Filmski obzornik 9

 • Kratki dokumentarni film
 • 14'
informativni
 • 1947
 • Jugoslavija (Slovenija)
 1. Ob sprejetju naše ustave
 2. Teden knjige
 3. Imamo popolno medicinsko fakulteto
 4. Novice

 1. OB SPREJETJU NAŠE USTAVE Poslanci Olga Vrabič, Viktor Avbelj, Miha Marinko in drugi razpravljajo o osnutku ustave, ki jo na seji 14. januarja tudi sprejmejo in se s tem proglasijo za Ljudsko skupščino republike Slovenije.

direktorja fotografije: Metod Badjura, France Cerar / montažerka: Milka Badjura

 1. TEDEN KNJIGE Ministrstvo prosvete Ljudske republike Slovenije ob obletnici smrti Franceta Prešerna najboljšim aktivom in krajevnim organizacijam Osvobodilne fronte podari knjižne zbirke. Obdarovanci se knjig nadvse razveselijo, sploh najmlajši pionirji.

scenarist: France Kosmač / direktor fotografije: France Cerar / avtor glasbe:Pavel Šivic

 1. IMAMO POPOLNO MEDICINSKO FAKULTETO Študentje medicine med predavanji in vajami na medicinski fakulteti v Ljubljani, ki je bila ustanovljena 31. julija 1945.

scenarist: Jože Gale / direktor fotografije: Metod Badjura / avtor glasbe: Pavel Šivic

 1. NOVICE a) Slovesna otvoritev železniške proge Otovac-Bubnjarci. b) Hokejska tekma za državno prvenstvo med zagrebško Mladostjo in ljubljanskim Triglavom. c) Množična tekma v teku na smučeh, ki se je udeležijo fizkulturna društva Krim, Triglav in Enotnost v smučanju za ZREN (Za republiko naprej).

direktorja fotografije: Anton Smeh, Karel Božič

Režija France Kosmač
Zasedba Viktor Avbelj, Franc Lubej, Miha Marinko
Zanimivost
 1. obzornik je prvi izmed preostalih 46, ki je beležen s številko. Prvih osem so namreč označevali z mesecem in letnico izida obzornika.

Filmski obzorniki so prvi redno izhajajoči filmski zapisi o

 1. obzornik je prvi izmed preostalih 46, ki je beležen s številko. Prvih osem so namreč označevali z mesecem in letnico izida obzornika.

Filmski obzorniki so prvi redno izhajajoči filmski zapisi o dnevnih dogodkih v Sloveniji. Med leti 1946-1951 je izšlo 54 številk v skupni dolžini 21.811 metrov, kar ustreza devetim celovečernim filmom. Obzorniki so bili predvajani v kinodvoranah, običajno pred celovečernim filmom rednega programa. Nekakšni predhodniki TV dnevnika, so ljudem prvič avdiovizualno podali novice iz Slovenije. Vsebinsko so zajeli vsa področja družbenega življenja. V prvih številkah je bila v ospredju politična tematika, obnova od vojne porušene države in fizkultura. Z leti sta v ospredje vse bolj prihajali hitro razvijajoči se industrija in umetnost. Za nastanek Filmskih obzornikov imajo največjo zaslugo filmski delavci, ki so si po zgledu jugoslovanskega tednika Filmske novosti želeli ustvariti lastno revijo, ki bi se vsebinsko osredotočala izkjlučno na novice iz Slovenije. To jim je uspelo pod okriljem Triglav filma, ki je vsem številkam Filmskih obzornikov služil kot producent, in Ministrstva za prosveto, ki jih je financiralo. Obzorniki so ne le pomemben zgodovinski vir, ki s slikovnim gradivom sistematično pričajo o povojnem dogajanju na naših tleh, temveč so v času nastajanja bili pomembna šola slovenskim filmskim ustvarjalcem na vseh področjih. Pod mentorstvom izkušenih kolegov so se kalile nove generacije filmarjev, med katerimi so mnogi zgradili bogato filmsko kariero in se podpisali pod filme, ki danes veljajo za klasike slovenske filmske zgodovine. V prvih številkah so bili izpostavljeni le direktorji fotografije, pod šestega se je podpisal tudi oblikovalec glasbe, pod sedmega scenarist, sledili so režiserji, uredniki, oblikovalci zvoka in drugi. Skozi ustvarjanje obzornikov se je tako širila ozaveščenost fimskih poklicev, ne le med gledalci, temveč tudi med avtorji. Slednji so svoje zasluge v obzornikih podpisali pod posamezne novice znotraj vsake številke obzornika, vendar to beleženje ni bilo redno in sistematično, zato pri marsikateri novici avtorstvo ni znano.

movie poster placeholder
abecedni vrstni red

scenarij

scenarist
scenarist

režija

režiser

fotografija

direktor fotografije
direktor fotografije
direktor fotografije
direktor fotografije

glasba

avtor glasbe
(špica)
avtor glasbe

montaža

montažerka
aranžer glasbe

produkcija

produkcija
Alternativni naslovi
Film Review 9 (angleščina)
Žanr
informativni
Produkcijske države
Jugoslavija (Slovenija)
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Trajanje in dolžina
14' / 401 meter
Zvok
mono
Snemalni format
film 35mm
Prikazovalni format
film 35mm
Dostopnost
Dostopnost
Slovenski Filmski Arhiv pri Arhivu RS
Ljubljana, Slovenija
Medicinska fakulteta
Otovec, Slovenija
Slovenija
park Tivoli

Stik z uredništvom