6. oktober 2021

24. FSF Portorož se vrača na Obalo

V torek, 12. oktobra, se bo s projekcijo filma Inventura v režiji Darka Sinka začel 24. Festival slovenskega filma, ki se po enkratnem gostovanju v Ljubljani ponovno vrača v Portorož, kar so organizatorji želeli še posebej poudariti s preimenovanjem tokratne edicije v 24. FSF Portorož. Festival bo potekal med 12. in 17. oktobrom, pred otvoritveno slovesnostjo pa bo tudi otvoritev razstave, posvečene letošnji Badjurovi nagrajenki, gospe Emiliji Soklič. Na novinarski konferenci pred začetkom festivala so direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar, direktor festivala Bojan Labović, vodja strokovnega programa Jelka Stergel in vodja projekta Tjaša Smrekar predstavili novosti in poudarke letošnjega festivala.

Bojan Labović, novi direktor 24. FSF Portorož, je povedal, da je letošnji filmski program razdeljen na tekmovalni, pregledni in posebni program, po dnevih pa je smiselno organiziran v tematske sklope. V uradni program festivala se je uvrstilo 87 filmov, od tega 54 v tekmovalni program. Festival se bo odvijal na dveh enakovrednih glavnih prizoriščih, v Avditoriju Portorož in na Razstavišču Monfort, dodatno festivalsko prizorišče pa bo Gledališče Tartini v Piranu, kjer bosta potekali dve brezplačni matineji, namenjeni najstarejšim in najmlajšim gledalcem, in dogodek strokovnega programa.

Filme tekmovalnega programa bosta tudi letos ocenjevali dve strokovni žiriji. Še posebej bogat bo večerni glasbeni program, katerega kurator je glasbeni poznavalec Brane Rončel. Festival uvaja tudi naziv »prijatelj slovenskega filma«, ki ga kot častni gost festivala letos nosi srbski režiser Slobodan Šijan, avtor filmov Kdo neki tam poje in Maratonci tečejo častni krog. Častni pokrovitelj festivala pa je predsednik Republike Slovenije, gospod Borut Pahor.

Novosti letošnjega festivala sta tudi filmski evro za študente filma in nekoliko bolj zelena usmeritev festivala (na festivalu ne bomo uporabljali embalaže za enkratno uporabo, za prevoz med prizoriščema pa bodo za akreditirane goste na voljo kolesa).

Jelka Stergel, vodja strokovnega programa 24. FSF Portorož, je v svojem nagovoru povzela dogodke strokovnega programa.

Podrobnejše informacije o festivalu najdete na spletni strani in v festivalskih materialih.

Vir: Festival slovenskega filma

POVEZANO