Filmski obzornik 39

  • Kratki dokumentarni film
  • 16’
informativni
  • 1949
  • Jugoslavija (Slovenija)
  1. Delovne brigade na Pšati
  2. Slikar Božidar Jakac
  3. Republiška tekma koscev in grabljic

  1. DELOVNE BRIGADE NA PŠATI Delovne brigade izsušijo poplavna območja v okolici Pšate, z namenom pridobivanja rodovitne zemlje za kmetijsko obdelavo. Zaradi mehanizacije prostovoljci nimajo težkega dela. Na stotine jih prihaja na Pšato iz Ljubljane in drugih krajev Slovenije. Ob delu je poskrbljeno za hrano, pijačo in zabavo. Zapoje tudi Frane Milčinski-Ježek.

scenarist in režiser: Jane Kavčič / direktor fotografije: Srečko Pavlovčič

  1. SLIKAR BOŽIDAR JAKAC a)V Moderni galeriji v Ljubljani z retrospektivno razstavo obeležijo 50-letnico življenja in 30-letnico ustvarjanja Božidarja Jakca. b)Študentje pod mentorstvom Božidarja Jakca izdelujejo grafike na Akademiji upodabljajočih umetnosti. c)Podobe Jakčevega rojstnega Novega Mesta, ki ga s pasteli upodablja na platnu.

scenarist in direktor fotografije: Metod Badjura

  1. REPUBLIŠKA TEKMA KOSCEV IN GRABLJIC Tekma koscev in grabljic na Kočevskem je del priprav na republiško tekmovanje. Organizator Centralni komite Ljudske mladine Slovenije ob koncu podeli nagrade in pripravi slavnostno prireditev.

direktor fotografije: Metod Badjura

Režija Jane Kavčič
Zasedba Tugomir Tory
Zanimivost

Filmski obzorniki so prvi redno izhajajoči filmski zapisi o dnevnih dogodkih v Sloveniji. Med leti 1946-1951 je izšlo 54 številk v skupni dolžini 21.811 metrov, kar ustreza devetim celovečernim filmom

Filmski obzorniki so prvi redno izhajajoči filmski zapisi o dnevnih dogodkih v Sloveniji. Med leti 1946-1951 je izšlo 54 številk v skupni dolžini 21.811 metrov, kar ustreza devetim celovečernim filmom. Obzorniki so bili predvajani v kinodvoranah, običajno pred celovečernim filmom rednega programa. Nekakšni predhodniki TV dnevnika, so ljudem prvič avdiovizualno podali novice iz Slovenije. Vsebinsko so zajeli vsa področja družbenega življenja. V prvih številkah je bila v ospredju politična tematika, obnova od vojne porušene države in fizkultura. Z leti sta v ospredje vse bolj prihajali hitro razvijajoči se industrija in umetnost. Za nastanek Filmskih obzornikov imajo največjo zaslugo filmski delavci, ki so si po zgledu jugoslovanskega tednika Filmske novosti želeli ustvariti lastno revijo, ki bi se vsebinsko osredotočala izkjlučno na novice iz Slovenije. To jim je uspelo pod okriljem Triglav filma, ki je vsem številkam Filmskih obzornikov služil kot producent, in Ministrstva za prosveto, ki jih je financiralo. Obzorniki so ne le pomemben zgodovinski vir, ki s slikovnim gradivom sistematično pričajo o povojnem dogajanju na naših tleh, temveč so v času nastajanja bili pomembna šola slovenskim filmskim ustvarjalcem na vseh področjih. Pod mentorstvom izkušenih kolegov so se kalile nove generacije filmarjev, med katerimi so mnogi zgradili bogato filmsko kariero in se podpisali pod filme, ki danes veljajo za klasike slovenske filmske zgodovine. V prvih številkah so bili izpostavljeni le direktorji fotografije, pod šestega se je podpisal tudi oblikovalec glasbe, pod sedmega scenarist, sledili so režiserji, uredniki, oblikovalci zvoka in drugi. Skozi ustvarjanje obzornikov se je tako širila ozaveščenost fimskih poklicev, ne le med gledalci, temveč tudi med avtorji. Slednji so svoje zasluge v obzornikih podpisali pod posamezne novice znotraj vsake številke obzornika, vendar to beleženje ni bilo redno in sistematično, zato pri marsikateri novici avtorstvo ni znano.

movie poster placeholder
abecedni vrstni red
napovedovalec
(glas)

scenarij

scenarist

režija

režiser

fotografija

direktor fotografije
direktor fotografije

glasba

avtor glasbe
(špica)

montaža

montažer
montažerka

zvok

oblikovalec zvoka
urednik

produkcija

produkcija
Alternativni naslovi
Film Review 39 (angleščina)
Žanr
informativni
Produkcijske države
Jugoslavija (Slovenija)
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Razmerje slike
1,37:1 Academy
Trajanje in dolžina
16 minut / 445 metrov
Zvok
mono
Snemalni format
film 35mm
Prikazovalni format
film 35mm
Dostopnost
Dostopnost
Slovenski Filmski Arhiv pri Arhivu RS
Kočevje, Slovenija
Ljubljana, Slovenija
Moderna galerija
Slovenija
reka Pšata

Stik z uredništvom