2. marec 2020

Film Oče na 70. Berlinalu prejel dve nagradi

Kot smo že poročali se je letos v uradni programski sklop Panorama uvrstil manjšinski koprodukcijski celovečerni film Oče režiserja Srdana Golubovića. Gre za srbsko – francosko – nemško – hrvaško – slovensko - bosansko koprodukcijo. Slovenski koproducent je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo. Film je prejel nagrado za najboljši film po izboru Ekumenske žirije in nagrado občinstva.

Nagrade ekumenske žirije, ki združujejo evangeličanske in katoliške strokovnjake, so podeljene filmom, ki gledalce senzibilizirajo na duhovne, človeške in družbene vrednote. Film je znotraj svoje sekcije prejel tudi nagrado občinstva za najboljši film. Nagrado občinstva se podeljuje od leta 1999, letos je bila podeljena 22. Občinstvo si je v programskem sklopu Panorama lahko ogledalo 36 filmov, najvišjo povprečno oceno pa je prejel film Oče. Golubović je bil leta 2013 v programskem sklopu Forum za film Krogi že nagrajen z ekumensko žirijo.

Ženska stoji pred tovarno z dvema majhnima otrokoma in grozi, da se bo zažgala, če možu Nikoli ne izplačajo preostalih plač in odpravnine. Ker se nihče ne odzove, se res zažge. Otroka kričita in jokata.

Ko Nikolo obvestijo, kaj se je zgodilo, odhiti v tovarno. Izve, da je žena v bolnišnici, otroka pa je center za socialno delo odpeljal k rejniški družini. Nikola odkrije, da se za odločitvijo centra za socialno delo skriva korupcijska veriga: direktor je poslal otroka v svojo vas, k svoji družini in sosedom ter si prisvojil del denarja, ki ju zanju plačuje država. Iz protesta in obupa se Nikola odpravi peš v Beograd na ministrstvo iskati pravico zase in svoja otroka.

Scenarij za filma sta napisala Ognjen Sviličić in Srdan Golubović. V filmu igrajo: Goran Bogdan, Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski, Muharem Hamzić, Ajla Šantić, Vahid Džanković, Milan Marić in Nikola Rakočević. Koprodukcijske hiše so: Vertigo, Neue Mediopolis Film, ASAP Films, Propeler Film, SCCA/pro.ba, ZDF Arte, Arte France Cinema. Film so sofinancirali Filmski center Srbije, Ministrstvo za kulturo in informiranje Republike Srbije, Slovenski filmski center, Eurimages, MDM – Mitteldeutsche Medienförderung, Aide aux cinémas du monde – Centre National de la Cinematographie et de'l Image Animée – Institut Français, Hrvaški avdiovizualni center, Filmski sklad Sarajevo in Ustvarjalna Evropa – MEDIA.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO