Filmski obzornik 44

  • Kratki dokumentarni film
  • 11'
informativni
  • 1950
  • Jugoslavija (Slovenija)
  1. Novator Franc Pretnar
  2. Strelstvo med mladino
  3. Lutkarski krožek

  1. NOVATOR FRANC PRETNAR Delo inovatorja Franca Pretnarja v delavnici, kjer s svojimi mentoriranci za finomehaniko pomembno prispeva k uspešnosti železarne Jesenice in drugih podobnih obatov. Pretnar je stokovnjak za tehtnice, izumitelj brusilca leč, uspel je sestaviti tudi teleskop.

direktor fotografije: Metod Badjura

  1. STRELSTVO MED MLADINO Pionirji in mladinci se učijo streljanja z zračno in malokalibrsko puško. Starejši mladinci, po šestnajstem letu starosti, se učijo streljati z vojaško puško.

direktor fotografije: Milan Pogačar

  1. LUTKARSKI KROŽEK Pionirji Lutkovnega gledališča v Preboldu izdelujejo lutke za predstavo. Medtem nekateri že pripravljajo kulise in tretji vadijo igro z lutkami. Predstavo si ogledajo navdušeni mlajši pionirji.

direktor fotografije (avtor): Metod Badjura

Zasedba Marjan Zadnikar, Franc Pretnar
Zanimivost

Filmski obzorniki so prvi redno izhajajoči filmski zapisi o dnevnih dogodkih v Sloveniji. Med leti 1946-1951 je izšlo 54 številk v skupni dolžini 21.811 metrov, kar ustreza devetim celovečernim filmom

Filmski obzorniki so prvi redno izhajajoči filmski zapisi o dnevnih dogodkih v Sloveniji. Med leti 1946-1951 je izšlo 54 številk v skupni dolžini 21.811 metrov, kar ustreza devetim celovečernim filmom. Obzorniki so bili predvajani v kinodvoranah, običajno pred celovečernim filmom rednega programa. Nekakšni predhodniki TV dnevnika, so ljudem prvič avdiovizualno podali novice iz Slovenije. Vsebinsko so zajeli vsa področja družbenega življenja. V prvih številkah je bila v ospredju politična tematika, obnova od vojne porušene države in fizkultura. Z leti sta v ospredje vse bolj prihajali hitro razvijajoči se industrija in umetnost. Za nastanek Filmskih obzornikov imajo največjo zaslugo filmski delavci, ki so si po zgledu jugoslovanskega tednika Filmske novosti želeli ustvariti lastno revijo, ki bi se vsebinsko osredotočala izkjlučno na novice iz Slovenije. To jim je uspelo pod okriljem Triglav filma, ki je vsem številkam Filmskih obzornikov služil kot producent, in Ministrstva za prosveto, ki jih je financiralo. Obzorniki so ne le pomemben zgodovinski vir, ki s slikovnim gradivom sistematično pričajo o povojnem dogajanju na naših tleh, temveč so v času nastajanja bili pomembna šola slovenskim filmskim ustvarjalcem na vseh področjih. Pod mentorstvom izkušenih kolegov so se kalile nove generacije filmarjev, med katerimi so mnogi zgradili bogato filmsko kariero in se podpisali pod filme, ki danes veljajo za klasike slovenske filmske zgodovine. V prvih številkah so bili izpostavljeni le direktorji fotografije, pod šestega se je podpisal tudi oblikovalec glasbe, pod sedmega scenarist, sledili so režiserji, uredniki, oblikovalci zvoka in drugi. Skozi ustvarjanje obzornikov se je tako širila ozaveščenost fimskih poklicev, ne le med gledalci, temveč tudi med avtorji. Slednji so svoje zasluge v obzornikih podpisali pod posamezne novice znotraj vsake številke obzornika, vendar to beleženje ni bilo redno in sistematično, zato pri marsikateri novici avtorstvo ni znano.

movie poster placeholder
vrstni red špice
napovedovalec
(glas)
abecedni vrstni red

fotografija

direktor fotografije
direktor fotografije

glasba

avtor glasbe
(špica)
urednik

produkcija

produkcija
Alternativni naslovi
Film Review 44 (angleščina)
Žanr
informativni
Produkcijske države
Jugoslavija (Slovenija)
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Razmerje slike
1,37:1 Academy
Trajanje in dolžina
11' / 314 metrov
Zvok
mono
Snemalni format
film 35mm
Prikazovalni format
film 35mm
Dostopnost
Dostopnost
Slovenski Filmski Arhiv pri Arhivu RS
Jesenice, Slovenija
železarna
Prebold, Slovenija

Stik z uredništvom