24. junij 2022

Film Inventura režiserja Darka Sinka po nagradi v Kranju na poletnih predstavah

Celovečerni igrani prvenec Inventura je svojo pot po slovenskih kinodvoranah začel 4. maja.

Potem se je zgodila projekcija na festivalu KRAFFT v Kranju, kjer je glavni igralec filma Radoš Bolčina za svojo vlogo v filmu prejel zlato jabolko za posebne dosežke (najboljši igralec). Pred tem je igralec za to vlogo že prejel vesno za glavno moško vlogo na 24. Festivalu slovenskega filma oktobra 2021, režiser Darko Sinko je prejel vesno za najboljšo režijo, film pa je prejel še posebno omembo Art kino mreže Slovenije.

Kaj pa o nagradi pravi Radoš Bolčina?

»Vesel sem in vsakič znova presenečen, ko prejmem nagrado za svoje delo. Nagrada filmskega festivala Krafft - 'zlato jabolko' - pa mi je še posebno draga, saj so mi jo podelili moji stanovski kolegi. Kot v vseh poklicih, nas tudi v našem, ob vseh hotenjih in hrepenenjih, vežejo človeške, nevidne vezi naše obrti. Umetelna življenja vlog na filmskih platnih in odrskih deskah so večinoma prekratka in preveč intenzivna, da bi se lahko drug drugemu posvečali na miren, preprost in pristen način. Zato pozdravljam ustanovitev festivala, posvečenega igralcem, in mu voščim še dolgo ter ustvarjalno in prepoznavno pot.

Zlato jabolko ima veliko simbolnih pomenov, med drugim je simbol znanja, razodetja, celo nesmrtnosti. Predstavlja pa tudi svarilo minljivemu človeku, naj se ne prepušča posvetnim željam, ki so nasprotje poduhovljenega življenja in progresivnega razvoja.

Samo sinergija vseh umetniških in tehničnih dejavnikov lahko zagotovi uspeh. Pri 'Inventuri' je tlakovala pot do, tako pravijo, prepričljive in meni izjemno ljube vloge slehernika Borisa. Sodelavcem filma se najlepše zahvaljujem.«

Nagrade je bil seveda zelo vesel tudi Darko Sinko, režiser filma:

»Radošu ob prejemu nagrade iskreno čestitam in se veselim skupaj z njim. Delo z igralcem, ki ima toliko domišljije in nekako povsem naravno koraka po svetu z absurdom pod roko, ni bilo nikoli dolgočasno. Že iz številnih gledaliških vlog je možno videti, da je Radoš zelo senzibilen in da nosi v sebi različne, tudi zelo divje energije. Del naše naloge je bilo to prenesti na film in nagrada kot je zlato jabolko potrjuje, da je Radoš to naredil izvrstno, s prefinjenim občutkom za prehajanje med tragičnim in komičnim. Zahvaljujem se mu za sodelovanje, hvala tudi festivalu Krafft, ki mu želim vse dobro tudi v prihodnje

Seveda pa so tukaj tudi gledalci, ki včasih naletijo na težave, kje bi si določen film lahko sploh ogledali, še posebej takrat, ko prisotnost filma v kinematografih po Sloveniji prehaja v drugo, manj oglaševano fazo. Za film Inventura so v juniju in juliju že določeni naslednji termini :

24. in 30. junij Kulturni center Janeza Trdine v Novem mestu, 29. junij Mladinski center Postojna, 1. julij Kino Velenje (letni kino), 14. julij – Ljubljana.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO