Als Ich Tot War

Ko sem bil mrtev

  • Kratki igrani film
  • 28'
komedija
  • 1916
  • Nemčija

Komična igra intrige in prevare, ki postreže s šalo o praviloma težavnih odnosih s taščami. Ernst se, po noči zabave, znajde v nemilosti svoje tašče in pristane na cesti. S pretkanim načrtom slednjo prelisiči in se je znebi ter najde pot nazaj k ženi.

Lubitsceva komedija v treh dejanjih postreže z vsem dobro poznanim humorjem o slabih odnosih s taščami. Med večerjo Ernst dobi vabilo na šahovski turnir, katerega se, navkljub taščinemu ostremu nasprotovanju in ženini nejevolji, vseeno udeleži. Ker ga dolgo v noč ni domov, ga tašča Lanchen nažene od hiše, žena Louise pa zaprosi za ločitev. Užaljen napiše poslovilno pismo in tako Louise kot Lanchen verjameta, da se je Ernst ubil. Medtem, ko slednji utaplja svojo žalost v alkoholu, Lanchen že najde novega snubca za Louise ter ga povabi na večerjo. Med branjem časopisa Ernst naleti na oglas za delo služabnika na svojem bivšem domu. Pri brivcu si kupi lasuljo in se tako zamaskiran odpravi na razgovor, kjer ga Lanchen, ne da bi ga prepoznala, navdušeno sprejme in mu ponudi delo. Po nekaj neprijetnih opravilih kot sta metanje lastnih portretov v smeti in prodaja lastnih oblek, mora Ernst zdaj še postreči z večerjo Louise in novemu snubcu. Z Ernstovo pomočjo večerja ne obrodi sadov. Ko čez nekaj dni Ernst pobere Lanchen po odhodu iz gledališča, ga ta na poti domov skuša zapeljati, kar Ernsta vzpodbudi, da se ji razkrije. Zgrožena Lanchen ga prosi naj nikomur ne pove. Ernst obljubi, da bo tiho, a zgolj pod pogojem, da se odseli od hiše in ga pusti v miru živeti z Louise.

Režija Ernst Lubitsch
Zasedba Julius Falkenstein, Ernst Lubitsch, Louise Schenrich
Zanimivost

Zgodovina filma Ko sem bil mrtev je močno prepletena s Slovenijo. Film je namreč več desetletij veljal za izgubljenega, a je bil nato najden avgusta 1994 v zasebni zbirki Štefana Štekarja. Slednji ga

Zgodovina filma Ko sem bil mrtev je močno prepletena s Slovenijo. Film je namreč več desetletij veljal za izgubljenega, a je bil nato najden avgusta 1994 v zasebni zbirki Štefana Štekarja. Slednji ga je najverjetneje našel v Kino Ajdovščina, katerega upravitelj je bil po 2. svetovni vojni. Predvideva se, da se je film, ki je bil med 1. svetovno vojno predvajan tudi v Ljubljani, izgubil na območju Soške fronte. Ker je bila Nemčija v času vojne podvržena strogi cenzuri, ki ni prizanesla niti Lubitschu, je film postal znan pod naslovom Wo ist mein Schatz? (Kje je moja draga?). Najdene kolute je prevzela Slovenska kinoteka, ki je film, z nekaj težavami, predvsem zaradi različnih naslovov, uspešno identificirala in nadalje restavrirala v Amsterdamu, v sodelovanju s Haghenfimom. Od prvotnih 1070 metov se je ohranilo in bilo restavriranih 765 metrov filma. Manjkajo trije prizori, med drugim tudi zadnji, ko se Ernst ponovno sreča z ženo. Nobeden od manjkajočih prizorov ni bistven za potek oziroma razumevanje zgodbe. Slovenski skladatelj Urban Koder je napisal novo glasbeno podlago, ki je služila kot spremljava v živo, tako ob svetovni premieri restavriranega filma v Pordenonu v Italiji, kot tudi na slovenski premieri v Cankarjevem domu v Ljubljani.

movie poster placeholder

scenarij

scenarist

režija

režiser

glasba

avtor glasbe
(za premiero restavrirane verzije)
avtor glasbe
tonski mojster
aranžerka glasbe
(restavrirana verzija filma)
izvajalka glasbe
(violina, restavrirana verzija filma)
izvajalec glasbe
(klavir, restavrirana verzija filma)
izvajalec glasbe
(klavir, premiera restavrirane verzije)
izvajalec glasbe
(klarinet, saksofon, premiera restavrirane verzije)

produkcija

poprodukcija slike
poprodukcija zvoka
restavriranje
(2015 delno restavriranje)
restavriranje
(1995)
restavriranje
Premiera
1916
Premiera
18.09.1916, Nemčija
Alternativni naslovi
When I was dead (angleščina)
Ko sem bil mrtev (slovenščina)
Wo ist mein Schatz? (nemščina)
Amikor halott voltam (madžarščina)
Un morto ritorna (italijanščina)
Quand j'étais mort (francoščina)
Žanr
komedija
Produkcijske države
Nemčija
Jezik
nemščina
Tehnični podatki
Razmerje slike
1,33:1 (4:3)
Trajanje in dolžina
28' / 765 metrov
Barva
kolorirani
Zvok
nemi
Snemalni format
film 35mm
Prikazovalni format
film 35mm

Stik z uredništvom