Filmski obzornik 14

 • Kratki dokumentarni film
 • 18’
informativni
 • 1947
 • Jugoslavija (Slovenija)
 1. Češkoslovaška delegacija v Sloveniji
 2. III. kongres Ljudske mladine Slovenije
 3. Elektrifikacija v Sloveniji, Medvode-Žirovica
 4. Boj proti trahomu v Prekmurju
 5. Mladina in fizkultura

1.ČEŠKOSLOVAŠKA DELEGACIJA V SLOVENIJI 18.junija 1947 na ljubljanskem letališču pristane češkoslovaška vojaška delegacija z generalom Ludvikom Svobodo na čelu. Po gostoljubnem sprejemu v Ljubljani, sledi obisk Tržiča in Bleda, kjer jih pozdravljajo zbrane množice. Delegacijo sprejme tudi Josip Vidmar.

direktor fotografije: Ivan Marinček

 1. III. KONGRES LJUDSKE MLADINE SLOVENIJE Med 12. in 15. junijem v Ljubljani poteka III. kongres Ljudske mladine Slovenije. Zbrane nagovorita Miha Marinko in France Perovšek. Najboljši mladinski aktivi prejmejo nagrade.

direktorja fotografije: France Cerar in Viki Pogačar

 1. ELEKTRIFIKACIJA V SLOVENIJI, MEDVODE-ŽIROVICA Načrtovanje novega jezu v Medvodah in rušenje starega. Zajezitev Save v Žirovnici za hidrocentralo Moste.

direktor fotografije: Metod Badjura

 1. BOJ PROTI TRAHOMU V PREKMURJU Razširitev bolezni trahom, ki povzroča slepoto in delo zdravnikov in sester v zdravstvenih ambulantah v Murski Soboti, Odrancih in Črenšovcih.

scenarij in režija: France Štiglic / direktor fotografije: Ivan Marinček / avtor glasbe: Pavel Šivic

 1. MLADINA IN FIZKULTURA a)Titova štafeta v Ljubljani. b)Dijaški fizkulturni nastop ob zaključku šolskega leta na Plečnikovem stadionu. c)Sprevod pionirjev po Prešernovi cesti 8. junija ob prazniku pionirjev. d)Mladinci se odpravljajo na pohod v Julijske Alpe e)Letalski miting v Ljubljani. Nostopijo modelarji jadralci, vojaška letala in padalci.

direktorji fotografije: Viki Pogačar, Anton Smeh, Ivan Marinček, France Cerar, Metod Badjura in Karel Božič

Režija France Štiglic
Zasedba Bert Sotlar, Danilo Lekić, Miha Marinko
Zanimivost

Filmski obzorniki so prvi redno izhajajoči filmski zapisi o dnevnih dogodkih v Sloveniji. Med leti 1946-1951 je izšlo 54 številk v skupni dolžini 21.811 metrov, kar ustreza devetim celovečernim filmom

Filmski obzorniki so prvi redno izhajajoči filmski zapisi o dnevnih dogodkih v Sloveniji. Med leti 1946-1951 je izšlo 54 številk v skupni dolžini 21.811 metrov, kar ustreza devetim celovečernim filmom. Obzorniki so bili predvajani v kinodvoranah, običajno pred celovečernim filmom rednega programa. Nekakšni predhodniki TV dnevnika, so ljudem prvič avdiovizualno podali novice iz Slovenije. Vsebinsko so zajeli vsa področja družbenega življenja. V prvih številkah je bila v ospredju politična tematika, obnova od vojne porušene države in fizkultura. Z leti sta v ospredje vse bolj prihajali hitro razvijajoči se industrija in umetnost. Za nastanek Filmskih obzornikov imajo največjo zaslugo filmski delavci, ki so si po zgledu jugoslovanskega tednika Filmske novosti želeli ustvariti lastno revijo, ki bi se vsebinsko osredotočala izkjlučno na novice iz Slovenije. To jim je uspelo pod okriljem Triglav filma, ki je vsem številkam Filmskih obzornikov služil kot producent, in Ministrstva za prosveto, ki jih je financiralo. Obzorniki so ne le pomemben zgodovinski vir, ki s slikovnim gradivom sistematično pričajo o povojnem dogajanju na naših tleh, temveč so v času nastajanja bili pomembna šola slovenskim filmskim ustvarjalcem na vseh področjih. Pod mentorstvom izkušenih kolegov so se kalile nove generacije filmarjev, med katerimi so mnogi zgradili bogato filmsko kariero in se podpisali pod filme, ki danes veljajo za klasike slovenske filmske zgodovine. V prvih številkah so bili izpostavljeni le direktorji fotografije, pod šestega se je podpisal tudi oblikovalec glasbe, pod sedmega scenarist, sledili so režiserji, uredniki, oblikovalci zvoka in drugi. Skozi ustvarjanje obzornikov se je tako širila ozaveščenost fimskih poklicev, ne le med gledalci, temveč tudi med avtorji. Slednji so svoje zasluge v obzornikih podpisali pod posamezne novice znotraj vsake številke obzornika, vendar to beleženje ni bilo redno in sistematično, zato pri marsikateri novici avtorstvo ni znano.

movie poster placeholder
vrstni red špice
napovedovalec
(glas)
abecedni vrstni red

scenarij

scenarist

režija

režiser

fotografija

direktor fotografije
direktor fotografije
direktor fotografije
direktor fotografije
direktor fotografije
direktor fotografije

glasba

avtor glasbe
(špica)

montaža

montažerka

zvok

oblikovalec zvoka
urednik

produkcija

produkcija
Alternativni naslovi
Film Review 14 (angleščina)
Žanr
informativni
Produkcijske države
Jugoslavija (Slovenija)
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Trajanje in dolžina
18 minut / 493 metrov
Zvok
mono
Snemalni format
film 35mm
Prikazovalni format
film 35mm
Dostopnost
Dostopnost
Slovenski Filmski Arhiv pri Arhivu RS
Bled, Slovenija
Brnik, Slovenija
letališče Jožeta Pučnika
Črenšovci, Slovenija
Ljubljana, Slovenija
Plečnikov stadion
Prešernova cesta
Medvode, Slovenija
hidroelektrarna
Moste (Žirovnica), Slovenija
Odranci, Slovenija
Tržič, Slovenija
Žirovnica, Slovenija
Slovenija
Prekmurje
Julijske Alpe

Stik z uredništvom