Filmski obzornik december 1946

 • Kratki dokumentarni film
 • 19'
informativni
 • 1946
 • Jugoslavija (Slovenija)
 1. Prvo zasedanje Ustavodajne skupščine LR Slovenije
 2. Prvi novaki so prišli
 3. Na snegu in ledu
 4. Novice

 1. PRVO ZASEDANJE USTAVODAJNE SKUPŠČINE LR SLOVENIJE Zasedanje prve seje Ustavodajne skupščine Ljudske republike Slovenije 18. novembra 1946 v Slovenski filharmoniji mine v znamenju govorov Otona Župančiča, Edvarda Kardelja, Borisa Kidriča in drugih vidnih političnih obrazov. Sledijo volitve predsedtva, na katerih je Ferdo Kozak soglasno izvoljen za predsednika.

direktorja fotografije: Ivan Marinček, France Cerar / montažer: Mirko Grobler

 1. PRVI NOVAKI SO PRIŠLI Na železniški postaji v Ljubljani množica ljudi pozdravi prihod nabornikov. Po popisu mladih vojakov se začne služenje vojaškega roka, ki obsega urjenje na raznih področjih.

scenarist: Zvone Sintič / direktor fotografije: Metod Badjura

 1. NA SNEGU IN LEDU a)Na jezerskem se otroci med šolskim odmorom odpravijo sankat in smučat. b)Jugoslovanska smučarska reprezentanca se pripravlja na svetovno prvenstvo z vajami na Črnem vrhu. c)Hokejska tekma med Ljubljano in Varaždinom.

direktorji fotografije: Metod Badjura, Anton Smeh in France Cerar

 1. NOVICE a)Tomo Brejc pred zbrano množico svečano otvori cesto Ljubljana-Ježica. b)Obratovanje nove tovorne žičnice Rudno-Jelovica, ki tamkajšnjim gozdarjem olajšuje delo. c)Mladinska delovna brigada iz Ljubljane pomaga pri gradnji železniške proge Preserje- Borovnica.

direktorja fotografije: France Cerar, Anton Smeh

Zasedba Bert Sotlar, Ada Škerl, France Bevk
Zanimivost

Filmski obzorniki so prvi redno izhajajoči filmski zapisi o dnevnih dogodkih v Sloveniji. Med leti 1946-1951 je izšlo 54 številk v skupni dolžini 21.811 metrov, kar ustreza devetim celovečernim filmom

Filmski obzorniki so prvi redno izhajajoči filmski zapisi o dnevnih dogodkih v Sloveniji. Med leti 1946-1951 je izšlo 54 številk v skupni dolžini 21.811 metrov, kar ustreza devetim celovečernim filmom. Obzorniki so bili predvajani v kinodvoranah, običajno pred celovečernim filmom rednega programa. Nekakšni predhodniki TV dnevnika, so ljudem prvič avdiovizualno podali novice iz Slovenije. Vsebinsko so zajeli vsa področja družbenega življenja. V prvih številkah je bila v ospredju politična tematika, obnova od vojne porušene države in fizkultura. Z leti sta v ospredje vse bolj prihajali hitro razvijajoči se industrija in umetnost. Za nastanek Filmskih obzornikov imajo največjo zaslugo filmski delavci, ki so si po zgledu jugoslovanskega tednika Filmske novosti želeli ustvariti lastno revijo, ki bi se vsebinsko osredotočala izkjlučno na novice iz Slovenije. To jim je uspelo pod okriljem Triglav filma, ki je vsem številkam Filmskih obzornikov služil kot producent, in Ministrstva za prosveto, ki jih je financiralo. Obzorniki so ne le pomemben zgodovinski vir, ki s slikovnim gradivom sistematično pričajo o povojnem dogajanju na naših tleh, temveč so v času nastajanja bili pomembna šola slovenskim filmskim ustvarjalcem na vseh področjih. Pod mentorstvom izkušenih kolegov so se kalile nove generacije filmarjev, med katerimi so mnogi zgradili bogato filmsko kariero in se podpisali pod filme, ki danes veljajo za klasike slovenske filmske zgodovine. V prvih številkah so bili izpostavljeni le direktorji fotografije, pod šestega se je podpisal tudi oblikovalec glasbe, pod sedmega scenarist, sledili so režiserji, uredniki, oblikovalci zvoka in drugi. Skozi ustvarjanje obzornikov se je tako širila ozaveščenost fimskih poklicev, ne le med gledalci, temveč tudi med avtorji. Slednji so svoje zasluge v obzornikih podpisali pod posamezne novice znotraj vsake številke obzornika, vendar to beleženje ni bilo redno in sistematično, zato pri marsikateri novici avtorstvo ni znano.

movie poster placeholder
vrstni red špice
napovedovalec
(glas)
napovedovalka
(glas)
abecedni vrstni red

fotografija

direktor fotografije
direktor fotografije
direktor fotografije
direktor fotografije

glasba

avtor glasbe

zvok

oblikovalec zvoka
urednik

produkcija

produkcija
Alternativni naslovi
Film Review December 1946 (angleščina)
Žanr
informativni
Produkcijske države
Jugoslavija (Slovenija)
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Razmerje slike
1,37:1 Academy
Trajanje in dolžina
19' / 520 metrov
Zvok
mono
Snemalni format
film 35mm
Prikazovalni format
film 35mm
Dostopnost
Dostopnost
Slovenski Filmski Arhiv pri Arhivu RS
Jelovica, Slovenija
Ljubljana, Slovenija
dvorana Slovenske filharmonije
Slovenija
cesta Ljubljana-Ježica
železniška proga Preserje-Borovnica
Jezersko

Stik z uredništvom