11. oktober 2022

25. FSF Portorož se poklanja velikanom slovenskega filma

Med 25. in 30. oktobrom 2022 se bo v Portorožu začel jubilejni, 25. Festival slovenskega filma Portorož. Na novinarski konferenci pred začetkom festivala so direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar, direktor festivala Bojan Labović in vodja projekta Tjaša Smrekar predstavili novosti in poudarke letošnjega festivala.

Letos slovenska kinematografija obeležuje vrsto obletnic, med katerimi festival posebej izpostavlja 50. obletnico smrti režiserja Františka Čápa, ki je pokopan v Piranu. Njemu v čast bo letošnja otvoritvena projekcija slovenska premiera digitalno restavrirane kopije njegove uspešnice Vesna (1953). S tem bomo obeležili še nekaj obletnic: 120. obletnico rojstva montažerke filma Vesna, Milke Badjura, 110. obletnico rojstva avtorja glasbe Bojana Adamiča in 25. obletnico Festivala slovenskega filma, katerega osrednje nagrade nosijo ime prav po filmu Vesna. Posebni poklon bo ob svetovnem dnevu animiranega filma namenjen tudi pionirju slovenske animacije Sašu Dobrili.

Na otvoritveni slovesnosti bomo podelili tudi Badjurovo nagrado, ki jo letos prejme filmska in gledališka igralka Milena Zupančič, še prej pa bomo odprli razstavo, posvečeno nagrajenki. Naziv »prijatelja slovenskega filma«,častnega gosta, ki ga veže tesna vez bodisi s slovensko publiko bodisi s slovensko filmsko produkcijo, letos nosi hrvaški režiser Rajko Grlić.

V letošnji Tekmovalni program se je uvrstilo 63 filmov, ki se bodo potegovali za nagrade vesna, še 43 filmov pa bomo prikazali v okviru Preglednega programa. Festival se bo odvijal na treh prizoriščih – v Avditoriju Portorož, na Razstavišču Monfort in v Gledališču Tartini v Piranu.

Filme tekmovalnega programa bosta tudi letos ocenjevali dve strokovni žiriji. Posebej opozarjamo še na bogat strokovni program in večerna Festivalska druženja, ki jih kurira Brane Rončel.

Ohranili smo tudi lansko novost, ki je bila med obiskovalci zelo dobro sprejeta – filmski evro za študente filma, simbolični prispevek 1 evra ob vsaki kupljeni ali prevzeti vstopnici, s katerim študentom omogočimo bivanje na festivalu.

Podrobnejše informacije o festivalu najdete na spletni strani in v festivalskih materialih.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO