Filmski obzornik julij 1946

 • Kratki dokumentarni film
 • 14'
informativni
 • 1946
 • Jugoslavija (Slovenija)
 1. Obisk albanskega ministrskega predsednika
 2. Mladi češki umetniki med nami
 3. Nova elektrarna
 4. Naša zdravilišča
 5. Fizkulturni dan

 1. OBISK ALBANSKEGA MINISTRSKEGA PREDSEDNIKA Sprejem albanskega predsednika Envera Hodže na železniški postaji v Ljubljani. Navdušene množice pozdravljajo celotno albansko delegacijo med sprevodom po ljubljanskih ulicah.

direktor fotografije: Anton Smeh

 1. MLADI ČEŠKI UMETNIKI MED NAMI Obisk mladinske gledališke skupine Gledališče mladih pionirjev iz Prage in njihov folklorni nastop.

direktorji fotografije: Metod Badjura, Anton Smeh, Ivan Marinček

 1. NOVA ELEKTRARNA Obsežna in kompleksna gradnja hidrocentrale na Mariborskem otoku.

direktor fotografije: Ivan Marinček

 1. NAŠA ZDRAVILIŠČA Predstavitev kopališč v Rogaški Slatini in Dobrni. Obe pomembni pri zdravljenju najrazličnejših bolezni.

direktor fotografije: Ivan Marinček

 1. FIZKULTURNI DAN

 2. junija 1946 se v paradi po ljubljanskih ulicah sprehodi na tisoče fizkulturnikov, ki so jih pozdravile množice ljudi. Sledi nastop fizkulturnih skupin pred polnim Plečnikovim stadionom, ki se ga udeležijo visoki politični predstavniki.

direktorji fotografije: Ivan Marinček, Rudi Omota, Anton Smeh

Zasedba Tugomir Tory, Marijan Brecelj, Enver Hodža
Zanimivost

Filmski obzorniki so prvi redno izhajajoči filmski zapisi o dnevnih dogodkih v Sloveniji. Med leti 1946-1951 je izšlo 54 številk v skupni dolžini 21.811 metrov, kar ustreza devetim celovečernim filmom

Filmski obzorniki so prvi redno izhajajoči filmski zapisi o dnevnih dogodkih v Sloveniji. Med leti 1946-1951 je izšlo 54 številk v skupni dolžini 21.811 metrov, kar ustreza devetim celovečernim filmom. Obzorniki so bili predvajani v kinodvoranah, običajno pred celovečernim filmom rednega programa. Nekakšni predhodniki TV dnevnika, so ljudem prvič avdiovizualno podali novice iz Slovenije. Vsebinsko so zajeli vsa področja družbenega življenja. V prvih številkah je bila v ospredju politična tematika, obnova od vojne porušene države in fizkultura. Z leti sta v ospredje vse bolj prihajali hitro razvijajoči se industrija in umetnost. Za nastanek Filmskih obzornikov imajo največjo zaslugo filmski delavci, ki so si po zgledu jugoslovanskega tednika Filmske novosti želeli ustvariti lastno revijo, ki bi se vsebinsko osredotočala izkjlučno na novice iz Slovenije. To jim je uspelo pod okriljem Triglav filma, ki je vsem številkam Filmskih obzornikov služil kot producent, in Ministrstva za prosveto, ki jih je financiralo. Obzorniki so ne le pomemben zgodovinski vir, ki s slikovnim gradivom sistematično pričajo o povojnem dogajanju na naših tleh, temveč so v času nastajanja bili pomembna šola slovenskim filmskim ustvarjalcem na vseh področjih. Pod mentorstvom izkušenih kolegov so se kalile nove generacije filmarjev, med katerimi so mnogi zgradili bogato filmsko kariero in se podpisali pod filme, ki danes veljajo za klasike slovenske filmske zgodovine. V prvih številkah so bili izpostavljeni le direktorji fotografije, pod šestega se je podpisal tudi oblikovalec glasbe, pod sedmega scenarist, sledili so režiserji, uredniki, oblikovalci zvoka in drugi. Skozi ustvarjanje obzornikov se je tako širila ozaveščenost fimskih poklicev, ne le med gledalci, temveč tudi med avtorji. Slednji so svoje zasluge v obzornikih podpisali pod posamezne novice znotraj vsake številke obzornika, vendar to beleženje ni bilo redno in sistematično, zato pri marsikateri novici avtorstvo ni znano.

movie poster placeholder
vrstni red špice
napovedovalec
(glas)
abecedni vrstni red

fotografija

direktor fotografije
direktor fotografije
direktor fotografije

glasba

avtor glasbe
(špica)

montaža

montažerka
urednik

produkcija

produkcija
Alternativni naslovi
Film Review July 1946 (angleščina)
Žanr
informativni
Produkcijske države
Jugoslavija (Slovenija)
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Razmerje slike
1,37:1 Academy
Trajanje in dolžina
14' / 389 metrov
Zvok
mono
Snemalni format
film 35mm
Prikazovalni format
film 35mm
Dostopnost
Dostopnost
Slovenski Filmski Arhiv pri Arhivu RS
Bled, Slovenija
Dobrna, Slovenija
Ljubljana, Slovenija
železniška postaja
Kongresni trg
Maribor, Slovenija
Rogaška Slatina, Slovenija

Stik z uredništvom