8. julij 2021

Film Sanremo v glavnem tekmovalnem programu v Motovunu

Celovečerni igrani film Sanremo scenarista in režiserja Miroslava Mandića se je uvrstil v glavni tekmovalni program filmskega festivala v Motovunu, ki bo po letu dni premora potekal v živo od 27. do 31. julija. V tekmovalni program se je skupno uvrstilo 17 celovečernih filmov, v sekciji kratkih filmov pa se bo za nagrade potegovalo še 25 igranih, dokumentarnih in animiranih filmov. V to sekcijo se je uvrstil kratki igrani film Delčki scenarista in režiserja Árona Horvátha.

Film Sanremo govori o Brunu in Duši, ki živita v domu starejših občanov. Občasno se srečujeta, skupaj preživljata čas, a vedno sproti pozabljata, da se poznata. Kljub temu sta vesela vsakega novega srečanja.

V filmu igrajo Sandi Pavlin, Silva Čušin, Mojca Funkl, Boris Cavazza, Lara Komar, Barbara Cerar, Barbara VidovičSafet Mujčić, Vladimir Jurc, Doroteja Nadrah in Jurij Drevenšek.

Producent filma je produkcijska hiša Filmostovje, producenta sta Nina Robnik in Miroslav Mandić, izvršna producentka je Sandra Ržen. Svetovna premiera filma je bila na lanskem 24. mednarodnem filmskem festivalu v Talinu, letos pa je bil predvajan v tekmovalni sekciji balkanskih filmov na 25. mednarodnem filmskem festivalu v Sofiji, v glavnem tekmovalnem programu 47. mednarodnega filmskega festivala v Seattlu in v tekmovalnem programu filmov iz srednje in vzhodne Evrope v Clevelandu, ter na 49. mednarodnem filmskem festivalu FEST v Beogradu. Občinstvo si ga je prav tako lahko ogledalo na 12. festivalu »Cine Al Este« v Peruju in v sekciji panorama na mednarodnem filmskem festivalu v Šanghaju, kjer je imel azijsko premiero. Film bo kmalu v distribuciji na Kitajskem in v Braziliji.

»Demenca je v filmih običajno prikazana na dva načina: bodisi kot »resna« (melo)drama, ki pripoveduje o 'usmiljenju do ubogih starih ljudi' ali pa kot komedija, ki poskuša nezgode in pozabljivost spremeniti v neobčutljive šale in poceni smeh. Mandiću je s tem filmom uspelo nekaj posebnega, saj demenco obravnava na nežen in kinematografsko human način,« je med drugim zapisano v kritiškem zapisu na spletnem portalu Cineuropa.

Napovednik za film je dostopen na tej povezavi.

V kratkem filmu Delčki pa spremljamo en dan v življenju Tea in Ksaverja, ki jih po dveh mesecih obišče oče, voznik kamiona. Njihova mama je nad obiskom manj navdušena, vendar Teo ne želi zamuditi obisk tekme formula 1.

V naslovnih vlogah nastopata Teodor Tot in Ksaver Pratnekar, ki sta se s filmom srečala prvič, ter madžarski igralec Zsolt Nagy in Tamara Avguštin. Jedro avtorske ekipe sestavljajo še direktor fotografije Sašo Štih, montažer Andrej Avanzo, oblikovalec zvoka Boštjan Kačičnik, scenografka Neža Zinajić in kostumografka Ina Ferlan.

Svetovan premiera filma je bila lani, v tekmovalnem programu na 43. mednarodnem filmskem festivalu za mlado občinstvo – Lucas. Na minulem 23. Festivalu slovenskega filma pa je prejel vesno za najboljši kratki igrani film. Nedavno je bil prikazan tudi na enem največjih in najpomembnejših festivalov kratkega filma v ZDA Palm Springs Short Fest, kjer se je potegoval za nagrado za najboljši mednarodni kratki film. Film je za produkcijsko hišo A Atalanta producirala Barbara Daljavec.

Članica tričlanske žirije festivala za kratke filme bo slovenska ustvarjalka Katarina Rešek – Kukla.

Oba filma sta nastala s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO