Filmske novice 3

 • Kratki dokumentarni film
 • 13'
informativni, reportažni, zgodovinski
 • 1945
 • Jugoslavija (Slovenija)
 1. Tovariš Kardelj v Ljubljani
 2. Trst
 3. Bazovica
 4. Obnova Rašice
 5. Onstran Soče
 6. Na Krškem polju
 7. Čez drn in strn

 1. Tovariš Kardelj v Ljubljani - Edvard Kardelj, podpredsednik zvezne vlade, obišče Ljubljano. Na igrišču Hermesa se zbere večtisočglava množica ljudi, ki navdušeno pozdravi govor Edvarda Kardelja.

 2. Trst - Panorama mesta Trst. Prebivalci mesta med opravljanjem priložnostnih del. Množične manifestacije za združitev z Jugoslavijo.

 3. Bazovica - Odkritje spomenika žrtvam fašizma Ferdinandu Bidovcu, Franju Marušiču, Vekoslav Valenčiču in Zvonimirju Milošu. Zbrane nagovorita Jože Dekleva in France Bevk.

 4. Obnova Rašice - V vojni do tal požgano in porušeno vas Rašico se domačini odločijo obnoviti. Na pomoč jim priskoči večsto prostovoljcev iz okoličkih delovnih in mladinskih brigad.

 5. Onstran Soče - General Dušan Kveder obišče vas Pevno v goriških Brdih. Prebivalci ga sprejmejo z velikim navdušenjem in ob priložnosti pripravijo kulturni program.

 6. Na Krškem polju - Po osvoboditvi kmetje obdelujejo zemljo s traktorji in stroji.

 7. Čez drn in strn - Mladinci in člani tekmujejo v teku po težki gozdni poti. Tekmovalce na cilju pozdravlja množica gledalcev.

Zasedba France Bevk, Marijan Brecelj, Janez Hribar
Zanimivost

Filmske novice so kratki dokumentarno-informativni filmi nastali ob koncu vojne leta 1945, po zgledu jugoslovanskega tednika Filmske novosti. Slovenski filmski delavci so pod okriljem novo nastalega D

Filmske novice so kratki dokumentarno-informativni filmi nastali ob koncu vojne leta 1945, po zgledu jugoslovanskega tednika Filmske novosti. Slovenski filmski delavci so pod okriljem novo nastalega Državnega filmskega podjetja in njegove podružnice za Slovenijo, začeli pripravljati prve avdio-vizulne notice, ki so vsebinsko slavile zmago narodnoosvobodilnega boja in nagovarjale ljudstvo k obnovi države.

Za Filmske novice 1 so naknadno označili film Marijana Foersterja Ljubljana pozdravlja osvoboditelje. Ta tematsko sovpada z Filmskimi novicami 2 in 3 ter je obenem prvi proizvod slovenske podružnice Državnega filmskega podjetja.

Ko se je slednja leto kasneje preimenovala v Triglav film, je ta, da bi se izognil pretirani podobnosti z Filmskimi novostmi, maja 1946 začel izdajati Filmske obzornike.

movie poster placeholder
abecedni vrstni red

fotografija

direktor fotografije
direktor fotografije
direktor fotografije
direktor fotografije
direktor fotografije
direktor fotografije
direktor fotografije
Alternativni naslovi
Film news 3 (angleščina)
Žanr
informativni, reportažni, zgodovinski
Produkcijske države
Jugoslavija (Slovenija)
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Razmerje slike
1,37:1 Academy
Trajanje in dolžina
13' / 348 metrov
Zvok
mono
Snemalni format
film 35mm
Prikazovalni format
film 35mm
Dostopnost
Dostopnost
Slovenski Filmski Arhiv pri Arhivu RS
Bazovica, Italija
Trst, Italija
pristanišče
panorama mesta
Ljubljana, Slovenija
Šiška
Rašica, Slovenija
Slovenija
Goriška Brda
Krško polje

Stik z uredništvom