12. september 2020

Film Oaza prejel nagrado na beneškem festivalu

Film srbskega režiserja Ivana Ikića Oaza, ki je slovenska manjšinska soprodukcija, je prejel nagrado za najboljši evropski film v sekciji Dnevi avtorjev (Giornate degli autori). Nagrado podeljuje mreža Europa Cinemas, katere člani so tudi kinematografi slovenske Art kino mreže.

Žirija je v obrazložitvi izpostavila:

''To je krasno posnet in zelo poetičen film, ki je v letošnjem programu Dnevi avtorjev izstopal in bil enoglasni izbor za nosilca nagrade. Ikićeva Oaza je nežen in pretresljiv, obenem pa čist in nekompromisen pogled na življenje in ljubezen mladih ljudi s posebnimi potrebami v državni inštituciji. Režiser svoje igralce, naturščike, obravnava z veliko pozornosti in velikim spoštovanjem, oni pa mu to vračajo z izredno močno in naravno izvedbo. Scenarij je popolno strukturiran, fotografija pa nudi prekrasne, nepozabne prizore. To je film, ki ga gledalci morajo videti v kinu. Mogoče je najbolj preprosto, če rečemo, da komaj čakamo, da ta film čim prej ponovno gledamo.''

Nagrada Europa Cinemas Label je bila ustanovljena leta 2003 s ciljem, da s pomočjo različnih podpor medijem, distributerjem in prikazovalcem utrdi promocijo. Europa Cinemas sestavlja 274 kinematografov širom Evrope in s pomočjo te nagrade bo film ***Oaza *** imel možnost, da jih vse obišče.

Predhodni prejemniki te nagrade so imeli uspešno distribucijo, kot na primer  poljski film Corpus Christi (2019), letošnji nominiranec za Evropske filmske nagrade, ki je ravnokar začel distribucijo po slovenskih kinodvoranah, in belgijski film Alabama Monroe (2012), ki je bil tudi prejemnik nagrade Lux za leto 2013.

V filmu so varovanci Doma za otroke in mlade ''Sremčica'' s pomočjo večletnega procesa vaj in delavnic pridobivali igralske izkušnje. Režiser Ivan Ikić pravi, da je njihov uspeh še toliko večji, saj v filmu niso igrali sebe, temveć fiktivne, zelo kompleksne like.

Svetovni mediji so prejšnji teden po premieri pohvalili avtentičnost in občutljivost filma Oaza in ga opisali kot ''umetniški dosežek človekovega opazovanja''

Ob varovancih Doma ''Sremčica'', v filmu nastopata slovenska igralka Maruša Majer in ljubljenec regionalnega občinstva Goran Bogdan. Slovenski del ekipa sestavljajo še slovenska oblikovalka maske  Tina Šubic Dodočić, ter producenta Miha Černec inJožko Rutar. Glavna producenta Milan in Marija Stojanović sta iz srbske produkcijske hiša Sense.

Film je srbsko-slovensko-nizozemsko-bosansko-francoska soprodukcija, pri njegovem nastajanju pa je sodelovala slovenska produkcijska hiša Tramal, soproducenti so še nizozemski Kepler Film, francoski Les Films d' Antoine in SCCA/Pro.ba iz Bosne in Hercegovine.**

Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra ter ostalih nacionalnih filmskih skladov. Prav tako je pridobil sredstva s strani evropskih skladov Eurimages in Kreativna Evropa Media. 

Film Oaza se bo slovenskemu občinstvu predvidoma predstavil konec jeseni.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO