12. avgust 2021

Celovečerni film Inventura režiserja Darka Sinka v tekmovalnem programu filmskega festivala San Sebastián

Festival bo potekal od 17. do 25. septembra, v tekmovalni program sekcije novi režiserji pa se je uvrstil celovečerni igrani film Inventura scenarista in režiserja Darka Sinka, ki bo na festivalu imel svetovno premiero. Skupno je v program uvrščenih 13 filmov, ki so lahko prvenci ali drugi filmi režiserjev in se potegujejo za nagrado Kutxabank-New Directors Award.

Režijski prvenec pripoveduje o Borisu Robiču, ki je, kot radi rečemo, običajen človek. A nekega dne po večerji, ko bere v svoji sobi, nekdo strelja nanj skozi okno. Pride policija, začne se preiskava pod vodstvom kriminalista Andreja. Izkaže se, da Boris nima nobenih sovražnikov in ni z nikomer v sporu. Ni nobenih osumljencev in zdi se, da je Boris popolnoma nezanimiv človek za odstrel, ter da je šlo za nekakšno naključje, zato policija čez čas preiskavo ustavi. A Boris se s tem ne more sprijazniti, dvom ga črviči in začne raziskovati sam. Pri iskanju potencialnih storilcev pa se pred nami odvije tragikomedija človeka, ki odkrije, da ga sovraži več ljudi, kot si je lahko predstavljal, in da so njegove predstave o lastnem življenju le iluzija.

V glavni vlogah nastopajo Radoš Bolčina, Mirel Knez in Dejan Spasić. V filmu nastopajo še Renato Jenček, Mojca Partljič, Žan Koprivnik, Janez Škof, Davor Janjić, Saša Tabaković, Barbara Vidovič, Veronika Drolc in Mojca Ribič. Direktorica filma je Sandra Ržen, direktor fotografije Marko Brdar, scenografinja Adriana Furlan, kostumografinja Katja Hrobat, oblikovalka maske Lija Ivančič in montažer Matic Drakulič.

Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše December iz Ljubljane, producenta sta Vlado Bulajić in Lija Pogačnik. S

Soproducent filma je RTV Slovenija. Projekt so finančno podprli Slovenski filmski center, Viba film, Creative Europe - Media ter RE-ACT. Projekt se je razvijal na filmskih delavnicah Scenarnica, First Film First, Midpoint in APostLab ter bil predstavljen na filmskih tržnicah Connecting Cottbus, When East meets West in Sofia Meetings.

Film Inventura je tretji slovenski film, ki se je uvrstil v program novih režiserjev. Prvi je bil leta 2005 Jan Cvitkovič z drugim filmom Odgrobadogroba, ki je prejel tudi glavno nagrado; takrat se je imenovala Altadis. Ime nagrade se je sicer spremenilo, ostaja pa to festivalska nagrada z najvišjim zneskom -50.000 evrov. Drugi je bil leta 2015 Olmo Omerzu, ravno tako z drugim filmom, ki nosi naslov Družinski film.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO