Filmske novice 2

  • Kratki dokumentarni film
  • 10’
informativni, reportažni, zgodovinski
  • 1945
  • Jugoslavija (Slovenija)
  1. Mladina Titu
  2. Maršal Tito v Ljubljani

  1. Mladina Titu - Ob Titovem rojstnem dnevu 7. maja 1945 tečejo mladinke in mladeniči iz Trsta in Planice Titovo štafeto.

  2. Maršal Tito v Ljubljani - 26. maja 1945 Tito obišče Ljubljano. Na Ježici ga sprejmejo člani narodne vlade Slovenije ter vojaški funkcionarji med njimi tudi Boris Kidrič, Marijan Brecelj, Marijan Ahčin in Franc Snoj. Na Kongresnem trgu z balkona univerze Tito nagovori veliko in navdušeno množico.

Zasedba Marijan Ahčin, Aleš Bebler, Marijan Brecelj
Zanimivost

Filmske novice so kratki dokumentarno-informativni filmi nastali ob koncu vojne leta 1945, po zgledu jugoslovanskega tednika Filmske novosti. Slovenski filmski delavci so pod okriljem novo nastalega D

Filmske novice so kratki dokumentarno-informativni filmi nastali ob koncu vojne leta 1945, po zgledu jugoslovanskega tednika Filmske novosti. Slovenski filmski delavci so pod okriljem novo nastalega Državnega filmskega podjetja in njegove podružnice za Slovenijo, začeli pripravljati prve avdio-vizulne notice, ki so vsebinsko slavile zmago narodnoosvobodilnega boja in nagovarjale ljudstvo k obnovi države.

Za Filmske novice 1 so naknadno označili film Marijana Foersterja Ljubljana pozdravlja osvoboditelje. Ta tematsko sovpada z Filmskimi novicami 2 in 3 ter je obenem prvi proizvod slovenske podružnice Državnega filmskega podjetja.

Ko se je slednja leto kasneje preimenovala v Triglav film, je ta, da bi se izognil pretirani podobnosti z Filmskimi novostmi, maja 1946 začel izdajati Filmske obzornike.

movie poster placeholder

fotografija

direktor fotografije
direktor fotografije
direktor fotografije
Alternativni naslovi
Film news 2 (angleščina)
Žanr
informativni, reportažni, zgodovinski
Produkcijske države
Jugoslavija (Slovenija)
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Razmerje slike
1,37:1 Academy
Trajanje in dolžina
10 minut / 288 metrov
Zvok
mono
Snemalni format
film 35mm
Prikazovalni format
film 35mm
Dostopnost
Dostopnost
Slovenski Filmski Arhiv pri Arhivu RS
Kranj, Slovenija
Ljubljana, Slovenija
Ježica
Kongresni trg
Rateče, Slovenija
Planica

Stik z uredništvom