Filmski obzornik 26

  • Kratki dokumentarni film
  • 15'
informativni
  • 1948
  • Jugoslavija (Slovenija)
  1. Tehnična srednja šola v Ljubljani
  2. Vestfalci v domovini
  3. Proces proti gestapovcem

  1. TEHNIČNA SREDNJA ŠOLA V LJUBLJANI Ob 60 letnici srednje tehnične šole priredijo slovesnost katere se udeležijo Marjana Brecelj, Lidija Šentjurc in Milan Kalafutić. Slovesnost zaokroži otvoritev razstave o dejavnosti gospodarskih panog.

scenarist in režiser: Ernest Adamič / direktor fotografije: Anton Smeh / montažer: Boris Štrozak

  1. VESTFALCI V DOMOVINI Iz nemške Vestfalije se v repatriacijsko zbirališče v Mekinjah pri Kamniku vračajo slovenski izseljenci, ki se s te prve postaje odpravijo po vsej državi v iskanju dela in svojcev.

scenarist in režiser: Ernest Adamič / direktor fotografije: Viki Pogačar / montažer: Boris Štrozak

  1. PROCES PROTI GESTAPOVCEM V sodni dvorani v Ljubljani pred vojaškim sodiščem poteka sojenje kolaborantom Janku Kupleju, Borisu Kranjcu, Mirku Koširju in drugim. Množica zbrana pred sodiščem čaka na izrečeno sodbo. Obtoženi priznajo svojo krivdo pred sodiščem.

režiser in montažer: Dušan Povh / direktorja fotografije: Milan Kumar, Žaro Tušar

Režija Ernest Adamič, Dušan Povh
Zasedba Marijan Brecelj, Milan Kalafutić, Ivan Pengov
Zanimivost

Filmski obzorniki so prvi redno izhajajoči filmski zapisi o dnevnih dogodkih v Sloveniji. Med leti 1946-1951 je izšlo 54 številk v skupni dolžini 21.811 metrov, kar ustreza devetim celovečernim filmom

Filmski obzorniki so prvi redno izhajajoči filmski zapisi o dnevnih dogodkih v Sloveniji. Med leti 1946-1951 je izšlo 54 številk v skupni dolžini 21.811 metrov, kar ustreza devetim celovečernim filmom. Obzorniki so bili predvajani v kinodvoranah, običajno pred celovečernim filmom rednega programa. Nekakšni predhodniki TV dnevnika, so ljudem prvič avdiovizualno podali novice iz Slovenije. Vsebinsko so zajeli vsa področja družbenega življenja. V prvih številkah je bila v ospredju politična tematika, obnova od vojne porušene države in fizkultura. Z leti sta v ospredje vse bolj prihajali hitro razvijajoči se industrija in umetnost. Za nastanek Filmskih obzornikov imajo največjo zaslugo filmski delavci, ki so si po zgledu jugoslovanskega tednika Filmske novosti želeli ustvariti lastno revijo, ki bi se vsebinsko osredotočala izkjlučno na novice iz Slovenije. To jim je uspelo pod okriljem Triglav filma, ki je vsem številkam Filmskih obzornikov služil kot producent, in Ministrstva za prosveto, ki jih je financiralo. Obzorniki so ne le pomemben zgodovinski vir, ki s slikovnim gradivom sistematično pričajo o povojnem dogajanju na naših tleh, temveč so v času nastajanja bili pomembna šola slovenskim filmskim ustvarjalcem na vseh področjih. Pod mentorstvom izkušenih kolegov so se kalile nove generacije filmarjev, med katerimi so mnogi zgradili bogato filmsko kariero in se podpisali pod filme, ki danes veljajo za klasike slovenske filmske zgodovine. V prvih številkah so bili izpostavljeni le direktorji fotografije, pod šestega se je podpisal tudi oblikovalec glasbe, pod sedmega scenarist, sledili so režiserji, uredniki, oblikovalci zvoka in drugi. Skozi ustvarjanje obzornikov se je tako širila ozaveščenost fimskih poklicev, ne le med gledalci, temveč tudi med avtorji. Slednji so svoje zasluge v obzornikih podpisali pod posamezne novice znotraj vsake številke obzornika, vendar to beleženje ni bilo redno in sistematično, zato pri marsikateri novici avtorstvo ni znano.

movie poster placeholder
abecedni vrstni red
napovedovalec
(glas)

scenarij

scenarist

režija

režiser
režiser

fotografija

direktor fotografije
direktor fotografije
direktor fotografije
direktor fotografije

glasba

avtor glasbe
(špica)
avtor glasbe

montaža

montažer
montažer

zvok

oblikovalec zvoka
urednik
urednik

produkcija

produkcija
Alternativni naslovi
Film Review 26 (angleščina)
Žanr
informativni
Produkcijske države
Jugoslavija (Slovenija)
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Trajanje in dolžina
15' / 424 metrov
Zvok
mono
Snemalni format
film 35mm
Prikazovalni format
film 35mm
Dostopnost
Dostopnost
Slovenski Filmski Arhiv pri Arhivu RS
Ljubljana, Slovenija
Sodna Palača
Tavčarjeva ulica 9
Srednja tehnična šola (Aškerčeva cesta)
Mekinje, Slovenija

Stik z uredništvom