Filmski obzornik 47

 • Kratki dokumentarni film
 • 11’
informativni
 • 1950
 • Jugoslavija (Slovenija)
 1. Tovarna emajlirane posode v Celju
 2. Inštitut za optiko in steklopihaštvo
 3. Zagradba hudournikov
 4. Kongres filmskih delavcev

 1. TOVARNA EMAJLIRANE POSODE V CELJU V največji tovarni emajlirane posode v Jugoslaviji in na Balkanu delavci izdelujejo posodo. Na oddelku za emajliranje s pršilniki pobarvajo posodo, ki se nato suši v posebnih pečeh.

direktor fotografije: Ivan Marinček

 1. INŠTITUT ZA OPTIKO IN STEKLOPIHAŠTVO Na ištitutu se mladina usposablja za optiko. Učijo se brušenja leč in izdelujejo precizne optične inštrumente. Gojenci se priučijo tudi steklopihaštva namenjenega medicinskim, kemijskim in industrijskim laboratotijem.

direktor fotografije: Metod Badjura

 1. ZAGRADBA HUDOURNIKOV Delovne brigade gradijo dolinske pregrade in regulirajo strugo, da bi zaščitili od hudournikov opustošeno pokrajino in naselja.

direktor fotografije: Žaro Tušar

 1. KONGRES FILMSKIH DELAVCEV Ob peti obletnici kinematografije filmski delavci ustanovijo filmsko društvo. Ustanovne skupščine se udeležijo tudi visoki politični predstavniki. Sledijo volitve v upravni odbor in izročitev prehodne zastave Triglav filmu kot najboljšemu filmskemu kolektivu v državi.

direktor fotografije: Janez Mally

Zasedba Marjan Zadnikar, Matej Bor, France Štiglic
Zanimivost

Filmski obzorniki so prvi redno izhajajoči filmski zapisi o dnevnih dogodkih v Sloveniji. Med leti 1946-1951 je izšlo 54 številk v skupni dolžini 21.811 metrov, kar ustreza devetim celovečernim filmom

Filmski obzorniki so prvi redno izhajajoči filmski zapisi o dnevnih dogodkih v Sloveniji. Med leti 1946-1951 je izšlo 54 številk v skupni dolžini 21.811 metrov, kar ustreza devetim celovečernim filmom. Obzorniki so bili predvajani v kinodvoranah, običajno pred celovečernim filmom rednega programa. Nekakšni predhodniki TV dnevnika, so ljudem prvič avdiovizualno podali novice iz Slovenije. Vsebinsko so zajeli vsa področja družbenega življenja. V prvih številkah je bila v ospredju politična tematika, obnova od vojne porušene države in fizkultura. Z leti sta v ospredje vse bolj prihajali hitro razvijajoči se industrija in umetnost. Za nastanek Filmskih obzornikov imajo največjo zaslugo filmski delavci, ki so si po zgledu jugoslovanskega tednika Filmske novosti želeli ustvariti lastno revijo, ki bi se vsebinsko osredotočala izkjlučno na novice iz Slovenije. To jim je uspelo pod okriljem Triglav filma, ki je vsem številkam Filmskih obzornikov služil kot producent, in Ministrstva za prosveto, ki jih je financiralo. Obzorniki so ne le pomemben zgodovinski vir, ki s slikovnim gradivom sistematično pričajo o povojnem dogajanju na naših tleh, temveč so v času nastajanja bili pomembna šola slovenskim filmskim ustvarjalcem na vseh področjih. Pod mentorstvom izkušenih kolegov so se kalile nove generacije filmarjev, med katerimi so mnogi zgradili bogato filmsko kariero in se podpisali pod filme, ki danes veljajo za klasike slovenske filmske zgodovine. V prvih številkah so bili izpostavljeni le direktorji fotografije, pod šestega se je podpisal tudi oblikovalec glasbe, pod sedmega scenarist, sledili so režiserji, uredniki, oblikovalci zvoka in drugi. Skozi ustvarjanje obzornikov se je tako širila ozaveščenost fimskih poklicev, ne le med gledalci, temveč tudi med avtorji. Slednji so svoje zasluge v obzornikih podpisali pod posamezne novice znotraj vsake številke obzornika, vendar to beleženje ni bilo redno in sistematično, zato pri marsikateri novici avtorstvo ni znano.

movie poster placeholder
vrstni red špice
napovedovalec
(glas)
osebno

fotografija

direktor fotografije
direktor fotografije
direktor fotografije
direktor fotografije

glasba

avtor glasbe
(špica)

zvok

oblikovalec zvoka
urednik

produkcija

produkcija
Alternativni naslovi
Film Review 47 (angleščina)
Žanr
informativni
Produkcijske države
Jugoslavija (Slovenija)
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Razmerje slike
1,37:1 Academy
Trajanje in dolžina
11 minut / 311 metrov
Zvok
mono
Snemalni format
film 35mm
Prikazovalni format
film 35mm
Dostopnost
Dostopnost
Slovenski Filmski Arhiv pri Arhivu RS
Celje, Slovenija
Tovarna emajlirane posode
Kamniška Bistrica, Slovenija
Ljubljana, Slovenija
Inštitut za optiko in steklopihaštvo
Triglav film
Mojstrana, Slovenija

Stik z uredništvom