Filmski obzornik 16

 • Kratki dokumentarni film
 • 19'
informativni
 • 1947
 • Jugoslavija (Slovenija)
 1. Slovenija pozdravlja bolgarske goste
 2. Boj proti koleradskemu hrošču
 3. Pionirji v Martuljku
 4. Žičnica v Kneži
 5. V Alpskih stenah
 6. Novice

 1. SLOVENIJA POZDRAVLJA BOLGARSKE GOSTE Sprejem bolgarske delegacije z Georgijem Dimitrovim na čelu v Ljubljani. Na Bledu predstavniki slovenske in bolgarske vlade podpišejo protokol o prijateljstvu, sodelovanju in vzajemni pomoči obeh narodov. Množica na železniški postaji v Ljubljani pozdravlja bolgarsko delegacijo ob njihovem odhodu. Slovesa se udeleži tudi Josip Broz Tito.

direktorja fotografije: France Cerar in Ivan Marinček

 1. BOJ PROTI KOLERADSKEMU HROŠČU Mladinska brigada iz Brežic in ljubljanska pionirska brigada s škropljenjem uničujeta koloradskega hrošča na poljih krompirja. Pionirji pregledujejo zelenje in morebitne hrošče poberejo.

direktor fotografije: Ivan Marinček

 1. PIONIRJI V MARTULJKU Pionirji iz vse Jugoslavije letujejo v Martuljku. Čas si krajšajo s fizkulturo, igrami in raziskovanjem bližnjih gozdov.

scenarist: France Jamnik / direktor fotografije: Ivan Marinček

 1. ŽIČNICA V KNEŽI Težki naravni pogoji so prebivalce Koritnice v Baški grapi vzpodbudili k izgradnji preproste žičnice, ki jo poganja vodna sila. S tem so si olajšali delo. Državna žičnica v Kneži ob Bači olajšuje delo gozdarjem, ki z njo prepeljejo les iz gozdov v dolino.

scenarist: Mirko Mahnič / direktor fotografije: Viki Pogačar

 1. V ALPSKIH STENAH Vojaki se teoretično in praktično urijo za gorsko reševanje v steni pod Triglavom.

direktor fotografije: Viki Pogačar

 1. NOVICE a) Mladinske brigade delajo na regulaciji potoka Lijaka v Ajševici pri Gorici. b) Kipar Boris Kalin pri delu v svojem ateljeju v Ljubljani. Prikaz nekaterih njegovih del. c) 13. julija se na Savi pri Tacnu odvije tekma za državno prvenstvo v kajakaštvu.
Zasedba Ivan Pengov, Georgi Dimitrov, Polde Gruden
Zanimivost

Filmski obzorniki so prvi redno izhajajoči filmski zapisi o dnevnih dogodkih v Sloveniji. Med leti 1946-1951 je izšlo 54 številk v skupni dolžini 21.811 metrov, kar ustreza devetim celovečernim filmom

Filmski obzorniki so prvi redno izhajajoči filmski zapisi o dnevnih dogodkih v Sloveniji. Med leti 1946-1951 je izšlo 54 številk v skupni dolžini 21.811 metrov, kar ustreza devetim celovečernim filmom. Obzorniki so bili predvajani v kinodvoranah, običajno pred celovečernim filmom rednega programa. Nekakšni predhodniki TV dnevnika, so ljudem prvič avdiovizualno podali novice iz Slovenije. Vsebinsko so zajeli vsa področja družbenega življenja. V prvih številkah je bila v ospredju politična tematika, obnova od vojne porušene države in fizkultura. Z leti sta v ospredje vse bolj prihajali hitro razvijajoči se industrija in umetnost. Za nastanek Filmskih obzornikov imajo največjo zaslugo filmski delavci, ki so si po zgledu jugoslovanskega tednika Filmske novosti želeli ustvariti lastno revijo, ki bi se vsebinsko osredotočala izkjlučno na novice iz Slovenije. To jim je uspelo pod okriljem Triglav filma, ki je vsem številkam Filmskih obzornikov služil kot producent, in Ministrstva za prosveto, ki jih je financiralo. Obzorniki so ne le pomemben zgodovinski vir, ki s slikovnim gradivom sistematično pričajo o povojnem dogajanju na naših tleh, temveč so v času nastajanja bili pomembna šola slovenskim filmskim ustvarjalcem na vseh področjih. Pod mentorstvom izkušenih kolegov so se kalile nove generacije filmarjev, med katerimi so mnogi zgradili bogato filmsko kariero in se podpisali pod filme, ki danes veljajo za klasike slovenske filmske zgodovine. V prvih številkah so bili izpostavljeni le direktorji fotografije, pod šestega se je podpisal tudi oblikovalec glasbe, pod sedmega scenarist, sledili so režiserji, uredniki, oblikovalci zvoka in drugi. Skozi ustvarjanje obzornikov se je tako širila ozaveščenost fimskih poklicev, ne le med gledalci, temveč tudi med avtorji. Slednji so svoje zasluge v obzornikih podpisali pod posamezne novice znotraj vsake številke obzornika, vendar to beleženje ni bilo redno in sistematično, zato pri marsikateri novici avtorstvo ni znano.

movie poster placeholder
vrstni red špice
napovedovalec
(glas)
abecedni vrstni red

scenarij

scenarist
scenarist

fotografija

direktor fotografije
direktor fotografije
direktor fotografije

glasba

avtor glasbe
(špica)
avtor glasbe

montaža

montažer
montažerka

zvok

oblikovalec zvoka
urednik

produkcija

produkcija
Alternativni naslovi
Film review (angleščina)
Žanr
informativni
Produkcijske države
Jugoslavija (Slovenija)
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Trajanje in dolžina
19' / 513 metrov
Barva
črno-beli
Zvok
mono
Snemalni format
film 35mm
Prikazovalni format
film 35mm
Dostopnost
Dostopnost
Slovenski Filmski Arhiv pri Arhivu RS
Ajševica, Slovenija
potok Lijak
Bled, Slovenija
Gozd Martuljek, Slovenija
Kneža, Slovenija
Koritnica, Slovenija
Ljubljana, Slovenija
Tacen
železniška postaja
Slovenija
Triglav

Stik z uredništvom