30. november 2020

36 s / 36 fps

Andrej Štular, letošnji rezidenčni umetnik in član glavne žirije 17. edicije mednarodnega festivala animiranega filma Animateka, se na letošnji animatečni razstavi predstavlja z izborom del, ki segajo na različna polja umetnosti. Njegova pogosta umetniška praksa je povezovanje raznolikih likovnih tehnik in prehajanje iz medija v medij. Poigrava se s premeščanjem visokega in nizkega, najdenega in ustvarjenega, izvirnika in kopije. Gledalec se pred njegovimi deli pogosto »čuti izzvanega, saj avtor kaj rad ignorira ustaljene opredelitve oziroma omejitve, ki jih običajno sugerira umetniško delo …«.

Spletni galerijski prostor je zapolnil v razgibano postavitev iz različnih opusov njegovega ustvarjanja. Prepletajo se ilustracija, strip, fotografija, film, kolaž, asemblaž, lutkarstvo, kiparstvo, ready made …


36 s kot 36 slik na sekundo je krepko več kot običajnih 24 sličic na sekundo. Ali zares lahko razločimo vse te sličice, zaznamo vse, kar gledamo, ali v mnoštvu podob in informacij vedno ulovimo sporočilo? Ali še lahko beremo med vrsticami?

Andrej Štular, pogovor z rezidenčnim umetnikom
Asemblažist
Asemblažist


Andrej Štular (1967) je ustvarjalec, ki je dejaven na različnih umetniških področjih. Pri njem se dokaj enakovredno prepletajo področja ilustracije in stripa, slikarstva, kiparstva, fotografije in filma ter oblikovanja lutk in scenografij. Razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in sodeluje na mednarodnih festivalih (Avstrija, Avstralija, Belgija, Bosna, Češka, Finska, Francija, Grčija, Hrvaška, Italija, Indonezija, Kazahstan, Koreja, Latvija, Makedonija, Maroko, Portugalska, Rusija, Srbija, Švedska, Tajska, Turčija, Tunizija idr.). Izdal je šest avtorskih knjig: Lustri (2000), Kompost (2008), Živa sem! (2011), Bežimo, svet se podira! (2014), Kronike (2015) in Medved (2019). Za svoja dela je prejel več nagrad.

Več o letošnjem rezidenčnem umetniku in razstavi lahko preberete na: https://www.animateka.si/2020/36-s/.

Vir: Animateka


© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.

POVEZANO