11. november 2020

Igralec Goran Bogdan nominiran za Evropsko filmsko nagrado

Včeraj je Evropska filmska akademija objavila nominacije za vse kategorije. V kategoriji za igralca leta 2020 je bil nominiran hrvaški igralec Goran Bogdan, za vlogo v filmu Oče. Njegovi konkurenti so Poljak Bartosz Bielenia  (Božje telo), Italijana Elio Germano  (Rad bi se skril) in Luca Marinelli (Martin Eden), Danec Mads Mikkelsen (Nažgani) in dansko-ameriški igralec Viggo Mortensen (Padati).

Film Oče, ki ga je režiral Srdan Golubović, je svetovno premiero imel na zadnjem Berlinalu. To je srbsko - francosko - nemško - hrvaško - slovensko - bosansko  soprodukcija. Slovenski soproducent je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo. Film je na Berlinalu osvojil dve nagradi (nagrado občinstva in nagrado ekumenske žirije).

Film pripoveduje o očetu, ki pešači od svoje vasi na jugu Srbije do Beograda, potem ko mu zaradi revščine odvzamejo otroka. To je tudi zgodba o človeku z roba družbe, ki na tej dolgi poti postane junak našega časa. Scenarij sta napisala Srdan Golubović in Ognjen Sviličić, v glavnih vlogah pa so ob Bogdanu nastopili še Boris Isaković, Milica Janevski, Nada Šargin, Muharem Hamzić in Ajla Šantić. Film je med ostalimi bil sofinanciran s finančnimi sredstvi Slovenskega filmskega centra in Eurimagesa.

Gorana Bogdana so slovenski igralci lahko pred tem spoznali v filmu Igram, sem režiserja Miroslava Mandića iz leta 2018. V filmu je Bogdan igralec v televizijski žajfnici, ki obsesivno zasleduje soigralko, ona pa mu dopoveduje, da dogajanje pred kamero nima nič z njunim zasebnim življenjem.

V glavnih vlogah nastopajo še Luna Zimić Mijović, Gregor Zorc, Lana Barić, Mojca Funkl in Amar Čustović. Tudi ta film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra in v produkciji Filmostovje, mednarodno premiero je novembra 2018 imel na jubilejnem 40. Filmskem festivalu v Cairu, leta 2019 je bil nagrajen na SEEFest v Los Angelesu.

Film Oče je od 11.- 22. novembra tudi na sporedu ljubljanskega filmskega festivala, ki letos prvič poteka izključno na daljavo, preko videa na zahtevo.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO