Nov uspeh tehničnega oddelka - tonska aparatura

  • Kratki dokumentarni film
  • 2'
reportažni
  • 1945
  • Jugoslavija (Slovenija)

Prvi del filma dokumentaristično spremlja pionirja slovenskega zvočnega filma Rudija Omoto ob sestavljanju prve zvočne kamere, ki za slovensko filmsko proizvodnjo predstavlja prelomen zgodovinski dogodek. Nato v drugem delu s krajšim klavirskim koncertom preide k njenemu preizkušanju.

Režija Ivan Marinček
Zasedba Jože Gosnar, Lilijana Marinček, Rudi Omota
Zanimivost

Direktor fotografije Ivan Marinček se pri filmu Nov uspeh tehničnega oddelka - tonska aparatura pomeri tudi v vlogi režiserja in montažerja. Prispevek o tonski aparaturi legendarnega tehničnega inovat

Direktor fotografije Ivan Marinček se pri filmu Nov uspeh tehničnega oddelka - tonska aparatura pomeri tudi v vlogi režiserja in montažerja. Prispevek o tonski aparaturi legendarnega tehničnega inovatorja Rudija Omote je Marinček sam tonsko opremil in mu posodil glas za spikerski komentar, medtem ko je njegova žena Lilijana Marinček poskrbela za glasbeno spremljavo na klavirju. Rudi Omota, začetnik zvočnega filma v sloveniji, je kot tonski mojster sodeloval tudi pri prvem zvočnem celovečernem filmu Na svoji zemlji iz leta 1948. Poleg prve zvočne kamere je postavil tudi prvi slovenski zvočni kino, pozneje je izumil še magnetoskopsko mešalno mizo, ki ga je postavila med izumitelje svetovnega kova.

movie poster placeholder
abecedni vrstni red

scenarij

scenarist

režija

režiser

fotografija

direktor fotografije

montaža

montažer

zvok

oblikovalec zvoka
Žanr
reportažni
Produkcijske države
Jugoslavija (Slovenija)
Tehnični podatki
Trajanje in dolžina
2' / 60 metrov
Zvok
mono
Snemalni format
film 35mm
Prikazovalni format
film 35mm
Dostopnost
Dostopnost
Slovenski Filmski Arhiv pri Arhivu RS

Stik z uredništvom