14. december 2020

Dve nagradi za slovensko manjšinsko koprodukcijo Oaza na festivalu v Cottbusu

Od 8. do 31. decembra na daljavo poteka 30. filmski festival Cottbus, kjer so to soboto podelili nagrade. Slovenska manjšinska koprodukcija Oaza srbskega scenarista in režiserja Ivana Ikića je na festivalu prejela dve nagradi. Igralci Marijana Novakov, Tijana Marković in Valentino Zenuni so prejeli nagrado za izjemen individualni nastop. Mednarodna žirija je v svoji obrazložitvi zapisala: «Tri ganljive upodobitve, ki razkrivajo edinstvene osebnosti njihovih likov in oživljajo zapletenost mladostniškega epa o nedolžnosti, ljubezni, zavisti in želji - ter nimajo druge možnosti, kot da izstopijo iz okvirov stalnega nadzora.« Nagrado v višini 5.000 evrov podeljuje banka Sparkasse Spree-Neiße. Film je prejel tudi nagrado Fipresci, ki jo podeljuje žirija mednarodnega združenja filmskih kritikov in novinarjev.

Oaza pripoveduje o treh najstnikih, ki živijo v zavodu za osebe s posebnimi potrebami in se morajo spopasti z novoodkritimi čustvi poželenja in zavisti, ko se med njimi nepričakovano splete ljubezenski trikotnik, ki mu grozi, da se bo sprevrgel v spor in iskanje skrajnih poti do kakršnega koli izhoda. Film je bil posnet v resničnem zavodu. V njem nastopajo mladi varovanci, ki so se prvič preizkusili v igranju. Oaza nas tako popelje v svet, od katerega vsi odvračamo pogled. Predstavi nam pretresljivo zgodbo o tem, kaj pomeni biti živ, zaželen in ljubljen, ter kako življenje vedno najde razpoke, skozi katere privre na plano.

Poleg že omenjenih treh nagrajenih igralcev v filmu igrata še Milica Đinđić in Saša Strugar. Prav tako v glavnih odraslih vlogah vzgojiteljev vidimo hrvaškega igralca Gorana Bogdana in našo Marušo Majer.

Direktor fotografije je Miloš Jačimović, asistenti režije Senka Domanović, Bogosav Apostolović ter Petar Pešut, zvok Aleksandar Perović, oblikovanje zvoka Ranko Pauković, direktorica filma Marija Stojanović, tajnica produkcije Katarina Popović, montažer Dragan Von Petrović, scenografinja Dragana Baćović, kostumografinja Milica Kolarić in slovenska oblikovalka maske Tina Šubic Dodočić.

Gre za srbsko-slovensko-nizozemsko-bosansko-francoska soprodukcija, pri njegovem nastajanju pa je sodelovala slovenska produkcijska hiša Tramal Films ter producenta Miha Černec in Jožko Rutar. Glavni producent je srbska produkcijska hiša Sense, soproducenti so še nizozemski Kepler Film, francoski Les Films d’ Antoine in SCCA/Pro.ba iz Bosne in Hercegovine.

Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra ter ostalih nacionalnih filmskih skladov. Prav tako je pridobil tudi sredstva s srani evropskih skladov Eurimages in Kreativna Evropa Media.

Na letošnjem beneškem festivalu je film Oaza, kjer je imel tudi svetovno premiero, prejel nagrado za najboljši evropski film v sekciji Dnevi avtorjev (Giornate degli autori), na filmskem festivalu novembra v Zagrebu, pa je prejel nagrado za najboljši igrani film.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO