17. januar 2022

Celovečerni film Sare Kern Moja Vesna tekmuje za nagrado na 72. Berlinalu

Film Moja Vesna režiserke Sare Kern bo imel svetovno premiero na 72. berlinskem mednarodnem filmskem festivalu, kjer tekmuje v sekciji Generation Kplus za kristalnega medveda. Celovečerni prvenec večkrat nagrajene slovenske scenaristke in režiserke je tiha in poetična karakterna zgodba o družinski ljubezni in žalosti, ki spremeni dinamiko v razdrobljeni družini.

Scenaristka in režiserka Sara Kern je dejala: »Zelo sem vesela, da je bil naš film izbran za Berlinale! Izjemno sem hvaležna nadarjeni igralski zasedbi in ekipi, ki je sodelovala pri filmu, da je verjela v projekt in me podpirala pri snemanju mojega prvega celovečernega filma. Zahvaljujem se Berlinalu, kjer bo film imel svetovno premiero.«

Desetletna Moja živi v predmestju Melbourna z žalujočim slovenskim očetom in nosečo dvajsetletno sestro Vesno. Ker se ne more sprijazniti z materino nenadno smrtjo, se Moja raje pripravlja na rojstvo otroka, medtem ko se Vesna zapleta v lastne težave. Odločna in vedra Moja zaman upa, da bo Vesna sčasoma zapolnila praznino v njenem življenju, ki jo je za sabo pustila pokojna mama. Toda Vesna sili Mojo, naj sprejme dejstvo, da je njuna mati v resnici umrla, zaradi česar se odnosi med sestrama zaostrijo in ko se bliža rojstvo, se žalujoča družina še naprej drobi. Ko spozna Mirando in njeno nenavadno hčerko Danger – družino, ki se zelo razlikuje od njene – se Mojin svet začne odpirati.

V glavnih vlogah nastopajo slovensko-avstralska igralka Loti Kovačič, ki pred tem ni imela igralskih izkušenj, Mackenzie Mazur, priznani slovenski igralec Gregor Baković in Claudia Karvan, ena najbolj priznanih avstralskih igralk. V ustvarjalni ekipi so tudi slovenski direktor fotografije Lev Predan Kowarski, ki je za snemanje potoval v Avstralijo, montažerja Haim Tabakman in Hayley Miro Brown, oblikovalec zvoka Julij Zornik, scenografka Maddison Haywood in kostumografinja Ellen Stanistreet.

Rok Biček, ustanovitelj produkcijske hiše Cvinger Film, je dejal: »V veliko veselje mi je bilo sodelovati s Saro, novim glasom v filmu, ki je izjemno nadarjena za opazovanje in pripovedovanje zgodb skozi otroške oči na nadvse očarljiv način. Vsem našim partnerjem se zahvaljujem za odlično sodelovanje in podporo.«

»Sara Kern je predstavnica novega vala slovenskih režiserk s sodobno in pogumno filmsko vizijo. Prepričana sem, da je Sarin uspeh na Berlinalu le prvi korak v karieri odlične režiserke in prispevek k širšemu priznanju nadarjenih filmskih ustvarjalcev iz Slovenije,« pa je ob tej izjemni uvrstitvi slovenskega filma povedala direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar.

Producenti filma so: Rok Biček iz produkcijske hiše Cvinger Film in Gal Greenspan ter Sharlene George iz produkcijske hiše Sweetshop & Green iz Avstralije. V produkcijski ekipi so še soproducentka Katy Roberts, direktorici filma Ira Cecić in Rachel Forbes ter pomočnik režije Andy Pante.

Gal Greenspan, eden od direktorjev produkcijskega podjetja Sweetshop & Green, je ob tej priložnosti dejal: »Sara je nadvse nadarjena filmska ustvarjalka in zelo smo veseli, da se je film Moja Vesna uvrstil na Berlinale. Pri filmu smo imeli odlične partnerje in hvaležni smo jim za podporo pri uresničevanju Sarine vizije.« Graeme Mason, izvršni direktor agencije Screen Australia pa dodal: »Svetovna premiera prepričljivega igranega prvenca Sare Kern na berlinskem filmskem festivalu je fantastičen dosežek. Ponosni smo, da ta čudovit in čustven film predstavlja edinstven delček Avstralije svetu.«

Film je nastal v slovensko-avstralski soprodukciji. Znaten del sredstev za produkcijo sta zagotovila agencija Screen Australia in Slovenski filmski center. Prejel je tudi finančno podporo agencije Film Victoria in sklada MIFF Premiere Fund Mednarodnega filmskega festivala v Melbournu, Radiotelevizije Slovenija (RTV SLO) in Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu. Nastajanje scenarija je med drugim potekalo v okviru delavnice Torino Film Lab in Cannes Cinéfondation Residence, med postprodukcijo pa je bil film izbran za sodelovanje v programu First Cut Lab.

Z obsežnim izborom sodobnih filmov, ki raziskujejo življenja in svetove otrok in najstnikov, je program Berlinale Generation Kplus svojevrsten pobudnik mladinskega filma, ki ruši konvencije. Sekcija, ki jo od leta 2008 vodi Maryanne Redpath, je hkrati pribežališče za mlado občinstvo širokih obzorij in odrasle brez predsodkov. Nenehno lovi ravnotežje med izzivi in pretiravanjem ter spodbuja odprt in buren dialog s svojim občinstvom, umetniki, gosti iz filmske industrije in filmskimi kritiki.

Film Moja Vesna je prvi slovenski celovečerni film, ki se je uvrstil v program Generation Kplus. Pred njim se je leta 2004 v program, ki se je pred letom 2007 imenoval Kinderfilmfest, uvrstil kratki animirani film Bizgeci-Češnje režiserja Grega Mastnaka, produkcija Casablanca.

Sara Kern (1989) je v Sloveniji rojena scenaristka in režiserka, ki živi v Melbournu v Avstraliji. Leta 2013 je diplomirala iz filmske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani. Preden se je preselila v Avstralijo, je več let delala kot scenaristka za otroški in mladinski program slovenske nacionalne televizije. Njen kratki film Srečno, Orlo! iz leta 2016 je bil premierno prikazan na 73. beneškem filmskem festivalu, nato pa še na festivalih v Torontu, Chicagu in Seattlu. Sara Kern je bila izbrana za TIFF Talent Lab (2017), Torino Script Lab (2018) in Cannes Cinéfondation Residence (2018), kjer je razvila svoj celovečerni prvenec Moja Vesna, le ta je bil posnet leta 2021 in bo premierno prikazan na letošnjem Berlinalu.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO