Filmski obzornik 10: Posvečen naši Koroški

 • Kratki dokumentarni film
 • 13'
informativni
 • 1947
 • Jugoslavija (Slovenija)
 1. Koroška razstava v Ljubljani
 2. Pevski zbor Matije Verdnika
 3. Manifestacija za priključitev Koroške v Mežici
 4. Predstava Miklove Zale v Mariboru

 1. KOROŠKA RAZSTAVA V LJUBLJANI Minister za finance Zoran Polič odpre razstavo o boju koroških Slovencev za svobodo. Rzstavni eksponati prikazujejo pomen boja partizanov na koroškem, saj razkrivajo pripadnost slovenski kulturi, ki jo gojijo tamkajšnji ljudje.

direktorja fotografije: France Cerar in Anton Smeh

 1. PEVSKI ZBOR MATIJE VERDNIKA Nastop pevskega zbora s koroškimi narodnimi pesmimi.

direktor fotografije: Metod Badjura

 1. MANIFESTACIJA ZA PRIKLJUČITEV KOROŠKE V MEŽICI Shod koroških slovencev v Mežici za priključitev k Jugoslaviji.

direktor fotografije: Metod Badjura

 1. PREDSTAVA MIKLOVE ZALE V MARIBORU Slovensko narodno gledališče v Mariboru v podporo Koroški uprizori Miklovo Zalo - koroško ljudsko igro.

scenarist: France Kosmač / direktor fotografije: France Cerar / avtor glasbe: Heribert Svetel

Zasedba Marijan Brecelj, Zoran Polič, Josip Vidmar
Zanimivost

Celoten deseti obzornik prikazuje boj koroških Slovencev za priključitev Jugoslaviji in široko podporo ostalih slovencev.

Filmski obzorniki so prvi redno izhajajoči filmski zapisi o dnevnih dogodk

Celoten deseti obzornik prikazuje boj koroških Slovencev za priključitev Jugoslaviji in široko podporo ostalih slovencev.

Filmski obzorniki so prvi redno izhajajoči filmski zapisi o dnevnih dogodkih v Sloveniji. Med leti 1946-1951 je izšlo 54 številk v skupni dolžini 21.811 metrov, kar ustreza devetim celovečernim filmom. Obzorniki so bili predvajani v kinodvoranah, običajno pred celovečernim filmom rednega programa. Nekakšni predhodniki TV dnevnika, so ljudem prvič avdiovizualno podali novice iz Slovenije. Vsebinsko so zajeli vsa področja družbenega življenja. V prvih številkah je bila v ospredju politična tematika, obnova od vojne porušene države in fizkultura. Z leti sta v ospredje vse bolj prihajali hitro razvijajoči se industrija in umetnost. Za nastanek Filmskih obzornikov imajo največjo zaslugo filmski delavci, ki so si po zgledu jugoslovanskega tednika Filmske novosti želeli ustvariti lastno revijo, ki bi se vsebinsko osredotočala izkjlučno na novice iz Slovenije. To jim je uspelo pod okriljem Triglav filma, ki je vsem številkam Filmskih obzornikov služil kot producent, in Ministrstva za prosveto, ki jih je financiralo. Obzorniki so ne le pomemben zgodovinski vir, ki s slikovnim gradivom sistematično pričajo o povojnem dogajanju na naših tleh, temveč so v času nastajanja bili pomembna šola slovenskim filmskim ustvarjalcem na vseh področjih. Pod mentorstvom izkušenih kolegov so se kalile nove generacije filmarjev, med katerimi so mnogi zgradili bogato filmsko kariero in se podpisali pod filme, ki danes veljajo za klasike slovenske filmske zgodovine. V prvih številkah so bili izpostavljeni le direktorji fotografije, pod šestega se je podpisal tudi oblikovalec glasbe, pod sedmega scenarist, sledili so režiserji, uredniki, oblikovalci zvoka in drugi. Skozi ustvarjanje obzornikov se je tako širila ozaveščenost fimskih poklicev, ne le med gledalci, temveč tudi med avtorji. Slednji so svoje zasluge v obzornikih podpisali pod posamezne novice znotraj vsake številke obzornika, vendar to beleženje ni bilo redno in sistematično, zato pri marsikateri novici avtorstvo ni znano.

movie poster placeholder
abecedni vrstni red

scenarij

scenarist

fotografija

direktor fotografije
direktor fotografije
direktor fotografije

glasba

avtor glasbe
avtor glasbe

montaža

montažerka

zvok

oblikovalec zvoka

produkcija

produkcija
Alternativni naslovi
Film Review 10 (angleščina)
Žanr
informativni
Produkcijske države
Jugoslavija (Slovenija)
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Trajanje in dolžina
13' / 373 metrov
Zvok
mono
Snemalni format
film 35mm
Prikazovalni format
film 35mm
Dostopnost
Dostopnost
Slovenski Filmski Arhiv pri Arhivu RS
Ljubljana, Slovenija
Jakopičev paviljon
dvorana Union
Maribor, Slovenija
Slovensko narodno gledališče Maribor
Mežica, Slovenija

Stik z uredništvom