalci kar najbolj kreativno slediti pri ustvarjanju. Letošnji stavek se je glasil “Zakaj vedno dežuje na moji paradi,” kot predmet je bil izbran vosek, za akcijo pa je bila izbrana preobrazba. Tudi letos je tako nastal pester izbor avtorskih kratkih filmov, v naslednjih mesecih pa gre pričakovati, da bodo izbrani tudi našli svoje mesto pod žarometi velikih filmskih festivalov v regiji.

MUVIT 2021 postregel z nizom butičnih premier novih avtorskih glasov in že starih znancev festivala

Kot pravijo organizatorji je MUVIT doma med filmarji. S pomočjo spleta pa je MUVIT svoje mesto našel tudi v domovih gledalcev, ki so lahko množično uživali v premierah kar v domačih dnevnih sobah ali vrtovih. “Naši filmarji rastejo skupaj z Muvitom. Izjemno lepo je namreč videti ustvarjalce, ki se že vrsto let udeležujejo Muvita, kako se življenjsko in obrtniško razvijajo, napredujejo in vsako naslednje leto ustvarijo boljši film. Čestitke!" pravita direktor maratona Gregor Graf in programska vodja Maja Šest iz marketinške agencije Rubikon GRAL, ki organizira festival.

Vse finalne filme si je možno ogledati na YouTube kanalu festivala MUVIT.

Vir: MUVIT

POVEZANO