1. junij 2022

Filmski festival Kino Otok – Isola Cinema 2022

Po dveh letih izjemnih okoliščin se 18. izdaja Festivala Kino Otok – Isola Cinema ponovno vrača v svoj tradicionalni termin na začetek junija. Polnoletni festival in čudovita Izola se bosta tako v naslednjih dneh ponovno spojila s filmsko ustvarjalnostjo in obiskovalcem ponudila živopisno in intenzivno druženje s filmom in ob filmu. Letošnji filmski program bo gledalcem ponovno odstiral raznolike prostore in čase filmskega ustvarjanja in jih s filmov popeljal med ljudi na različnih koncih in v različnih kotičkih sveta in duha. Festivalsko dogajanje v Izoli bo potekalo vse nedelje, 5. junija. 

Zasijalo bo platno v Letnem kinu Arrigoni

Nocoj festivalsko dogajanje odpirajo na osrednjem festivalskem prizorišču – v Letnem kinu Arrigoni, kjer si bomo ob 21. uri v družbi avtorice, režiserke Andrine Mračnikar ogledali njen zadnji celovečerni dokumentarni film avstrijsko-slovenske koprodukcije Verschwinden/Izginjanje (Avstrija, Slovenija, 2022), ki ga v Sloveniji predvajajo premierno. Pretresljiv dokumentarni film raziskuje osebno, družinsko, družbeno in politično zgodovino ter sodobnost dvojezične avstrijske Koroške, kjer slovenskega jezika v javnih prostorih že dolgo ni več slišati. V njem režiserka precizno razišče in predstavi, kakšne posledice ima izginjanje maternega jezika na osebni in družbeni ravni in kakšno vlogo ima pri tem politika. Film je na Festivalu avstrijskega filma Diagonale požel burne čustvene odzive in prejel nagrado publike. V primeru dežja se bodo projekcije Letnega kina Arrigoni preselile v Kulturni dom.


Projekciji tudi v Art kinu Odeon

V Art kinu Odeon se bosta pred uradno otvoritvijo festivala že odvrtela dva filma: ob 16. uri bo na sporedu klasika zgodovine filma Dekle (Eltávozott nap, Madžarska, 1968), velike avtorice madžarskega in svetovnega filma, Márte Mészáros. V filmu se mlada tekstilna delavka Erzsi iz sirotišnice v Budimpešti, kjer je odraščala, odpravi na podeželje, da bi obiskala svojo mamo. Osvobajajoč in samosvoj portret prav takega dekleta je režiserkin prvenec in prvi film ženske režiserke na Madžarskem.
Ob 18. uri pa so gledalci vabljeni na projekcijo filma Ne skrbite, vrata se odpirajo (Не хвилюйся, двери выдчиняться, Oksana Karpovič, Kanada, Ukrajina, 2019). Na električkah, primestnih električnih vlakih, ki še od časov Sovjetske zveze vozijo med Kijevom in podeželskimi kraji, se vozimo z delavci in prodajalci ter od postaje do postaje, dan in noč, spoznavamo njihove intimne vsakdanjike in poglede na življenje v državi v tranziciji. Sredstva od prodaje vstopnic treh ukrajinskih filmov namenjamo nevladni organizaciji Docudays, ki je vzpostavila sklad za podporo ukrajinskim filmskim ustvarjalcem.


Živahni Video na plaži 

Projektor bo zvečer zabrnel na še enem letnem prizorišču, v še enem kinu pod izolskim nebom: program Videa na plaži bo platno na Svetilniku s tematskimi programi kratkih filmov osvetljeval vse festivalske dni, vse do nedelje. Nocoj ob 20.30 uri v družbi avtorjev predstavljamo program Video na plaži domačih senc. V primeru dežja bodo projekcije Videa na plaži gostovale v Art kinu Odeon.

Festival nastaja v sodelovanju zavoda Otok s koproducenti Centrom za kulturo, šport in prireditve Izola, Art kinom Odeon, Slovensko kinoteko in goriškim Kinoateljejem ter ključnima partnerjema Italijansko samoupravno narodno skupnostjo Izole in ljubljanskim Mestnim kinom Kinodvor ter ob podpori Občine Izola, Ministrstva za kulturo RS, Ministrstva za javno upravo in programa EU Ustvarjalna Evropa MEDIA. 


Vir: Kino Otok

POVEZANO