Filmski obzornik 37

  • Kratki dokumentarni film
  • 19’
informativni
  • 1949
  • Jugoslavija (Slovenija)
  1. V borbi za polletni plan
  2. Nova Gabrovica
  3. Alpinistika

  1. V BORBI ZA POLLETNI PLAN Delavci v tovarnah po vsej Sloveniji pred zastavljenim rokom uspejo izpolniti polletni plan v proizvodnji in s tem znatno pripomorejo k izpolnitvi planov za petletko.

scenarist: France Štiglic / režiser: Jane Kavčič / direktor fotografije: Anton Smeh

  1. NOVA GABROVICA Vaščani na novo gradijo v vojni požgano vas. Ponovno zasadijo vinograde in oljčne nasade. Za svojo delo so nagrajeni s kamionom, ki jim ga pošilja predsednik Josip Broz Tito.

scenarist in režiser: Boris Režek / direktor fotografije: France Cerar

  1. ALPINISTIKA Razvoj planinstva in plezalstva v Sloveniji. Alpinisti z veliko vaje in sodobnejšo opremo dosegajo vedno boljše rezultate in se lotevajo vedno težjih poti.

scenarist in režiser: Boris Režek / direktor fotografije: Srečko Pavlovčič

Režija Jane Kavčič, Boris Režek
Zanimivost

Filmski obzorniki so prvi redno izhajajoči filmski zapisi o dnevnih dogodkih v Sloveniji. Med leti 1946-1951 je izšlo 54 številk v skupni dolžini 21.811 metrov, kar ustreza devetim celovečernim filmom

Filmski obzorniki so prvi redno izhajajoči filmski zapisi o dnevnih dogodkih v Sloveniji. Med leti 1946-1951 je izšlo 54 številk v skupni dolžini 21.811 metrov, kar ustreza devetim celovečernim filmom. Obzorniki so bili predvajani v kinodvoranah, običajno pred celovečernim filmom rednega programa. Nekakšni predhodniki TV dnevnika, so ljudem prvič avdiovizualno podali novice iz Slovenije. Vsebinsko so zajeli vsa področja družbenega življenja. V prvih številkah je bila v ospredju politična tematika, obnova od vojne porušene države in fizkultura. Z leti sta v ospredje vse bolj prihajali hitro razvijajoči se industrija in umetnost. Za nastanek Filmskih obzornikov imajo največjo zaslugo filmski delavci, ki so si po zgledu jugoslovanskega tednika Filmske novosti želeli ustvariti lastno revijo, ki bi se vsebinsko osredotočala izkjlučno na novice iz Slovenije. To jim je uspelo pod okriljem Triglav filma, ki je vsem številkam Filmskih obzornikov služil kot producent, in Ministrstva za prosveto, ki jih je financiralo. Obzorniki so ne le pomemben zgodovinski vir, ki s slikovnim gradivom sistematično pričajo o povojnem dogajanju na naših tleh, temveč so v času nastajanja bili pomembna šola slovenskim filmskim ustvarjalcem na vseh področjih. Pod mentorstvom izkušenih kolegov so se kalile nove generacije filmarjev, med katerimi so mnogi zgradili bogato filmsko kariero in se podpisali pod filme, ki danes veljajo za klasike slovenske filmske zgodovine. V prvih številkah so bili izpostavljeni le direktorji fotografije, pod šestega se je podpisal tudi oblikovalec glasbe, pod sedmega scenarist, sledili so režiserji, uredniki, oblikovalci zvoka in drugi. Skozi ustvarjanje obzornikov se je tako širila ozaveščenost fimskih poklicev, ne le med gledalci, temveč tudi med avtorji. Slednji so svoje zasluge v obzornikih podpisali pod posamezne novice znotraj vsake številke obzornika, vendar to beleženje ni bilo redno in sistematično, zato pri marsikateri novici avtorstvo ni znano.

movie poster placeholder

scenarij

scenarist
scenarist

režija

režiser
režiser

fotografija

direktor fotografije
direktor fotografije
direktor fotografije

glasba

avtor glasbe
(špica)

montaža

montažer
montažerka

zvok

oblikovalec zvoka
urednik

produkcija

produkcija
Alternativni naslovi
Film Review 37 (angleščina)
Žanr
informativni
Produkcijske države
Jugoslavija (Slovenija)
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Razmerje slike
1,37:1 Academy
Trajanje in dolžina
19 minut / 520 metrov
Zvok
mono
Snemalni format
film 35mm
Prikazovalni format
film 35mm
Dostopnost
Dostopnost
Slovenski Filmski Arhiv pri Arhivu RS
Gabrovica, Slovenija
Ilirska Bistrica, Slovenija
Tovarna leosnitnih plošč
Lesce, Slovenija
tovarna verig
Ljubljana, Slovenija
Pivovarna Union
tovarna Indus
Trenta, Slovenija
panorama
Slovenija
Vršič

Stik z uredništvom