29. avgust 2022

Deveti maraton kratkih filmov Muvit/6x60 v Mariboru dobil svoje zmagovalce

Zlati Muvit za ekipo Plac Production!

Deveti maraton kratkega filma Muvit/6x60 je minuli petek po dveh letih virtualnega filmskega ustvarjanja zopet prižgal svoje žaromete – tokrat v dvorani Cineplexx Maribor, kjer je svojo premiero doživelo dvanajst najboljših kratkih filmov po izboru žirije. Slavila je ekipa PLAC PRODUCTION pod režisersko taktirko Žige Kukoviča, ki ga večina ustvarjalcev na platformi TikTok pozna pod umetniškim imenom Kuxala.

Žirantska vloga, ki so jo tokrat zasedli igralka Maja Martina Merljak, režiserka Rahela Jagrič Pirc in direktor fotografije Dominik Istenič, je bila vse prej kot lahka, saj je 20 ekip postreglo s pravimi filmskimi poslasticami. Usmeritve, ki so jih vse ekipe prejele ob startu maratona, so vključevale tri ključne elemente – predmet, akcijo in stavek, ki so jih morali tekmovalci smiselno vključiti v svoj scenarij.

Najboljši izdelek po mnenju žirije, kjer so bili kolo, sprememba in stavek “Če bi lahko, bi pojedel/-a cel svet”, vključeni na najbolj kreativen in inovativen način, je v 60 urah pripravila ekipa PLAC PRODUCTION pod vodstvom znanega slovenskega TikTokerja Žige Kukoviča Kuxale. Žiga je skupaj s člani ekipe na zaključni prireditvi v Cineplexx Maribor ponosno sprejel Zlati Muvit in denarno nagrado v vrednosti 1500 evrov, ki jo bodo namenili snemanju celovečernega filma. Srebrni Muvit in nagrada 1000 evrov je šla v roke ekipi 5. KADER, bronastega Muvita in 500 evrov pa se je razveselila ekipa LEONES STUDIO. “Ko se na zgolj eni lokaciji zberejo trije nedvomno raznoliki, naravno in konsistentno odigrani karakterji, umeščeni v izčiščeno narativo v popolnem ravnotežju drame in komedije, vizualno predstavljenega jasnega režijskega koncepta in dovršene fotke ter atmosfersko izjemno podprto z zvokom, dobimo soglasni zmagovalni Muvit. Film na višjem nivoju. Profi nivoju – in povrh vsega z družbeno aktualno piko na i. Film, ki te nasmeji do solz in ki te butne – brez čustvene manipulacije, nesforsirano. Zlati Muvit prejme ekipa Plac Production za film Kjer se prepirata dva,” je svojo soglasno odločitev o zmagovalcu utemeljila žirija.

Jubilejni 10. Muvit naslednje leto v Ljubljani.

Osnovni namen projekta Muvit/6x60 je spodbuditi in aktivirati ustvarjalce, da napišejo scenarij, posnamejo, zmontirajo in oddajo vsaj šest minut dolg film – in to v le 60 urah. Čeprav vse ekipe dobijo enake usmeritve, se je v preteklih letih izkazalo, da ustvarjalnost ne pozna meja in navdih ustvarjalce popelje na povsem različna raziskovanja. To smo vnovič dokazali tudi v deveti izvedbi maratona, ki je z online startom 22. avgusta in zaključno prireditvijo 26. avgusta v Cineplexx Maribor, prvič potekal v hibridni obliki. Štajersko prestolnico smo kot zadnjo zarisali na zemljevid Muvita, kjer smo v preteklih letih obiskali že Radovljico, Postojno, Novo mesto, Celje, Sežano in Novo Gorico. Posebnost in čar filmskega maratona Muvit/6x60 je namreč ravno v tem, da vsako leto poteka v drugem slovenskem mestu. “Vesel sem, da bomo jubilejno 10. obletnico ustvarjanja naslednje leto lahko prvič izvedli v Ljubljani,” je ob zaključku podelitve povedal Gregor Graf, direktor in idejni vodja Muvit/6x60.

Vir: Muvit/6x60

POVEZANO