Filmski obzornik maj 1946: Ob peti obletnici Osvobodilne fronte

 • Kratki dokumentarni film
 • 11'
informativni
 • 1946
 • Jugoslavija (Slovenija)
 1. Zborovanje na Kongresnem trgu
 2. Otvoritev razstave OF
 3. Izleti v partizanske kraje
 4. Nastop na stadionu
 5. Triglavski smuk

 1. ZBOROVANJE NA KONGRESNEM TRGU
 2. aprila 1946 se na Kongresnem trgu v Ljubljani zbere večtisočglava množica in proslavi 5. obletnico ustanovitve Osvobodilne fronte. Zborovanja se udeležijo predstavniki vseh jugoslovanskih narodov, med drugim tudi Edvard Kardelj in Rudolf Primorac, ki ljudstvo pospremijo z govori o boljšem jutri.

 3. OTVORITEV RAZSTAVE OF Otvoritev velikih partzanskih razstav ob 5. obletnici Osvobodilne fronte v Moderni galeriji, Jakopičevem paviljonu in Narodnem domu. Raztavni eksponati prikazujejo narodnoosvobodilni boj, delovanje ilegalnih tiskarn, bolnišnic in radia v času okupacije. Otvoritve se udeležijo Boris Kidrič, Marijan Brecelj in drugi vidni predstavniki slovenske politike.

 4. IZLETI V PARTIZANSKE KRAJE Žalujoči se z vlakom odpravijo v Begunje obeležit spomin na padle v času okupacije. Člani izvršnega odbora in narodne vlade obiščejo Bazo 20 v Rogu. V Gradecu ob obletnici priredijo ljudski festival, ki se ga udeležijo številni partizani in podporniki.

 5. NASTOP NA STADIONU 30 000 ljudi si ogleda družabno prireditev na Plečnikovem stadionu. Nastopijo plesne skupine z značinimi folklornimi plesi, mladinci se predstavijo s fizkulturnim nastopom.

 6. TRIGLAVSKI SMUK Obletnico proslavijo tudi na Triglavu. 81 tekmovalcev se povzpne na Triglav, pred spustom v dolino na Aljaževem stolpu izobesijo jugoslovansko in slovensko zastavo.

Zasedba France Kosmač, Marijan Brecelj, Edvard Kardelj
Zanimivost

Prvi filmski obzornik se začne s pregledom vojnih let, s posnetki iz taborišč, s front in končno zmagoslavja ob osvoboditvi. Novice iz prve izdaje obzornika so bile posnete 27. aprila 1946, ob 5. oble

Prvi filmski obzornik se začne s pregledom vojnih let, s posnetki iz taborišč, s front in končno zmagoslavja ob osvoboditvi. Novice iz prve izdaje obzornika so bile posnete 27. aprila 1946, ob 5. obletnici ustanovitve Osvobodilne fronte, ki so jo proslavili po vsej državi.

Filmski obzorniki so prvi redno izhajajoči filmski zapisi o dnevnih dogodkih v Sloveniji. Med leti 1946-1951 je izšlo 54 številk v skupni dolžini 21.811 metrov, kar ustreza devetim celovečernim filmom. Obzorniki so bili predvajani v kinodvoranah, običajno pred celovečernim filmom rednega programa. Nekakšni predhodniki TV dnevnika, so ljudem prvič avdiovizualno podali novice iz Slovenije. Vsebinsko so zajeli vsa področja družbenega življenja. V prvih številkah je bila v ospredju politična tematika, obnova od vojne porušene države in fizkultura. Z leti sta v ospredje vse bolj prihajali hitro razvijajoči se industrija in umetnost. Za nastanek Filmskih obzornikov imajo največjo zaslugo filmski delavci, ki so si po zgledu jugoslovanskega tednika Filmske novosti želeli ustvariti lastno revijo, ki bi se vsebinsko osredotočala izkjlučno na novice iz Slovenije. To jim je uspelo pod okriljem Triglav filma, ki je vsem številkam Filmskih obzornikov služil kot producent, in Ministrstva za prosveto, ki jih je financiralo. Obzorniki so ne le pomemben zgodovinski vir, ki s slikovnim gradivom sistematično pričajo o povojnem dogajanju na naših tleh, temveč so v času nastajanja bili pomembna šola slovenskim filmskim ustvarjalcem na vseh področjih. Pod mentorstvom izkušenih kolegov so se kalile nove generacije filmarjev, med katerimi so mnogi zgradili bogato filmsko kariero in se podpisali pod filme, ki danes veljajo za klasike slovenske filmske zgodovine. V prvih številkah so bili izpostavljeni le direktorji fotografije, pod šestega se je podpisal tudi oblikovalec glasbe, pod sedmega scenarist, sledili so režiserji, uredniki, oblikovalci zvoka in drugi. Skozi ustvarjanje obzornikov se je tako širila ozaveščenost fimskih poklicev, ne le med gledalci, temveč tudi med avtorji. Slednji so svoje zasluge v obzornikih podpisali pod posamezne novice znotraj vsake številke obzornika, vendar to beleženje ni bilo redno in sistematično, zato pri marsikateri novici avtorstvo ni znano.

movie poster placeholder
vrstni red špice
napovedovalec
(glas)
abecedni vrstni red

fotografija

direktor fotografije
direktor fotografije
direktor fotografije
direktor fotografije

glasba

avtor glasbe
(špica)
Alternativni naslovi
Film Review May 1946 (angleščina)
Žanr
informativni
Produkcijske države
Jugoslavija (Slovenija)
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Razmerje slike
1,37:1 Academy
Trajanje in dolžina
11' / 308 metrov
Zvok
mono
Snemalni format
film 35mm
Prikazovalni format
film 35mm
Dostopnost
Dostopnost
Slovenski Filmski Arhiv pri Arhivu RS
Rab, Hrvaška
otok
Begunje, Slovenija
Črnomelj, Slovenija
Gradec (Krško), Slovenija
Ljubljana, Slovenija
Cesta 27. aprila
Prešernova cesta
Kongresni trg
Moderna galerija
Jakopičev paviljon
Narodni dom
Turjak, Slovenija
grad Turjak
Slovenija
Štajerska
Kočevski Rog, Baza 20
Triglav (pot in Aljažev stolp)

Stik z uredništvom